Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapan Türkiye’ye övgüler aldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, mülteci sorununun istihdam politikalarında ciddi bir karakter ortaya koyduğunu belirterek çözülememesi durumunda meselenin tüm ülkelerin sorunu haline geleceği uyarısında bulundu.

G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları Toplantısı’na katılmak için Çin’in başkenti Pekin’de bulunan Soylu, AA muhabirine çok faydalı görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Soylu, eylül ayında Çin’in Hangcou kentinde yapılacak G20 Zirvesi öncesinde istihdam politikalarıyla çalışma hayatı konusunda atılacak adımlar, gelinen nokta ve konulacak hedeflerin açık bir şekilde toplantıda ortaya konduğunu söyledi.

Toplantıların iş gücü analizleriyle başladığını anımsatan Soylu, Ekonomik ve İşbirliği Kalkınma Örgütü (OECD) ve Dünya Bankası açısından iş gücü piyasalarında geçen yıldan bu yıla neler değiştiğini, son eğilimlerle trendlerin neler olduğunu gösteren analitik bir fotoğraf oluşturulduğunu belirtti.

Soylu, yatırım ve inovasyon gibi hedeflerin eklendiği Çin’deki G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları Toplantısı’nın genel olarak çok verimli geçtiğini ifade etti.

Toplantı çerçevesinde Çin, Suudi Arabistan, Mısır, Rusya, Almanya ve Fransa’nın çalışma bakanları ile ikili temaslarda bulunduğunu aktaran Soylu, görüşmelerde çok sayıda Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye’ye övgüler aldığının altını çizdi.

Görüşmelerde “çalışma hayatındaki ilişkilerin geliştirilmesi yönünde adımlar atıldığına” işaret eden Soylu, öngörülemeyen süreçlere dikkati çekti ve “Dünya, 2008 krizinin etkilerini halen yaşıyor. Mülteci meselesi de istihdam politikalarında çok önemli bir karakter ortaya koyuyor. Türkiye’nin karşı karşıya olduğu mülteci sorunu çözülemezse tüm ülkelerin sorunu haline gelecektir.” dedi.

Soylu, terör sorunun da istihdamın önündeki önemli sorunlardan biri olduğunu vurguladı.

Kıdem tazminatı ve 657 sayılı kanunda değişiklik

Kıdem tazminatının fona devredilmesi ile ilgili çalışmalara ilişkin soruya Soylu, “Bu konuyu sosyal diyalog mekanizması ile çözeceğiz. Kıdem tazminatı konusundaki adımlar da bu doğrultuda atılacak.” yanıtını verdi.

Soylu, “Kendi yatırımcımızın şartlarının iyileşmesi ile yabancı yatırım çekme oranımız artacaktır. Hem kendi çalışanımızın hakkını gözetip hem de yatırım ortamının iyileştirilmesi yönündeki çalışmaları gözeterek dengeyi gözeteceğiz.” dedi.

Soylu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin ise “Türkiye’de kamu bürokrasisi konusunda değişime ihtiyacı olduğu herkesin ortak görüşüdür. Konu, farklı cephelerden ele alınarak titizlikle değerlendiriyor.” ifadelerini kullandı.