Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, “Mülteci krizinin tek bir ülkenin başa çıkamayacağı pek çok boyutu vardır. Bu nedenle uluslararası toplumun da bu yükü ve sorumluğu paylaşmasını bekliyoruz.” dedi.
Çin Dönem Başkanlığı kapsamında düzenlenen G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları Toplantısı devam ediyor.
Soylu, iki günü kapsayan organizasyonun ilk gününde üç oturumda katılımcılara seslendi. Bu konuşmaların ilkinde sosyal taraflar (B20 ve L20) ile G20 etkileşim gruplarına (C20, T20, W20 veY20) hitap eden Soylu, “sosyal diyalog” kavramının önemine dikkati çekti. Soylu, sosyal diyaloğun günümüz bilgi toplumlarında ülkelerin ekonomik ve sosyal sorunlarının çözümünde ve geleceğe ilişkin politika ve stratejilerin oluşturulmasında en temel araç haline geldiğini ifade etti.
G20’de ise eş-başkan sıfatıyla konuşan Soylu, günümüzde karşılaşılan sorunların çoğunun küresel olduğunu dile getirdi.
Küresel iş birliğinin gerekliliğini vurgulayan Soylu, göç ve mülteci sorununun çalışma hayatı için önemli sonuçları olduğuna değindi. Krizleri aşmanın öncelikli yolunun insan unsurunu merkeze alan bir anlayış ortaya koymak olduğunu ifade eden Soylu, “Mülteci krizinin tek bir ülkenin başa çıkamayacağı pek çok boyutu vardır. Bu nedenle uluslararası toplumun da bu yükü ve sorumluğu paylaşmasını bekliyoruz.” diye konuştu.
Yatırım ortamının iyileştirilmesini sağlayacak tedbirler paketi
Son olarak toplantının “Yeterli İş İmkanlarının Yaratılması” konulu oturumunda söz alan Bakan Soylu, istihdam bakanlarının en önemli önceliklerinin kaliteli işlere imkan verecek ortamı sağlamak, işsizlerin istihdama hızlı geçişlerini ve iş gücü piyasasına daha fazla katılmalarını sağlamak, eksik istihdamı ve kayıt dışılığı azaltmak olması gerektiğini belirtti.
Türkiye’nin 2008 yılında yaşanan küresel krize karşı aldığı tedbirleri anlatan Soylu, “Bugün 26 çeyreklik dönem boyunca aralıksız büyüyen ve büyüme oranlarıyla dünyada üst sıralarda yer alan bir Türkiye var.” ifadesini kullandı.
Yatırım ortamının iyileştirilmesini sağlayacak tedbirler paketini hayata geçirmek üzere olduklarını hatırlatan Soylu, bu düzenlemenin Türkiye’de yatırım ve üretimin önünün açılmasına katkı sağlayacağını, yatırımcıların maliyetini azaltacağını ve doğrudan yabancı yatırımların karşılaştıkları sıkıntılara kapsamlı çözümler getireceğini kaydetti.
Soylu, Çin İnsan Kaynakları ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yin Veymin, Suudi Arabistan Çalışma ve Sosyal Kalkınma Bakanı Mofarrej al-Haqbani ve Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharan Burrow ile ikili görüşmelerde de bulundu.
G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları Toplantısı, bugün yapılacak oturum sonrası Bakanlar Bildirgesi’nin kabul edilmesi ile sona erecek.