AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, “Uzungöl belki de Karadeniz’in, Trabzon’un Türkiye’nin bir ziynet eşyası gibi durmaktadır ama Uzungöl ile ilgili iyi bir sonuç ortaya koyduğumuz herhalde düşünülemez. Ben üzüldüğümü belirtmek istiyorum. Allah’ın bize bahşettiği, doğanın bize sunduğu muhteşem bir güzellik, her birimizin sorumluluğudur” dedi.
Soylu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir otelde düzenlenen ”Trabzon Turizm Buluşmaları” toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yine acı bir haberle sarsıldığını anlatarak, “8 evladımız daha şehit oldu. Cenab-ı Allah’tan onlara rahmet, milletimize sabırlar, ailelerine baş sağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.
Trabzon ve turizm açısından böyle bir toplantının kazanç olduğuna işaret eden Soylu, Trabzon’un özellikle yaz turizmi açısından ciddi etkinliği ortaya koyan bir şehir olduğunu söyledi.
Daha önce kentte Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun’un katılımı ile Trabzon merkezli Doğu Karadeniz Turizm Buluşmaları Çalıştayı organize edildiğini anımsatan Soylu, şöyle devam etti:
“O toplantının da kendi adına çok önemli çıktıları oldu ve Bakanlığın da bu konuda eylem planı bu çıktılar üzerinden başlayacak. Ben de bu rapora biraz çalışabilme fırsatı buldum. Trabzon’da ve Doğu Karadeniz Bölgesindeki Kültür ve Turizm Bakanlığının ortaya koymuş olduğu bu çalışma, gelecek perspektifi açısından çok önemli bir alt yapı oluşturmuş. Bunun üzerinden yürüyebilme fırsatı olduğunu çok net bir şekilde görmekteyiz.”
Trabzon’un bir ticaret şehri de olduğunu anlatan Soylu, “Yine onun ötesinde gerek tarihi gerek doğa gerek medeniyet mirasımızın bize bıraktığı, büyük bir zenginlikle de karşı karşıyayız. Şimdi anlaşılıyor ki Trabzon, özellikle dünya ile karşı karşıya kalmış olduğu bir zenginliği yönetmek ve yönetimi de başarılı bir şekilde gerçekleştirmek durumunda” dedi.
Soylu, İstanbul’da ve Bursa’da da yıllar önce Körfez turizmi ile ilgili ciddi bir artışın söz konusu olduğuna dikkati çekerek, Trabzon’un da niteliği, hizmet kalitesi açısından Körfez turizminde bu şehirlerle rekabet eden bir şehir olduğunu söyledi.
Özellikle 1980’li yılların ortasından sonra 1990’lı yılların ilk yarısına kadar çok ciddi bir Körfez turist akımının olduğunu dile getiren Soylu, bunun yönetilememesi nedeniyle çok büyük bir düşüş ve kesintinin söz konusu olduğunu söyledi.
Soylu, şimdi gerek gayrimenkül, gerek Trabzon ticareti, turizmin gelişmesi ve gerek ulaşım kaynaklarındaki sağlanan gelişim açısından Trabzon’un beklemediği büyük bir hareketlilik ile karşı karşıya kaldığına vurgu yaparak, bu konuda valilik, belediyeler, milletvekilleri ve kentteki diğer kurum ve kuruluşlarla derneklerin yapmaları gereken şeylerin olduğunu belirtti.
“Trabzon çok önemli bir destinasyon merkezi”
Soylu, yaz turizminin yanı sıra bir taraftan kış turizmini, doğa turizmini, kültür turizmini bir araya getirmekle mükellef olduklarını anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Benim gördüğüm bir markamız var Uzungöl. Uzungöl belki de Karadeniz’in, Trabzon’un Türkiye’nin bir ziynet eşyası gibi durmaktadır ama Uzungöl ile ilgili iyi bir sonuç ortaya koyduğumuz herhalde düşünülemez. Ben üzüldüğümü belirtmek istiyorum. Allah’ın bize bahşettiği, doğanın bize sunduğu muhteşem bir güzellik her birimizin sorumluluğudur. Buna siyasal açıdan bakmak değil, bundan sonra ne yapabileceğimiz konusunda hep birlikte sorumluluk bilincimizi gerçekleştirmek zorundayız ve özellikle Trabzon turizmini Uzungöl’e, Sümela’ya sıkışmışlıktan da kurtarmalıyız.”
Soylu, Trabzon’un çok önemli bir destinasyon merkezi olduğunu belirterek, “Bu merkezi iyi bir şekilde yönetebilmek, yürütebilmek bizim sorumluluğumuzdur ve bu toplantı bundan önceki toplantılar, bütün bunların sorumluluğuna katkıda bulunacak toplantılardır” dedi.
Yaylalarla ve alt yapıyla ilgili sorunların olduğunu dile getiren Soylu, burada atılması gereken adımlar ve birtakım alt yapı problemlerinin tamamlanması gerektiğine inandığını söyledi.
Soylu, buna rağmen iyi bir çıkış sergileyen Trabzon turizminin olduğunu vurgulayarak, “Bizim yapmamız gereken gelecek kuşaklara iyi yönetilmiş, doğası tahrip edilmemiş ve kendi kültürüne, kendi mirasına, kendi anlayışına ve bize gelenlerin de hayranlığına hiçbir halel gelmeyen bir yapı ile beraber gelecek kuşaklara bu mirası ulaştırabilmektir” diye konuştu.
Bu kapsamda denetimlerin de önemine işaret eden Soylu, denetimlerin sadece zabıtalarla olmadığını herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti.
“Turist sayısında yüzde 17 artış”
Soylu, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz’ün de turizm anlamında önemli projeler yürütüldüğünü anlatarak, şunları kaydetti:
“Bu il ve bölge, turizmde bu seviyeye geldiyse geçmişte yapılan çalışmaların emeklerin bir sonucudur. Bu yılın ilk 7 ayını değerlendirdiğimiz zaman ilk 7 ay açısından ziyaretçi sayımız geçen yıla göre yüzde 15 ile 17 artışın gözlemlendiğini görüyoruz. Bu da bizi mutlu ediyor. Ancak gelinen noktada bu ziyaretçi sayısı ve gelinen bu noktada yaşadığımız bazı sorunlar var. Bunları belirleyip uygun adımlar atarsak turizmdeki yakalamış olduğumuz bu ivmeyi devam ettiririz ve kalıcı hale getiririz.”