KKTC’nin kalkınma yolunda ulaştığı seviye Türkiye ve bölge için bir iftihar meselesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, “İş Başı Eğitimi diye nitelendirdiğimiz programımız, bir istihdam programıdır, bir aktif işgücü programıdır. Bu iş başı eğitimine başlayanların yüzde 75’lik dilimi 4-5 aylık süreçte daimi bir istihdamla karşı karşıya kalmaktadır. Bu dünyanın da ülkemizi takip ederken özendiği rakamlardan biridir” dedi.

Bakan Soylu, KKTC İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy ve beraberindeki heyet ile makamında bir araya geldi.

Görüşmede, KKTC’nin kalkınma yolunda ulaştığı seviyenin Türkiye ve bölge için bir iftihar meselesi olduğuna işaret eden Soylu, Türkiye’nin, KKTC’nin güçlenip Doğu Akdeniz’de gerçek bir cazibe merkezi olmasını sağlayacak projeleri desteklemeye devam edeceğini söyledi.

KKTC Su Temin Projesi’nin bu desteklerden birisi olduğunu vurgulayan Soylu, “Şimdi sıra bir başarı hikayesi olan bu projemizin etkin ve verimli bir şekilde işleyişini sağlamaya gelmiştir. Bu bakımdan gerek vizyonu, gerek teknik başarısıyla tüm bölgemize örnek teşkil eden projenin en etkin bir şekilde işletilmesi için hep birlikte kararlı bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

İki ülkenin çalışma ve sosyal güvenlik ile ilgili bakanlıkları arasında da yakın ve samimi bir ilişki olduğunu aktaran Soylu, bu bakanlıklar arasında şimdiye kadar sosyal güvenlik ve işgücü anlaşmaları ile işbirliği protokolleri imzalandığını anımsattı.

İşbirliği anlaşmasının alt yapısının hazırlandığını ve bunun da ilerleyen günlerde sonuçlandırılacağını ifade eden Soylu, şunları kaydetti:

“KKTC’nin idari kapasitesinin artırılması ve iki ülke arasında çalışma ve sosyal güvenlik alanlarındaki sorunların daha etkin bir şekilde ele alınabilmesi amacıyla iki ülke çalışma bakanlıkları arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ortak Daimi Konseyi kurulması ve bu komisyonun oluşturulması yönünde çalışmaların bir an önce tamamlanması kararlaştırıldı. Bu kapsamda, iki ülke bakanlıkları arasında işbirliği konularının genel çerçevesinin belirlenmesi amacıyla bakanlığımızca hazırlanan Sosyal Güvenlik ve İstihdam Alanlarında İşbirliği Anlaşması taslağı, KKTC tarafına iletilmiş ve uygun bulunmuştur. Bakanlıklar arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesini temin için uzman değişimi yoluyla bilgi ve belge mübadelesini, ayrıca bakanlıklar arasında ortak çalışma grubu kurulmasını öngören bu anlaşmayı imzalamaya hazır olduğumuzu bir kere daha ifade etmek istiyorum.”

Soylu, Türkiye’nin son yıllarda, gerek sosyal güvenlik gerekse de istihdam alanında önemli reform ve düzenlemelere imza attığına dikkati çekerek “Çok önemli istihdam programlarımız var. Bunlardan çok iyi sonuçlar aldık. Örneğin “İş Başı Eğitimi” diye nitelendirdiğimiz programımız, bir istihdam programıdır, bir aktif iş gücü programıdır. Bu iş başı eğitimine başlayanların yüzde 75’lik dilimi 4-5 aylık süreçte daimi bir istihdamla karşı karşıya kalmaktadır. Bu dünyanın da ülkemizi takip ederken özendiği rakamlardan biridir. Önümüzdeki süreçte de gerek sektöre, gerek coğrafi başarılı istihdam politikaları ortaya koyacağız” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin yüksek desteği, bizim için önemli”

KKTC İçişleri ve Çalışma Bakanı Akansoy da Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’in ortasında önemli bir ada olduğunu belirterek, amaçlarının bir yandan KKTC’yi yeniden yapılandırırken diğer yandan Ada’da kalıcı, kabul edilebilir adil ve eşitlikçi bir barışa ulaşmak olduğunu söyledi.

Barış ve Federal Kıbrıs’ın gerek Kıbrıslı Türkler gerekse de Türkiye için yeni dinamik ve süreçleri beraberinde getireceğini vurgulayan Akansoy, şöyle konuştu:

“Biz dünyaya entegre olurken kendi yapısal pozisyonlarımızı gözden geçirip, daha da ileriye taşımakla mükellefiz. Bu çerçevede Türkiye Cumhuriyetinin yüksek desteği, katkısı, deneyimi bizim için oldukça önemlidir. KKTC’yi yeniden yapılandırırken her bağlamda Türkiye ile olan ilişkilerimizi kurumsal boyuta oturtmak, bakanlıklar arasındaki ilişkileri ileriye taşımak bizim önceliğimiz arasındadır.”

Görüşme konuşmaların ardından basına kapalı devam etti.