Siyasal Kampanyalar ve Sosyal Medya Çalıştayı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, “Gezi olaylarını hep birlikte yaşadık. Sosyal medyanın olumlu veya olumsuz olarak değerlendirilen bütün örneklerini aslında orada gördük” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, “Gezi olaylarını hep birlikte yaşadık. Sosyal medyanın olumlu veya olumsuz olarak değerlendirilen bütün örneklerini aslında orada gördük. Ülkemiz, sosyal medya, siyaset, ekonomik hayat ve yeni düşünme biçimi açısından da bir deneyimdi”

AK Parti Genel Merkez Ar-Ge Başkanlığı’nca düzenlenen 2013 yılı çalıştaylarının beşincisi “Siyasal Kampanyalar ve Sosyal Medya Çalıştayı” konu başlığıyla Yıldız Parkı içindeki Malta Köşkü’nde gerçekleştirildi. Çalıştayda bir konuşma yapan Soylu, siyasetin, ekonominin, toplumsal hayatın ilgilendiği tüm meselelerle ilgili öncelik sırasına göre çalıştaylar gerçekleştirildiğini söyledi.

Bu çalıştayların siyaset ve toplum hayatına önemli katkı sağlayacağını belirten Soylu, “Bu çalıştaylardan elde edilen sonucu partimiz, hem kendi politikaları açısından tartışıp değerlendiriyor. Ayrıca sonucunu başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a bir raporla ulaştırmaktayız” diye konuştu.

Soylu sosyal medyanın Türkiye’de ve diğer ülke toplumlarındaki yerini anlattı. Türkiye’de sosyal medyanın etkin olarak kullanıldığı Gezi olaylarından bahseden Soylu, sözlerine şöyle devam etti:

“Gezi olaylarını hep birlikte yaşadık. Sosyal medyanın olumlu veya olumsuz olarak değerlendirilen bütün örneklerini aslında orada gördük. Ülkemiz, sosyal medya, siyaset, ekonomik hayat ve yeni düşünme biçimi açısından da bir deneyimdi. Sosyal medyanın toplumsal hayata etkisini, Amerika, Avrupa, Ortadoğu ve Uzakdoğu gibi dünyanın her noktasında, 21. Yüzyıl başından itibaren çok net bir biçimde görebiliyoruz.”

21. Yüzyılın başından beri, etkileşim ve karşılıklı iletişim anlayışına geçildiğine dikkati çeken Soylu, şunları kaydetti:

“Sosyal medya kendi aparatları ve araçlarıyla hayatımızın içinde var. “Tweeter”, “facebook”, “you tube”, “google”a kadar her birinin kendi içerisinde bambaşka etkileşimleri olduğu ve bu bambaşka etkileşimlerinin de her birinin etki alanı oluşturduğu bir süreci hep birlikte yaşıyoruz. Siyaset sosyal medya ilişkisinde, şöyle kısa bir değerlendirme yapabilirim. Özellikle sosyal medya, daha fazla bilgiyi, daha az maliyetle ve daha hızlı şekilde ulaştırabiliyor. Bu siyaset açısından önemli bir değerlendirme. İkincisi de, siyaset ve sosyal medya ilişkisi açısından bunu çok açık görebiliyoruz. Karar verici mekanizmalar ve siyaseti takip eden mekanizmalar da dahil olmak üzere, sosyal medya siyasetin ve toplumun özellikle siyasete katılması konusunda hızlandırıcı bir etki ortaya koyuyor.”

Amerika’da 2011 yılında yapılan bir araştırmadan bahseden Soylu, şöyle konuştu:

“Araştırmada, Facebook” kullanıcılarının, kullanmayanlara nazaran bir siyasal aktiviteye, mitinglere katılma oranın 2.5 kat daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Yine özellikle sosyal medyada bulunan gençlerin yüzde 45’inin, diğer gençlere nazaran daha fazla siyasal aktivitenin içerisinde olduğunu ve en az bir siyasal aktivasyon içerisinde olduğunu da gösteriyor. Yapılan bu değerlendirmelerden de anlıyoruz ki, sosyal medya ciddi bir şekilde insanoğlunu, özellikle karar ve siyasal süreçlerde daha etkin hale getiriyor. Sosyal medya daha özgür, daha rahat ve daha çoğulcu bir alan oluşturuyor. ”

Çalıştaya katılanlar arasında AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu da yer aldı.