Türkiye’de çalışma hayatında kayıt dışılığı mümkün olduğunca azaltmak istiyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, çalışma hayatında kayıt dışılığı azaltmak istediklerini belirterek, “Reformlarla kanunlarla ortaya koyduğumuz kararlılıkla bunu yüzde 52’den yüzde 32,6’lara gerilettik” dedi.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu başkanlığında toplanarak, İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören kanun tasarısını, alt komisyon raporu üzerinden görüşmeye başladı.

Bakan Soylu, tasarının, çalışma hayatına, TBMM’ye, komisyona, ülkeye hayırlı olması temennisinde bulundu. Soylu, 13 saat süren komisyon çalışması ve alt komisyon çalışmasında paydaşların gösterdiği ortak gayrete teşekkür etti.

Kanun tasarısının, Türkiye’de çalışma hayatına çok ciddi katkı sağlayacağını ifade eden Soylu, sabahtan beri çalışma hayatının unsurlarıyla etkilenecek paydaşlarla tekrar çalıştıklarını söyledi.

Türkiye’de çalışma hayatında kayıt dışılığı mümkün olduğunca azaltmak istediklerini bildiren Soylu, reformlarla kanunlarla ortaya koydukları kararlılıkla bunu yüzde 52’den yüzde 32,6’lara gerilettiklerini kaydetti. Soylu, kayıt içine alarak ülkeye ve çalışma hayatına katkı sağlayabilecekleri bir süreci yürütüklerini vurguladı.

Soylu, sosyal diyalog mekanizmasına önem verdiklerini dile getirerek, bu mekanizma içinde 78 milyon kişinin bulunduğunu söyledi.
İstanbul’da konuyla ilgili öğretim üyeleriyle cumartesi bir araya geldiklerini, katkı aldıklarını anlatan Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her çıkarılan yasadan endişe eden kesimler olabilir. ‘Acaba bunun ucu nereye gider?’ diye bir düşünce olabilir. Görevimiz bunu toplumun ortak malı yapmaktır. Bunun için gayret gösteriyoruz, kayıt dışılığı azaltmak… Şu anda mevcut kayıt dışında bulunan çalışma anlayışını kayıt içine alabilmek, bunu gerçekleştirebilmek için ILO ve AB normlarına uymak, İş Kanunu ve Türkiye İş Kurumu çerçevesinde gerçekleştirmek. Geçici iş ilişkisinin çalışma hayatı içinde istismar edilerek daimi iş ilişkisinin yerine ikame edilmesini önlemek, iş yaşam dengesini kurmak, istihdam alanını geliştirmek, çalışma hayatında esneklik getirerek Türkiye’nin çalışma hayatı koşullarını geliştirerek ülkemizin rekabet koşullarını bir şekilde daha iyi noktaya getirmek, iyileştirmek. Bunları sağlamaya yönelik bir çalışmayla huzurunuzdayız” dedi.