Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, “Bu terör eylemleri sonrası ellerini ovuşturarak, Türkiye’nin belini kırabileceğini, geçmişe ait ümitlerini yok edebileceklerini düşünenler bilmelidir ki acımız çoktur ama korkumuz yoktur.” dedi.
Soylu, İŞKUR İstanbul İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen “İSKİF 2016 İstanbul Kariyer ve İstihdam Fuarı”nın açılışında yaptığı konuşmada, etkinliğin istihdam hayatı ve ülke geleceği için hayırlı olmasını diledi.
Önceki gün İstanbul’da yaşanan elim terör saldırısından dolayı tüm ülke ve millete geçmiş olsun dileklerini ileten Soylu, şehitlere rahmet, yaralılara da acil şifa temennisinde bulundu.
Bakan Soylu, “Elbette ki bugünler geçecektir. Elbette ki bu acılar bitecektir. Hem de çok kısa sürede bitecektir. Ancak ne kaybettiğimiz kardeşlerimizi ne de yaşanılanları unutmamız mümkün değildir. Açıkça ifade etmek isterim ki teslimiyet, yılgınlık ve korku bu milletin tarzı değildir.” ifadelerini kullandı.
Tüm dünyayla ve Anadolu’yu boğmak isteyenlerle mücadele edilerek kurulmuş bir devleti yıkmaya elbette ki birkaç teröristin ve siyasi destekçilerinin gücünün yetmeyeceğini dile getiren Soylu, şöyle devam etti:
“Bu terör eylemleri sonrası ellerini ovuşturarak, Türkiye’nin belini kırabileceğini, geçmişe ait ümitlerini yok edebileceklerini düşünenler bilmelidir ki acımız çoktur ama korkumuz yoktur. Bu terörün üzerinden hep birlikte, büyük bir dayanışmayla, anlayış ilkesiyle beraber geleceğimize olan inancımız tamdır. Bugün terörün hedefinin Türkiye’nin zenginleşmesi, kalkınması, sürdürülebilir büyümesi olduğunu hepimiz biliyoruz. Terörün hedefinin zenginleşen ve büyüyen bir Türkiye’nin etrafındaki coğrafyada gönül liderliğinin engellenmesi olduğunu da biliyoruz. Terörün amacının bu coğrafyada tüm dünyaya, belki de bugün dünyanın yaşadığı anlam ve mana boşluğunu ifade edebilecek bir medeniyet zenginliğinin kısıtlanması olduğunu elbetti ki biliyoruz. Tüm bunları bildiğimiz için bir taraftan ülkemizi yarınlara taşıyacak projelerimizi büyük bir anlam bütünlüğüne getiriyor, diğer taraftan da buna karşılık tüm tedbirlerimizi, hem de devletimizin ve milletimizin büyük sabrıyla beraber almaya çalışıyoruz.”
“İstihdamın sosyal ve ekonomik yansımaları var”
Bakan Soylu, ekonomideki en önemli konulardan biri olan istihdam meselesinin sosyal ve ekonomik yansımalarının yanı sıra, kullanılamayan insan potansiyeli sebebiyle de gayrisafi milli hasıla üzerinde olumsuz etkilerinin bulunduğunu söyledi.
Konuya bu açıdan yaklaşan AK Parti hükümetlerinin, “Türkiye’nin en önemli inovasyon markası” olarak tanımladığı İŞKUR eliyle yepyeni bir istihdam stratejisi ve anlayışı oluşturduğunu vurgulayan Soylu, İŞKUR’un 2011’den 2015 sonuna kadar düzenlemiş olduğu 121 istihdam fuarı, 571 kariyer günü ile de sektöre ayrı bir hareket getirdiğini dile getirdi.
Soylu, 2016’da hedeflerinin 30 istihdam fuarıyla 185 kariyer günü düzenlemek olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
“2002’den beri ülkemizde ekonomik kriz tanımına uyan bir gelişme yaşamadık. Global krizi de hamdolsun büyük bir yara almadan kurtardık. OECD ülkeleri yüzde 1,8 büyürken, biz yüzde 4 büyüme oranını yakaladık.
Enflasyonun yüzde 7’nin altını gördüğünü hep birlikte yaşadık. Öyleyse mevcut işsizlik oranımızı değerlendirirken, sadece makro ekonomik büyüklüklere değil, istihdam piyasasının ihtiyaçlarıyla iş gücü arzımızın örtüşmemesi sorununa odaklanmak daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Açık iş miktarıyla talep edilen iş miktarının aslında birbirine yeter derecede olduğunu ancak bu meselenin bir uyumlaşma problemi olduğu açıkça ifade edildi. Bu sadece Türkiye’nin değil, bugün hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerin en temel sorunlarından birisidir.”
Bakan Soylu, İŞKUR’un 2015 yılı için özel sektör açık iş pozisyonu gerçekleşmesinin 2 milyon 30 bin kişi, aynı yıl için işe yerleştirme gerçekleşmesinin de 880 bin 194 kişi olduğunu belirterek, bu farkın iş arayanların niteliğiyle işlerin niteliğinin örtüşmediğini ortaya koyduğunu anlattı.
“Türkiye büyük yolculuğuna yeni başlamaktadır”
Türkiye genelinde 2016 Ocak-Mayıs arasında oluşan 897 bin 150 kişilik açık iş pozisyonunun yüzde 26,3’ünün teknik nitelik gerektiren mesleklerden oluştuğunu ifade eden Soylu, artık klasik eğitim anlayışından vazgeçilmesi gerektiğini, eğitim hayatının bir kulağının istihdam piyasasında olması gerektiğini aktardı.
Soylu, sadece kazanabildiği okulu okuyan değil, işe girebileceği, meslek sahibi olabileceği okulu okumasını temin eden bir sisteme ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bunu da sağlamak için istihdam piyasasıyla eğitim hayatımızın ilişkilerini güçlendirmek ve nitelikli iş gücümüzü arttırmak zorundayız. Bu bizim en temel felsefelerimizden biri. Türkiye bu büyük yolculuğuna yeni başlamaktadır. Bizim bugün 81 vilayetimizde üniversitemiz var, dün yoktu. Bugün şükürler olsun ki dünyanın belki de en çok benimsediği olaylardan bir tanesi hayat boyu öğrenim Türkiye’de çok büyük bir süratle ilerlemekte. Bugün ülkemizdeki ana okulu çağında olan çocuklarımızın yüzde 50’sinden fazlası Allah’a şükürler olsun ki okul öncesi eğitimle buluşmuş durumda. Kendi birtakım zorunluluk ve kısıtlamalarımızla beraber 6 yaşında bir çocuğun okula gitmesinin yasak olduğu bir Türkiye’den bugün bambaşka bir zihniyet değişimi, devrimiyle birlikte 81 ile üniversite koyan bir Türkiye tablosuyla karşı karşıyayız. Bu yolculuğun 2023, 2053, 2071 hedeflerine inşallah bu topraklarda bizden sonra gelecek nesiller çok net şekilde ulaşacaklardır.”
Süleyman Soylu, Türkiye’nin doğudan insan kaynağı olarak nitelik, batıdan insan kaynağı olarak nicelik olarak üstünlüğü bulunduğunu vurgulayarak, “Sayın Cumhurbaşkanımız sürekli 3 çocuk nitelemesini ortaya koyarken aslında meseleyi egzajere etmemeye çalışanlar Türkiye’nin batısından ve doğusundan en önemli yürütülebilir avantajının insan kaynağı olduğunu maalesef düşünmeden bir değerlendirme ortaya koymaktadırlar.” ifadelerini kullandı.
Özellikle iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına yönelik nitelikli insan yetiştirme anlayışını AK Parti hükümetlerinin döneminde isabetli şekilde ortaya koyduklarını ve devam ettirme gayreti sürdürdüklerine işaret eden Soylu, yayınladıkları ulusal istihdam stratejisinin 4 önemli ekseninden birinin de eğitim-istihdam bağlantısının güçlendirilmesi olduğunu anlattı.
“Kayıt dışıyla mücadele çok önemli”
Soylu, istihdam stratejilerine ilave olarak özellikle kayıt dışıyla mücadelenin, iş sağlığı ve güvenliğinin çok önemli olduğuna değinerek, “Her gün bir iş kazası canımızı acıtmaktadır. Bir taraftan insanımızı istihdamla buluşturacağız, diğer taraftan onu bir iş sağlığı ve güvenliği politikasıyla karşı karşıya bırakacağız.” dedi.
Türkiye’nin çok acil şekilde istihdam araştırmaları ve politikaları merkezi ile bir çalışma müzesine ihtiyacı olduğunu belirten Soylu, iş arayanlara iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikleri kazandırmak amacıyla aktif iş gücü programları için 2009’dan 2015 sonuna kadar toplam 11 milyar 72 milyon TL ayrıldığını, bu yıl için ayrılan kaynak miktarının da 9 milyar 215 milyon lira olduğunu söyledi.
Eğer Türkiye’yi üretim ekonomisine daha hızlı şekilde geçiremezlerse 2023 hedeflerine ulaşamayacaklarını dile getiren Soylu, şunları kaydetti:
“Cumhurbaşkanımızın ortay koyduğu temel hedef 2023, 2053 ve 2071, eğer 500 milyar dolar ihracat seviyesine ulaşmak istiyorsak, insanımızın niteliğini yükseltmek en temel hedeflerimizden birisi olmalıdır. Ancak üretimimizi, teknolojimizi yükseltmek, teknoloji yüksek ürünlerimizi ihracat edebilmek kabiliyetine sahip olabilmek de temel hedeflerimizden bir tanesi olacaktır. Türkiye devlet kanalıyla büyümeyecek, hedefimiz bizim bu değildir. Türkiye özel sektör kanalıyla büyüyecektir. Türkiye’yi özel sektörle beraber dünyayla rekabet edebilir bir hale getireceğiz, hedefimiz de budur. Kamuda istihdamın arzu edilen tarafı olabilir ama bilmenizi isteyebilirim ki Türkiye kamuda istihdamla büyümez. Bunun için de bizim tüm işletmelerimize sonuna kadar kapılarımız açıktır.”
Soylu, yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgi vererek, toplum yararına, iş başı eğitim ve sektörel istihdamı destekleme programlarıyla Türkiye’de üretimin büyümesini ve hedeflere ulaşılmasını sağlamaya çalışacaklarını sözlerine ekledi.