Küresel krizin etkili olduğu 2007-2015 tarihleri arasında 5 milyon kişiye istihdam sağlandı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütünün (OECD) “İşin Geleceği” forumu için Paris’e geldi.
Merkezi başkent Paris’te bulunan OECD Çalışma Bakanları toplantısı ve ardından düzenlenen “İşin Geleceği” forumuna katılan Soylu, basın mensuplarına temaslarını değerlendirdi.
Soylu, OECD ülkelerinin çalışma bakanlarının 2007 sonunda yaşanan ekonomik krizde ve sonrasında yaşadığı tecrübeleri paylaştığı ve krizin çalışma hayatına nasıl yansıdığına yönelik bir çalışma toplantısı yapıldığını söyledi.
Toplantıda, ekonomik krizin etkilerinin yavaş yavaş ortadan kalkmasına binaen ortaya çıkan yeni istihdam politikalarının tartışıldığını dile getiren Soylu, bu kapsamda ülkelerin kriz sonrası yaşayacağı zorluklara yönelik sorunların da masaya yatırıldığını kaydetti.
Soylu, toplantının ana temasının işgücü piyasasında kapsayıcılık olduğunu; özellikle kadınlar, gençler, engelliler ve 55 yaş üstü yaşlıların içerisinde olduğu kırılgan grupların istihdama dahil edilmesine ilişkin fikir alışverişinde bulunulduğunu belirtti.
Yapılan görüşmelerde ise, özellikle 15-25 yaş arasındaki genç işsizliğiyle kırılgan grupların muhtemel bir ekonomik krizden etkilenmemesine ilişkin alınacak önlemlerin üzerinde durulduğuna vurgu yapan Soylu, bunun yanı sıra bir tehdit unsuru olarak eşitsizlikler temasının da işlendiğine dikkati çekti.
Soylu, tüm bu konu başlıklarıyla ilgili Türkiye’nin çabaları ve geldiği noktaya ilişkin ortaya çıkardığı tabloyu da ifade ettiklerini ve 2002-2015 çalışma hayatına ilişkin bir de sunum yaptıklarını söyledi.
Bakan Soylu “Son 1 yılda 1 milyon iş gücünün çalışma hayatına katıldığını, küresel krizin etkili olduğu 2007-2015 tarihleri arasında 5 milyon kişiye istihdam sağlandığını ve bunun da özellikle kırılgan gruplara ilişkin yapılan reformlarla yapıldığını anlattık” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin, Avrupa’da hissedilen ekonomik krizden etkilenmediğine vurgu yapan Soylu, Türkiye’nin ekonomik kriz öncesinden ekonomik kriz sonrasına OECD ülkeleri arasında ve G20 içerisinde istihdamını en çok arttıran ülke olduğunu sözlerine ekledi.