Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi Eşgüdüm Kurulu 5’inci Toplantısı Düzenlendi

Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi Eşgüdüm Kurulu 5’inci toplantısı bugün saat 09:30’da, İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu başkanlığında Emniyet Genel Müdürlüğü Dikmen Yerleşkesinde düzenlendi.

Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi Eşgüdüm Kurulu’nun 5’inci Toplantısında 2009 yılında Moskova’da düzenlenen 1’inci Küresel Karayolu Güvenliği Bakanlar Konferansı’nda alınan kararla; 2011-2020 yılları arasındaki 10 yıllık süreçte karayolu trafik kazası neticesinde meydana gelen can kayıplarının %50 oranında azaltılarak yaklaşık 5 milyon can kaybının önlenmesi ve olası 59 milyon kişinin maruz kalacağı yaralanmanın ise önüne geçilmesi hedeflendi.

Toplantıya ayrıca, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Sayın Doç.Dr. Mehmet Zahid Sobacı, İçişleri Bakan Yardımcısı Sayın Muhterem İnce, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Mehmet Selim Bağlı, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Mustafa Safran, Sağlık Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Şuayip Birinci, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Sayın Mehmet Fatih Kacır, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakan Yardımcısı Sayın Enver İskurt, Emniyet Genel Müdürü Sayın Mehmet Aktaş, Jandarma Genel Komutanı Sayın Orgeneral Arif Çetin, Trafik Başkanı Sayın Mehmet Yavuz, Karayolları Genel Müdürü Sayın Abdülkadir Uraloğlu, İller İdaresi Genel Müdürü Sayın Ali Çelik, Türk Kızılayı Genel Müdürü Sayın Dr. İbrahim Altan ve Türk Standartları Enstitü Başkanı Sayın Prof. Dr. Adem Şahin katıldı.

İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu burada yaptığı konuşmasına, “Sadece yasal yükümlülük dolayısı ile değil ülkenin bir güvenlik meselesinde hissettiği sorumluluk sebebi ile de bir araya gelen çok değerli arkadaşlarımız kıymetli hanımefendiler, saygıdeğer beyefendiler yeni kurumsal yapısı ile Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığımızın ev sahipliğinde gerçekleşen kurul toplantımıza hem teşrifleriniz için her şeyden önce trafik güvenliğine katkılarınız için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, sizleri sevgi ve saygılarımla selamlıyor, hayırlı sabahlar diliyorum.” sözleri ile başladı.

İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu konuşmasına “Değerli arkadaşlarım, hepinizin bildiği gibi bu gün beşincisini gerçekleştireceğimiz, Karayolları Trafik Stratejisi Eşgüdüm Kurulu Toplantılarının temelinde 2009 yılında Moskova’da yapılan uluslararası boyutlu Birinci Küresel Karayolu Güvenliği Bakanlar Konferansı yatmaktadır. Sonrasında bu toplantının 2015 yılında ikincisi Brezilya’da ve üçüncüsü de on gün önce Stockholm’de gerçekleştirildi. Ve arkadaşlarımız da bunlara katıldılar. Birinci toplantıda 2011 – 2020 arasında küresel ölçekteki trafik kazaları sonucu yaşanan can kayıplarının %50 azaltılması hedef olarak belirlenmişti. İkinci konferansta bu hedefin 2020 yerine 2030 yılına revize ettiler. Dikkatinizi çekerim, yani bir hedefi on yıl ötelediler. Hali hazırda dünyada her yıl trafik kazalarında ortalama 1 Milyon 350 Bin kişi hayatını kaybetmektedir. Yine dünyada 15-29 yaş arası ölümlerde trafik kazaları birinci sebeptir. Ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) trafik kazalarını bir sağlık sorunu olarak tarif etmektedir. Şunu anlatmaya çalışıyorum. Karayolu güvenliği meselesinde yani daha yaygın ifadesi ile trafik kazaları sorunu, bizim şiddetli olarak yaşadığımız ama sadece bizim yaşamadığımız.” şeklinde devam etti.

Trafik kazaları sorununun küresel ölçekte de önemli bir problem olarak algılanan ve çözülmeye çalışılan bir mesele olduğuna dikkat çeken İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu “Peki bu bize kendimizi iyi hissettirmeli midir? Yani bu meseleyi dünya ile paylaşıyor olmamız, elbette ki hayır. Bu mümkün değil ama bu meselenin bizim dışımızda da yaşanan bir sorun olduğunu bu konuda küresel bir stratejinin ve bir çabanın var olduğunu, bizim buraya sunacağımız katkılar olduğu gibi bizim de bu havuzdan alacaklarımız olduğunu hep beraber hem değerlendirmek hem de görmek durumundayız. Elbette ki bunca yıl sadece acı biriktirmedik, aynı zamanda tecrübe de biriktirdik. Tedbirler aldık, denemeler yaptık, başardığımız işler oldu hedeflediğimiz ama başaramadığımız, istediğimiz noktaya gelemediğimiz işler oldu. Dünyanın da başaramadığı veya bizim onları geçtiğimiz işler var. Mesela yine Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 2000-2016 arasında yüz bin kişi başına düşen ölüm oranında ki azalış dünyada 3.2’dir. Türkiye’de ise son dört yılda bile yani 2015-2019 yılları arasında bu rakamda ki azalış %32 oranında gerçekleştirilmiştir, yani dünyanın nerede ise tam on katı. Biz dört yılda 9.6’dan bunun da altını çizerek söylüyorum. Yüz bindeki ölümlerde 9.6’dan yüz binde 6.6’ya indirdik. Biliyorsunuz Avrupa’nın ortalaması yüz binde 5’tir. Yani hemen hemen Avrupa’nın ortalamasına yaklaşmış durumdayız.” ifadelerini kullandı.

Dünya ortalamasının da yüz binde 18.8’den sadece 18.2’ye indirilebildiğini ifade eden İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu “Yani biz 10’a yakın bir çizgiden yüz binde 6.6’ya geldik. Oysa dünya 18.8’den 18.2’ye gelebildi. Uluslararası toplantılarda %50 hedef koyduğu halde bundan kısa bir süre sonra revize etmek zorunda kaldılar. Buna karşın Almanya’da trafik kazaları sonucu can kaybı sayısı ki Almanya ve İngiltere bu konuda bütün dünyaya örnek bir uygulama gerçekleştirmektedir. 2018 verileri ile 3.275 bizde ise aynı yıl 6.675 yani nerede ise bizim yarımız kadar. Ama Almanya’daki kaza sayısı, burada dikkatinizi çekecek başka bir şey söylemek istiyorum. 2018’de 2.6 milyon, bizde ise 1.2 milyon yani Türkiye’deki kaza oranı Almanya’daki kaza sayısından daha az. Kazaları bizden fazla yapıyorlar ama can kayıpları bizden daha az. Demek ki kimse tek başına bir sihirli formül bulmuş değil.” dedi.

Türkiye olarak içeride çok önemli adımlar atıldığını ve sonuçlar alındığını vurgulayan İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu “Öncelikle İçişleri Bakanlığı olarak trafik kazalarında ölüm vakalarını 2011-2020 arasında %50 oranında azaltabilme hedefine dönük olarak kendi içimizde Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planını hazırladık. Burada kazaların en aza indirilmesi için kısa vadede yapılacaklarla ilgili bir sistem yaklaşımı geliştirerek Trafik Güvenliği Uygulama Politika Belgesi hazırlanmış ve uygulamaya koyulmuştur. 2019 yılında 2011 yılına göre motorlu taşıt sayısı %44, sürücü sayısı %34, genel nüfus sayısında ise %11.3 artış yaşanmasına rağmen ölümlü kazalarda %32.2, kaza yeri ölümlerinde %34.2 azalma sağlanmıştır. 2011 yılında 100 bin araç başına ölüm sayısı %23.8 olmuşken 2019 yılında bu sayı %10.9 olmuş ve 2020 yıl sonu hedefi olarak %11.9’un altına düşülmüştür. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu hedef 2019 yılı sonu itibariyle ulaşılmış bir hedef olmuştur. Biz Avrupa ve dünyanın başka ülkeleri gibi bunu revize etmedik. Yani esas itibariyle 2009’da yapılan ilk uluslararası konferansta 2020 için belirlenen ve daha sonra 2030 olarak revize edilen hedefin Türkiye olarak herhangi bir revize yapmadan gerçekleştirmiş olduk. Trafik kazaları ve hastane can kaybı sayımız 2017 yılında 7 bin 427’ydi. 2018’de bu sayıyı 6 bin 675’e indirdik. Bu yıl ise 5 bin 473 olarak gerçekleşti. 2018-2019 yılları arasında hastane ölümleri dahil bin 202 kişi daha az can kaybı yaşanmıştır. Allah hayatını kaybeden tüm kardeşlerimize rahmet eylesin. Yaralı kardeşlerimize de acil şifalar nasip eylesin.” sözleri ile konuşmasına son verdi.

Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi Eşgüdüm Kurulu 5’inci toplantısında, katılımcıların görüş ve önerileri neticesinde alınan kararlar kabul edildi.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.