Türkiye anayasasını ve siyasal sistemini değişmeli

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, “Türkiye bir yılda üç seçimi geride bıraktı. Bundan 10 yıl önce bunu söyleseydik ‘delinin zoruna bak’ derlerdi. Bugün Türkiye 1 yılda üç seçim yapıyor ve hala ayakta” dedi.
Soylu, bir restoranda düzenlenen ve işadamlarının katıldığı Arsin Organize Sanayi Bölgesi Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’de altyapı anlamında çoğu şeyin tamamlandığını ancak mevcut anayasanın bir problem olduğunu vurguladı.

Mevcut anayasanın Türkiye’yi sıkıntılarla karşı karşıya bıraktığını ifade eden Soylu, “Bizim anayasamız bizi içeren bir anayasa değil. Ortak kurallarımız bizi geriyor. Ortak kurallarımız insanlarımızın ötekileştirilmesini sağlıyor, Türkiye’nin yarına ait adımlarını büyük sıkıntıyla karşı karşıya bırakıyor. Bizi rahat ettirmiyor” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin önünde yapacağı çok şeyin bulunduğuna işaret eden Soylu, “Şimdi Trabzon’da iki günlüğüne arabaların 20 kilometre hızla gitmesi için bir kural ortaya koyalım. Hiçbiriniz işinize ve bankanızdaki ödemeye yetişemezsiniz. Sizin işçileriniz işine gelemez, öğretmen ve öğrenci sınava yetişemez. Bu gerginlikten çatışma ve kavgalar olur. Bizim anayasamız tam da bu. Türkiye 200 kilometre hızla gitmek istiyor, yollar müsait. Yapmamız gereken işler var. Türkiye’yi 20 kilometreye tıkayan bir anayasayla karşı karşıyayız. Türkiye 2015 ve 2019 yılları arasında anayasasını, siyasal sistemini değiştirmeli” diye konuştu.

“2015 ve 2019 ile 2023 atılım yılları olacak”

Soylu, Türkiye’nin bereketli ve iyi bir yönetimle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “Türkiye 1 yılda üç seçimi geride bıraktı. Bundan 10 yıl önce bunu söyleseydik ‘delinin zoruna bak’ derlerdi. Bugün, Türkiye bir yılda üç seçim yapıyor ve hala ayakta.

Avrupa’da ekonomik kriz var, emeklilerin maaşları düşürüldü. İnsanlar işten çıkarılıyor, harçlar yükseltiliyor. Bütün bunlara rağmen Türkiye’de bunların tam tersi oluyor. Bir bereket ve iyi yönetimle karşı karşıyayız. Bunun getirdiği aksaklıklar yok mu? Var ama ‘demokrasi’ dediğiniz sistem öyle bir şey ki her şeyi yapamıyorsunuz. Bazen sayınız yetmiyor, bazen de bunu topluma anlatmakta zorlanıyorsunuz. Aynısı ABD’de ve ‘demokrasinin beşiği’ denilen İngiltere’de yaşanıyor. Ama günün sonuna baktığınızda 160 milyar doları aşan bir ihracat ve sizi faize teslim etmeyen bir Türkiye var. Bir endişeniz olmasın, 2015 ve 2019 ile 2023 Türkiye’nin atılım yılları olacaktır.”

“Biz sistem bırakmalıyız”

Türkiye’de yapılan çalışmaları dünyanın hayranlıkla ve takdirle izlediğini vurgulayan Soylu, “Birinci yarıyı herkesin hayranlıkla ve takdirle izlemesiyle bitirdik. Şimdi ikinci yarıyı milletimizin takdiriyle başlatacağız. Türkiye’nin bir taraftan yeni anayasayı bir taraftan da başkanlık sistemini ortaya koyabileceği yepyeni bir döneme giriyoruz. Biz sistem bırakmalıyız. Yeniden koalisyonlarla ve güçsüz hükümetlerle karşı karşıya kalmamalıyız. Derdimiz bu, derdimiz başka birşey değil. Güçsüz hükumetler bizim iflasımızdır. Güçsüz hükümetler bizim gücümüzü azaltma, enerjimizi toprağa vermek demektir. En ufak meselelerde çaresizlik üretir” dedi.