Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, “Türkiye, artık yeni bir kulvarda yarışacak, dünya ile bir üst seviyede rekabet edecektir. Bize yeni bir güç yeni bir araç gerekmektedir. Bu gücü sağlayacak olan sistemin yeni bir anayasa ile tesis edilebileceğine inanıyoruz.” dedi.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirilen “Çalışma Hayatı ve Sosyal Güvenlik Konferansı”na katılan Soylu, AK Parti iktidara geldiğinden bu yana, çalışma ve sosyal güvenlik alanındaki çalışmalara dikkati çekerek, çalışma hayatının, hem bireysel hem de toplumsal açıdan hayatın merkezinde olduğunu söyledi.
Ekonomik strateji bulunmaması veya bunun yanlış uygulanmasının çalışma hayatını olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Soylu, “Türkiye, AK Parti ile beraber 2002’den bu yana ekonomik, strateji ve çalışma hayatı stratejisini doğru bir şekilde kurguladı.” ifadesini kullandı.
– Başkanlık sistemi ve yeni anayasa
Bakan Soylu, Türkiye’nin ikinci sıçramasını gerçekleştirme zorunluluğu bulunduğunu, başkanlık sistemi ve yeni anayasa ihtiyacının bunun için var olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin mevcut sistem ve anayasası ile elde edebileceklerinin sınırına dayandığını belirten Soylu, şöyle devam etti:
“Türkiye, artık yeni bir kulvarda yarışacak, dünya ile bir üst seviyede rekabet edecektir. Bize yeni bir güç, yeni bir araç gerekmektedir. Bu gücü sağlayacak olan sistemin yeni bir anayasa ile tesis edilebileceğine inanıyoruz. Mesele şahıslar meselesi değil, sistem meselesidir. Türkiye artık bu yeni sistem anlayışını talep etmektedir. Özellikle dünyanın en karışık bölgesinde ayakta durmak isteyen, çok ciddi bir göç hareketinin tam da merkezinde olan ve kendi dinamik nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamak isteyen Türkiye için bu yeni atılım dönemi kaçınılmazdır. Türkiye bugün bir sistem tartışmasının içinde.”
– “Bugün birçok proje Türkiye üzeriden yürüyor”
Bakan Soylu, Türkiye’nin en önemli meselesinin, kamu bürokrasisinde sonraki 10, 20 ve 30 yıla hazırlanması olduğunu işaret etti.
Yeni anayasanın hep birlikte inşa ve imar edilmesi gerektiğini vurgulayan Soylu, şöyle konuştu:
“Temel ve anayasa kurallarımız maalesef Türkiye’yi yavaşlatmaktadır. Türkiye’nin bir kaosa doğru yol almasını sağlamaktadır. Bunu hep birlikte değiştirmemiz lazım. Biz dünyanın en pahalı arazisi üzerinde oturuyoruz. Biz kendi insanımızı daha iyi bir donanım, meslek, beceri ve daha iyi bir eğitimle karşı karşıya bırakacak bir anlayışı bir şekilde ortaya koymalıyız. Bizim önemli vasıflarımız modern ipek yolu, insan kaynağı ve etrafımızdaki coğrafyanın en önemli enerji geçiş güzergahıyız. Bunu bizim üzerimizden alamazlar. Bugün birçok proje Türkiye üzerinden yürüyor. Etrafımızda bunu taşıyabilecek, yürütebilecek ve iletebilecek başka bir güvenli ülke yok. İşte tam da bu noktada Türkiye çok önemli bir strateji yürütmektedir.”
Soylu, İslamofobinin muhatabının Türkiye olduğunu, diğer İslam ülkelerine yönelik bir kısıtlamanın adı olmadığını söyledi.
Türkiye’yi hedefleriyle buluşturan bir anlayışın hep birlikte ortaya konulması gerektiğini belirten Soylu, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Özel sektörün dinamizmini, çalışanların haklarını ortaya koyan bir anlayışı gerçekleştirmeliyiz. Türkiye 21. yüzyılın dünyada yıldızı parlayan en önemli ülkesi haline gelecektir. Bu ülkeye ‘rekabet edeceğiz’ diye çok büyük eziklikler yaşatmaya çalışıyorlar. Biz ayakta duruyoruz. Türkiye 3 yıl içerisinde 6 büyük olay geçirdi. Biz küçülmüyoruz, hala büyüyoruz. Türkiye tüm bunları büyük bir dirençle gerçekleştirmiştir. Hedeflerimize aynı istikametle devam edeceğiz. İnanıyorum ki 2023’ü, 2053’ü ve 2071’i de bu millet hak ettiği bir noktayla buluşturacaktır.”