TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Süleyman Soylu: “Son 4 yılda 700’ün üzerinde suç gelirleri soruşturması başlatılmıştır”

İçişleri Komisyonu Başkanı Süleyman Soylu, Türkiye’nin kara parayla mücadelede 2020 yılının Ocak ayında önemli bir yasayı TBMM’den geçirdiğini hatırlatarak, “Düzenleme TBMM’den geçmiş ve mücadele daha keskin bir hale getirilmiştir. Bu, kara parayla mücadelede  bizim tarihimizin en önemli devrimlerinden birisidir.” dedi.

İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu, Çekya Büyükelçisi Pavel Vacek’i makamında kabul etti.

Kabulde konuşan  Süleyman Soylu, Vacek ile daha iyi şartlarda görüşmeyi arzu ettiklerini ancak  dünyada çocukların öldürüldüğünü, dünyada bütün insanlığın ağladığını söyledi. Soylu, “İnsan hakları, hukuk dahil olmak üzere bütün kavramlar  ortadan kaldırılıyor. Diğer taraftan vekalet savaşları, göç dalgaları,Ukrayna- Rusya hattı ve elbette ki dünyada kaynağı belli olmayan paranın dolaşımı bir çok sorunla karşı karşıyayız.” dedi.

Dünyada gelir eşitsizliği sebebiyle suya, adalete, eğitime, sağlığa, gıdaya erişim konusunda büyük problemler olduğunu aktaran Soylu, bunların tek bir ülkenin çözebileceği işler olmadığını, bütün dünyanın ortaklaşa çözmesi gereken sorunlar olduğunu vurguladı.

Başkan Soylu, Türkiye’nin gerek terörle mücadele, gerek kaçak göçle mücadele, gerek uyuşturucu ve kara parayla mücadele ve gerekse de Türkiye’nin etrafındaki coğrafyanın huzur içinde olması için üzerine düşen sorumluluğu hem kendi alanında hem de uluslararası alanda yerine getirmeye çalıştığını vurguladı.

Her savaşın ve her terör hareketinin bir finansmanı olduğunun altını çizen Soylu, bu konuda ülkelerin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini bildirdi.

Son 4 yılda 700’ün üzerinde suç gelirleri soruşturması başlatılmıştır”  

Türkiye’nin kara parayla mücadelede özellikle 2020 yılında devrim gibi bir yasayı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı,  Hazine ve Maliye Bakanlığı ve  Ticaret Bakanlığının  ortak bir çalışmasıyla TBMM’den geçirdiğini hatırlatan Soylu,  “Bu kanun MASAK’a, İçişleri Bakanı ve Hazine ve Maliye Bakanına bir yetki vermiştir. Özellikle kara para, terörizmin finansmanı, uyuşturucu gelirlerinin finansmanının hem dondurulmasına hem de  bunlara yönelik suçların artırılmasına yönelik TBMM’den düzenleme geçmiş ve mücadele daha keskin bir hale getirilmiştir. Bu kara parayla mücadelede  bizim tarihimizin en önemli devrimlerinden birisidir. Özelikle Türkiye’nin  gri listeye sokulmasına yönelik anlayışı bertaraf etmek için  bu düzenlemeler, uluslararası nitelikteki düzenlemelerdir. Bundan hemen önce ve sonra Türkiye suç gelirleri soruşturmalarını da Adalet ve İçişleri Bakanlığı nezdinde çok güçlü bir şekilde başlatmıştır.” ifadelerini kullandı.

Son 4 yılda söz konusu kanunla birlikte 700’ün üzerinde suç gelirleri soruşturması başlatıldığı bilgisini veren Soylu, organize suç örgütlerine yönelik 15 Temmuz Darbe girişimin hemen ardından 2016 yılında bir kanuni düzenleme yapıldığını, bu kanuni düzenleme ile birlikte, o tarihten itibaren 550 organize suç örgütünün çökertildiğini söyledi. Bu sayının 2022 yılında 133 olduğunu kaydeden Soylu, yapılan operasyonlarda toplamda 6 bin 51 kişinin gözaltına alındığını 2 bin  kişinin tutuklandığını kaydetti.

“Devletler ve milletler ortak bir eylem ortaya koymalı”

Son günlerde komençero adında uluslararası bir çeteden bahsedildiğini hatırlatan Soylu, 2022 yılının Haziran ayında KKTC İçişleri Bakanlığı ile yapılan ortak bir operasyonda komençero uluslararası suç örgütünün liderinin Ankara’ya getirildiğini söyledi.

Soylu, Türkiye’de gerekli hukuki prosedürler tamamlandıktan sonra 20 gün içerisinde Emniyet Genel Müdürlüğüne ait uçakla Avusturalya’ya gönderildiğini, Avustralya’nın yetkililerin havaalanında karşılayarak Türkiye’ye teşekkür ettiğini kaydetti.

Avusturalya’nın Ankara Büyükelçiliğinde Türkiye’ye teşekkür resepsiyonu verildiğini kaydeden Soylu, elde edilen bilgiler, Avusturalya makamları ile karşılıklı bilgilendirme çerçevesinde, 2023 Ocak ayında komençero örgütüne operasyon yapıldığını ve örgütün Türkiye’deki bir lideri daha gözaltına alındığını kaydetti. Soylu oradan başlayan operasyonun geçen gün sona erdiğinin bilgisini verdi.

Terör, uyuşturucu, kaçak göç, vekalet savaşlarının sınır aşan meseleler olduğunu vurgulayan  Soylu, ülkelerin bir arada çalışması gerektirdiğinin altını çizdi. 

Türkiye’nin FETÖ terör örgütüyle uluslararası alanda mücadelesinin devam ettiğini anımsatan Soylu, “Ülkeler kendi güvenliklerini ne kadar geliştiriyorlarsa suç organizasyonları da aynı şekilde kendi sınırlarını aşabilmek için onlar da suç organizasyonlarını yayabilmek için  çaba gösteriyorlar. Bunun için devletler ve milletler işbirliği içerisinde bunlara karşı ortak bir direnç sergilemeliler, ortak bir eylem ortaya koymalılar.” dedi.

Çekya’nın Ankara Büyükelçisi Pavel Vacek de  organize suçlarla mücadele, kara para aklanması gibi konularda görüşmek için Çekya Parlamentosu Güvenlik Komitesinin hem İçişleri Komisyonu’na  ziyaret gerçekleştirmeyi hem de komisyonu Çekya’da ağırlamak istediğini vurguladı.

Konuşmaların ardından  görüşme, basına kapalı devam etti.