İçişleri Bakanı Soylu: Uyuşturucu, trafik ve terör meselelerine yoğunlaştık

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’nin uyuşturucunun bir geçiş ülkesi olmadığını belirterek, “Okulun etrafına gelip çocuklarımızı zehirlemek isteyenlere, teröristlere hangi müdahaleyi mücadeleyi yapıyorsak, onları da yok etmek bizim boynumuzun borcudur” dedi.

ATO Congresium’da düzenlenen 7. Karayolu ve Trafik Güvenliği Sempozyumu’nun açılışında konuşan Soylu, Türkiye’de kişi başına düşen 10 bin dolarlık milli geliri 25 bin dolara çıkarma hedeflerinin bulunduğunu aktararak, “Bugün 3. havalimanını, ‘Dünyanın en iyi havalimanlarından, en iyi istasyonlarından biri olalım’ diye yapmıyoruz. ‘Oradan gelir elde edelim’ diye yapmıyoruz. Bölünmüş yolları da bunun için yapmadık. Osmangazi Köprüsü’nü, 3. Boğaz Köprüsü’nü ve Marmaray’ı da” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin stratejik üstünlüklerinden en önemlisinin İpek Yolu olduğunu vurgulayan Soylu, “Biz modern İpek Yolu’nu yeniden imar, ihya ve inşa ediyoruz.

Bugün Batı’nın içinde bulunduğu, bir gün terörü lanetleyen ertesi gün teröristlerle beraber olan ve onu koruyan anlayış, tam anlamıyla bir anlam ve mana boşluğudur. Onun için Anadolu medeniyetine ihtiyaç var.” diye konuştu.

Soylu, Türkiye’de 2002-2015 yılları arasında, araç sayısının yüzde 116, nüfusun yüzde 13 arttığına dikkati çekerek, ölümlü kaza sayısı ve ölen insan sayısında yüzde 8 oranında azalma gerçekleştiğini söyledi.

İçişleri Bakanı Soylu, trafik kazaları ortalamalarına bakıldığında 2002’de, 1 milyon motorlu araçta 449 olan ölüm sayısının 2015’te 192’ye indiğini, nüfus bazında bakıldığında ise ortalama ölüm sayısının 1 milyon kişide 60’dan 49’a indiğini belirtti.

“Cuma, cumartesi ve pazar olmasın istiyorum”

Çalışma Bakanlığı döneminde telefonuna gelen kaza sayıları karşısında yaşadığı üzüntüye değinen Soylu, şöyle konuştu:

“Cuma, cumartesi ve pazar olmasın istiyorum. Cuma günü öğleden sonra cumartesi ve pazar akşama kadar hafta içi trafik kazalarının çok daha üstünde trafik kazalarıyla ve maalesef ölümlerle karşı karşıya kalıyoruz.

Burada aziz milletimize çağrım şudur; gezmek, hafta sonu sevdiklerinizle buluşabilmek, memleketine gitmek, çocuklarını tatile götürebilmek, hastaları, büyükleri ziyaret etmek herkesin hakkıdır. Bunun insanın tabiatına çok büyük bir faydası olduğuna da elbette inanıyoruz. Ama ne olursa olsun cuma, cumartesi ve pazar belki dikkatli olsak, karşı karşıya kaldığımız kazaların sadece cuma, cumartesi ve pazar dikkatiyle yüzde 30 bunu aşağıya çekebilme fırsatını yakalayacağımızı ifade etmek istiyorum.”

“Uyuşturucu, trafik ve terör meselelerine yoğunlaştık”

Soylu, İçişleri Bakanlığı döneminde asayiş, uyuşturucu ile mücadele, trafik ve terör meselelerine yoğunlaştıklarını ifade ederek, bu konulardan her birinin kendi içinde ciddi sonuçlar doğurduğunu dile getirdi. Soylu, özellikle uyuşturucu konusunda hükümetin mücadeleyi “terörle mücadele”yle eş tuttuğunu söyledi.

Bakan Süleyman Soylu şu değerlendirmeyi yaptı:

“Okulun etrafına gelip çocuklarımızı zehirlemek isteyenlere, teröristlere hangi müdahaleyi ve mücadeleyi yapıyorsak, onları da yok etmek bizim boynumuzun borcudur. Bu konuda da hiç merhametimiz olmayacağını, acımasız olacağımızı söylemek istiyorum. Çocuklarımız okula gidecekler, orada eğitim ve öğretim ile buluşacaklar, orayı kendine ait bir pazar olarak görmeye çalışanlar da çocuklarımızı zehirlemeye çalışacaklar.

Bir yanlış daha var. Türkiye uyuşturucunun bir geçiş ülkesi değildir, bu maalesef gelişmiş dünyanın bize tezgahıdır. Artık bu tezgahtan hep birlikte kurtulmak zorundayız. Bununla bizi oyalamaya, kandırmaya çalışıyorlar ama yüksek yakalamalarla sırtımızı sıvazlayıp dünyada en iyi yakalamaları gerçekleştirtmeye çalışıyorlar. Türkiye’yi pazar ve hedef ülkesi konumuna getirip bizim çocuklarımızı, bizim gençlerimizi medeniyetimizle arasında bir bağ koymaya çalışıyorlar. Hepimiz bunun için büyük bir mücadeleyi ortaya koymalıyız.”

Türkiye’deki trafik kazaları oranları

Veri ve analiz grubu IRTAD’ın 2015 raporundan yola çıkarak, trafik kazaları bakımından diğer ülkeler ile Türkiye’yi kıyaslayan Soylu, Türkiye’de trafik kazası geçiren 100 bin kişiden ortalama 9,4’ünün hayatını kaybettiğine, bu sayının Almanya’da 4,1, İngiltere’de 2,8, İspanya’da 3,6 olduğuna dikkati çekti. 100 bin tescilli araçta yaşanan ortalama ölüm sayısında makasın daha da açık olduğunu ifade eden Soylu, bu sayının Türkiye için 39,7, Almanya için 6, İngiltere ve ispanya için 5 olduğunu bildirdi.

Soylu, Türkiye’de 2015’te 183 bin 11 trafik kazası meydana geldiğini, bu kazalarda toplam 7 bin 530 kişinin hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Konuşmasında trafikle ilgili altyapıların önemine işaret eden Soylu, “Ancak dünya üzerinde trafikte sıfır ölüm hedefi koyan ülkeler varken, bizlerin yapılanları yeterli sayması elbette ki mümkün değildir.” dedi.

Soylu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde ortaya konulan ve “Trafik kazalarından kaynaklanan ölümleri 2020 yılında yüzde elli oranında azaltmayı hedefleyen “Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı”nın bugüne kadar atılmış en önemli adımlardan biri olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“İnanıyorum ki ülkemiz, trafik güvenliği konusundaki farkındalığı, trafik bilincini arttırabildiği ölçüde, kazalarda da ciddi şekilde azalma kaydedecektir. Yaptığınız altyapı yatırımlar, yollar, köprüler, trafikteki araç parkurunu gençleştiren teşvikler, cezalar, denetimler…Bunların hepsi gerekli, hepsi etkili, hepsi faydalı adımlardır. Ancak hepsi, dönüp dolaşıp insan unsuruna dayanıyor.

Son bir yılda gerçekleşen kazaların yüzde 88’i sürücü hatasından kaynaklanmaktadır. Son 10 yıldaki trafik kazalarında sürücü kusur oranlarında ilk sırada ise yüzde 37 oranıyla hızlı araç kullanımı gelmektedir. Sürücü kusurları içinde bugün hala ‘ters yöne gitmek’ diye bir madde var, oranı yüzde 2. Küçük görmeyin, yüzde ikilik kazalarda da can kaybı yaşanmaktadır.

Suçu başka yerlerde aramak, sorumluluğu üzerimizden atmak için değil, bu rakamları doğru ve sağlıklı bir analiz yapmak için paylaşıyorum. Neyi niçin, hangi dürtüyle yaptığımızı sorgulamak ve cezaları, denetimleri, en önemlisi eğitimleri de buna göre oluşturmak durumundayız. Devlet olarak, hükümet olarak bu konuda bütün gayretimizi ortaya koyacağız ve hazır ülkemizi bütün terör örgütlerinden temizliyorken, trafik teröründen de ülkemizi kurtaracağız. İnşallah 15 Temmuz sonrasında ülkemizde yaşanan birlik ve beraberlik ruhu, yakalamış olduğumuz yeni şevk ve heyecan, bu önemli problemi de aşmamıza yardımcı olacaktır.”