İlaç alım protokolünde mutabakat sağlandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında devam eden ilaç alım protokolünde, mutabakata varıldığını belirterek, “Epey bir müzakere sürecinden sonra Sayın Başbakanımızın huzurunda bir noktaya varabildiğimizi burada ifade etmek istiyorum” dedi.

SGK ile TEB arasında süren ilaç alım protokolüne ilişkin, SGK Başkanlığı binasında basın toplantısı düzenlendi.

Bakan Soylu, yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde 24 bin 410 sözleşmeli eczane bulunduğunu ve burada 72 bin 676 kişinin çalıştığını söyledi. Soylu, “Bu eczanelerde, Suriyeli kardeşlerimize sağladığımız reçeteler haricinde 335 milyon reçete üzerinden hizmet sunuyoruz. Buradan hizmet alan kişi sayısının da 62 milyon olduğunu ifade etmek istiyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Bu hizmet kapsamında dönem dönem TEB ile Türkiye’deki tüm eczacılar adına bir araya geldiklerini, gelecek döneme ait bir protokolü ele aldıklarını ve yeni döneme ilişkin protokolün projeksiyonunu ortaya koyduklarını anlatanSoylu, daha sonra da TEB’in taleplerini ve Kurumun yapabileceklerini değerlendirdiklerini bildirdi. Daha önce yapılan protokoller hakkında bilgi veren Soylu, şunları kaydetti:
“1 Şubat 2015 tarihinde sona eren protokolden sonra üç uzatma protokolü daha yaptık. En nihayetinde 31 Mart’ta bir araya geleceğimizi, nihai bir protokol ortaya koyacağımızı da deklare ettik. Bu esnada Sosyal Güvenlik Kurumu, Çalışma Bakanlığı olarak hem eczacılarımızla hem Türk Eczacılar Birliği ile hem eczacı odası başkanlarıyla defalarca bir araya geldik. Sadece fiyat üzerinden değil çalışma şartları üzerinden de birçok değerlendirmeler gerçekleştirdik.
Türk Eczacılar Birliği, bu konuda özellikle hükümetimizin ekonomisinden sorumlu diğer bakanlarımızla birlikte oldu. Ekonomik Koordinasyon Kurulunda yeni protokolün çerçevesini çizmeye çalıştık. Tüm bunların akabinde yeni protokolün nasıl olması gerektiği konusunda birlikte çalışmaya başladık. Bütün bunların akabinde TEB ile karşılıklı bir değerlendirme içerisinde, yeni bir protokol üzerinde çalışmaya başladık.
Özellikle son 3-4 günde olgunlaşmaya başlayan çalışmalarımız, dün yaklaşık 8 saat, bugün de 4-5 saatlik bir zaman dilimi içinde, hem eczacılarımızın taleplerini hem de hükümetimizin bu konuda özellikle mali politikalar içerisinde neler yapabileceğinin karşılıklı bir araya gelmesini sağladık. Nihayetinde bir tarafta Türk Eczacıları Birliği’nin eczacılar adına talepleri bir tarafta da bizim kısıtlarımız… Bunu gerçekleştirebilecek zemini hazırlamaya çalıştık. Çünkü saat 24 itibarıyla protokol süresi sona eriyordu.”

Soylu, görüşmelerin ardından bir noktaya varıldığını dile getirerek, “Hem ekonomik Koordinasyon Kurulunu hem de Sayın Başbakanımızı bilgilendirdik. Son geldiğimiz noktada ben Sayın Başbakanımızdan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak bir yardım talebinde bulundum, bunu bitirmeliyiz çerçevesinde. Kendileri hem beni ve SGK’daki arkadaşlarımı, gelmelerinden büyük memnuniyet duyacağı Türk Eczacıları Birliği’ni Çankaya Köşkü’ne davet ettiler. Epey bir müzakere sürecinden sonra Sayın Başbakanımızın huzurunda bir noktaya varabildiğimizi burada ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

Soylu, başta Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere protokol sürecinde emeği geçenlere teşekkür etti.

İskonto oranlarında da değişiklik yapıldı

Protokolde anlaşmaya varılan önemli kısımlar hakkında bilgi veren Soylu, yapılan iyileştirmeleri aktardı.

Soylu, şöyle devam etti:
“Mobil reçetelerine yüzde 50 fazla hizmet bedeli ödenmesi, soğuk zincir ilaç reçetelerine yüzde 50 fazla hizmet bedeli ödenmesi, özellikle benim de yaptığım görüşmelerde çok talep edilen, majistral tarifede fiyatların güncellenmesi, enjektör bedellerinin artırılması, bazı tıbbi cihaz ve medikal malzemelerin eczanelerden satışının sağlanması konusunda ve aynı zamanda yaklaşık 12 talepten birisi olan hastanelerin birtakım hizmet bedellerinin eczanelerden alınmasının sağlanması hususunda çalışma yapılması, hep birlikte bir çözüm üretilmesi konusunda mutabakata varıldığını ifade etmek istiyorum.

Yıllık 0-100 bin lira ve 100 bin ile 200 bin lira arası ciro yapan eczaneler reçete başı 3 lira hizmet bedeli alacaklar. Öte yandan 200 bin-300 bin ve 300 bin-400 bin lira arasında ciro yapanlar 2,5 lira hizmet bedeli; 400-500 bin lira, 500 bin-600 bin lira ve 600 bin lira-700 bin lira ciro yapan eczaneler 1,5 lira hizmet bedeli alacaklar. Ayrıca, 700 bin-800 bin lira, 800 bin-900 bin lira arasında ciro yapanlar 75 kuruş hizmet bedeli alacaklar. 900 bin-1 milyon, 1 milyon-1,1 milyon ve 1,1 milyon-1,2 milyon lira arasında ciro yapan eczaneler 50 kuruş hizmet bedeli alacaklar. 1,2 milyondan 1,5 milyon liraya kadar olan eczaneler 40; 1,5 milyon liranın üzerinde ciro yapan eczaneler ise 30 kuruş hizmet bedeli alacaklar.

İskonto oranlarında da bir değişikliğe gittik. Buna göre de 0-700 bin lira arasındaki eczanelerde bir iskonto indirimi söz konusu değildi. Oysa, 700-900 bin arasında yüzde 1 olan iskonto indirimi 0,75’e; 900 bin ile bin 500 arasında yüzde 2,5 olan iskonto indirimi yüzde 2,20’ye; 1 milyon 500 bin ile 2 milyon ve üstü olanlarda iskonto indirimi de yüzde 3’ten 2,75’e indirilmiştir.

Şunu ifade etmek istiyorum ki, reçete hizmet bedellerinin artışından sadece iskonto oranı hariç elde edilen katkı 0-200 bin lira arasındaki eczaneler için yüzde 300, 200 bin ile 400 bin arasındaki eczaneler için yüzde 233, 400 bin-700 bin arasındaki eczaneler için yüzde 100, 700 bin-900 bin arasındaki eczaneler için yüzde 253, 900-1,2 milyon arasındaki eczaneler için yüzde 65 ve 1,2 milyon-1,5 milyon arasındaki eczaneler için yüzde 127 ve 1,5 milyon lira üzerindeki eczaneler için yüzde 98.”
Soylu, reçete hizmet bedellerinde kısmi bir artış yaparak bir dengeleme yapmaya çalışıldığını dile getirdi. Soylu, “Protokolün, 2+2 yani toplam 4 yıl ve ikinci yılında tekrar değerlendirmek kaydıyla; ayrıca 2, 3 ve 4. yıl da enflasyon farkını da koymak suretiyle taraflarca Sayın Başbakanımızın da talimatları doğrultusunda akdetmiş bulunuyoruz” dedi.
Bir başka çalışmanın da Türkiye’de bulunan sığınmacı Suriyelilere yönelik olduğunu anlatan Soylu, şöyle devam etti:
“Ortalama aylık 400-500 bin reçeteye kadar da bu gelmiş durumdadır ve sürekli de artış göstermektedir. Bu açıdan Başbakan Yardımcımız Sayın Akdoğan’ın koordinasyonunda yürütülen AFAD’ın çalışmalarıyla birlikte SGK’nın bu reçetelerin kontrolü ve süresi içinde eczanelere ödenebilmesini temin etmek maksadıyla önümüzdeki günlerde eczacı alımına gitmektedir. Bakanlar Kurulumuz, kararı imzalamıştır. Bu açıdan, Ankara merkezli yürüttüğümüz bu çalışmayı, 8 merkezimizle daha paylaştık. Yeni eczacılarımız göreve başlayıncaya kadar bunu da sağlayabilecek bir yöntemi de oluşturmuş bulunuyoruz.”

TEB Başkanı Erdoğan Çolak da her protokol sürecinin zor ve meşakkatli olduğunu belirterek, “Ama sonuçları itibarıyla kazanımları olan bir süreç oluyor. O yüzden, buralardaki yorgunluğumuzu sonuçlandırdığımız netice itibarıyla atmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Çolak, başta Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere protokol sürecinde katkı sağlayan herkese teşekkürlerini sundu ve hayırlı olması temennisinde bulundu.