İçişleri Bakanı Soylu: Teslim olan terörist sayısı son 17 yılın en yüksek seviyesine çıktı
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, teslim olan terörist sayısının son 17 yılda en yüksek seviyeye çıktığını belirterek, “2016 yılında 457 kişi örgütten kaçarak, adli makamlara teslim olmuştur.” dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, İçişleri Bakanlığı ile bağlı kurumların 2017 yılı bütçesinin görüşülmesine başlandı.
Bakanlığın bütçesine ilişkin sunum yapan Bakan Soylu, koruculuk sistemine ilişkin düzenlemelere değindi. Bakanlık bünyesinde Korucular Derneği Başkanlığı kurulduğunu belirten Soylu, korucuların statüsünün güçlendirildiğini, ilave bin kişilik korucu kadrosu alındığını ve korucuların silah ruhsatlarından alınan harcın bir defaya mahsus kaldırıldığını ifade etti.
Bakan Soylu, korucuların operasyonlardan tazminat alacaklarını, asker ve polisle aynı silah ve teçhizatı kullanacaklarını bildirdi.
Polis güvenlik noktası yapımına devam ettiklerini anlatan Soylu, operasyonlarla temizlenen bölgelerde, terör faaliyetlerinin tekrar etmemesi ve güvenlik tedbirlerinin artırılması için 11 il ve 37 ilçede 95 geçici polis güvenlik noktası, 28 il ve 134 ilçede ise 220 kalıcı polis güvenlik noktası kurulduğunu kaydetti.
Hükümetin terörle mücadelede ekonomik ve sosyal tedbirlere de büyük önem verdiğini vurgulayan Soylu, “Bölgelerimiz arasındaki ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme farklılıklarını ortadan kaldıracak, işsizlik ve göç gibi sorunları çözmeye yönelik projeler yürütüyoruz. Terör zararlarını karşılayacak hukuki altyapıyı oluşturarak, terör nedeniyle yerinden olmuş kişilerin istekleri halinde dönüşlerini kolaylaştıracak destek mekanizması kurulmuştur.” değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Soylu, terörle mücadele faaliyetlerine ilişkin, “22 Temmuz 2015’te Ceylanpınar’da 2 polisimizin şehit edilmesiyle birlikte eylemlerini artıran örgüte karşı tüm güvenlik birimlerimizin tam bir koordinasyon içerisinde yapmış olduğu başarılı operasyonlar sonucu aralarında üst düzey yöneticilerin de bulunduğu çok sayıda terörist etkisiz hale getirilmiştir. Bazı il ve ilçelerimizde sokaklara barikatlar kurarak, çukurlar kazarak kamu düzenini bozan ve vatandaşlarımızın en temel haklarını dahi kullanmalarını engelleyen terör faaliyetlerine son verilmiştir.” diye konuştu.
Soylu, teslim olan terörist sayısının son 17 yılda en yüksek seviyeye çıktığını belirterek, “2016 yılında 457 kişi örgütten kaçarak adli makamlara teslim olmuştur.” dedi.
Terörle mücadelede idari tedbirler
Süleyman Soylu, bazı belediyelerin terör örgütlerinin kontrolüne girmesi üzerine, kamu düzeni ve güvenliğinin, kamu hizmetinin ve demokratik sistemin işleyişinin engellendiğinin açıkça ortaya çıkmasıyla bazı yerel yönetimlere geçici mahiyette görevlendirme uygulamasına başlandığını anımsattı.
Soylu, 36’sı PKK/KCK, 5’i FETÖ’den olmak üzere görevden uzaklaştırılan 41 belediye başkanı ile 104 belediye meclis üyesinin yerine görevlendirme yapıldığını bildirdi.
Vatandaşların terörden doğan zararlarının karşılanmasına yönelik çalışmalara değinen Soylu, 2004-2016 arasında terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle zarar gören 369 bin 891 kişiye, 3 milyar 662 milyon 136 bin 875 lira ödendiğini kaydetti.
Soylu, terörle mücadelede şehit olanların yakınları ile yaralananlara geçen yıl 25 milyon 372 bin 338, bu yıl da kasım itibarıyla 57 milyon 745 bin 595 lira ödendiğini açıkladı.
Süleyman Soylu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Terör saldırıları içerisinde en kritik olanı, hiç kuşkusuz ülkesini korumak için Türk Silahlı Kuvvetlerine verilen uçak, tank ve silahlarla, kendi devletine ve halkına acımasızca saldıran FETÖ terör örgütüne mensup hainlerin 15 Temmuz günü girişmiş olduğu kanlı darbe girişimidir. Başta Cumhurbaşkanımız, hükümetimiz ve siyasal partilerimiz olmak üzere, halkımızın kahramanca direnişi ve vatanına sadık güvenlik güçlerimizin kararlı mücadelesiyle önlenen 15 Temmuz darbe girişimi, ülkemizin maruz kaldığı terör eylemleri arasındaki en kanlı saldırı olarak tarihteki yerini almıştır.
MGK’nın tavsiyesi, Bakanlar Kurulu ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin 21 Temmuz 2016 tarihli kararlarıyla yürürlüğe giren üç aylık Olağanüstü Hal uygulamasıyla, FETÖ ve diğer terör örgütleriyle mücadelede hızlı ve etkili tedbirler alınmasının yolu açılmıştır. TBMM’nin olağanüstü halin üç ay daha uzatılmasına ilişkin kararı çerçevesinde, FETÖ ve benzeri terör yapılarının bir daha ülkemize tehdit oluşturmaması için gereken tüm tedbirlerin alınmasına yönelik çalışmalara devam edilecektir.”
15 Temmuz darbe girişimi sırasında 63’ü polis 4’ü asker ve 181’i sivil 248 kişinin şehit olduğunu, 146’sı polis, 21’i asker ve 2 bin 26’sı sivil 2 bin 193 kişinin yaralandığını vurgulayan Bakan Soylu darbe girişimine katılan 35 kişinin de ölü ele geçtiğini aktardı.
Darbe girişiminin ardından 36 bin 951 kişinin tutuklandığını, 3 bin 328 kişinin gözaltında bulunduğuna işaret eden Soylu, 410 kişinin de firar ettiğini bildirdi.
Bakan Soylu, FETÖ soruşturması kapsamında hakkında işlem yapılan bakanlık personeli sayısı 21 bin 929 kişi olduğunu, 12 bin 985 kişiyi görevden uzaklaştırdıklarını, adli mercilere sevkedilen personelden 9 bin 786’sının tutuklandığını, 356 kişinin de gözaltında bulunduğunu ifade etti.
Soylu, darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden şehitlerin ailelerine 40 milyon 594 bin 687 lira, yaralananlara da 116 milyon 561 bin 721 lira tazminat ödendiğini vurguladı.
Terör örgütü DEAŞ’a yönelik operasyonların kararlı bir şekilde sürdüğünü bildiren Bakan Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Fırat Kalkanı Operasyonuyla ülkemizi tehdit eden terör unsurları sınır hattımızdan uzaklaştırılmıştır. Aynı şekilde ülke içindeki DEAŞ mensuplarına yönelik kararlı operasyonlarla örgütün faaliyetleri büyük ölçüde kısıtlanmıştır. Son dönemde DEAŞ’e yönelik yürütülen istihbari çalışma ve operasyonlarla 24 eylem girişimi engellenmiştir. 145 ülkeden 52 bin 75 kişiye giriş yasağı konulmuş, 98 ülkeden 3 bin 790 kişi sınır dışı edilmiştir. DEAŞ ile mücadelede 2016 yılında, bin 381’i yabancı 3 bin 89 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 618’i yabancı bin 204’ü tutuklanmıştır.”
Türkiye’de yabancı terörist savaşçılarla da etkin bir şekilde mücadele edildiğini aktaran Soylu, bugüne kadar çatışma bölgeleriyle bağlantısı olduğu düşünülen 145 farklı ülkeden yaklaşık 52 bin 75 yabancıya ülkeye giriş yasağı kararı alındığını, Türkiye’de yakalanan 98 farklı ülkeden yaklaşık 3 bin 857 yabancının da sınır dışı edildiğini bildirdi.
Uyuşturucuyla mücadele
Uyuşturcuyla mücadeleye bakanlıkça özel önem verdiklerini ifade eden Soylu, birçok uyuşturucu türünün daha Türkiye’de görülmeden yasak kapsamına alındığını açıkladı.
Bakan Soylu, şu bilgileri verdi:
“2014 yılında hayata geçerilen Narkotimler Projesi’yle 29 ilde uyuşturucuyla sokak bazlı mücadelede yüzde 60 başarı elde edilmiştir. 2014 yılı sonunda kurulan ve 29 ilimizde görev yapmakta olan NARKOTİM Ekiplerinin 2017 yılında 30 il ve 28 ilçede daha kurulması planlanmaktadır. İç güvenlik birimlerimizce 2016 yılı başından günümüze kadar gerçekleştirilen 24 bin 592 uyuşturucu operasyonunda piyasa değeri 7,5 milyar lira olan 114 ton 657 kilogram esrar, 5 ton 47 kilogram eroin, 211 kilogram afyon, 621 kilogram kokain, 10 milyon 81 bin 183 adet uyuşturucu hap, 547 kilogram sentetik kannabinoid (Bonzai), 143 kilogram metamfetamin, 82 milyon 540 bin 597 adet kenevir ele geçirilmiştir. Operasyonlarda 38 bin 160 şüpheli gözaltına alınmıştır.
Sahil Güvenlik Komutanlığınca, 5 Ocak’ta uluslararası sularda uyuşturucu taşıyan yabancı bayraklı bir gemiye uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak müdahale edilmiş, operasyon kapsamında 2 ton toz esrar ve 604 bin 171 adet captagon ele geçirilmiştir.
Terör Örgütleri ve onların uyuşturucu kaçakçılığından elde ettikleri finansmanın kurutulmasına dönük Narkoterörle mücadele önemli önceliklerimiz arasındadır. PKK/KCK terör örgütüne büyük darbe vurulan operasyonlarda ele geçirilen uyuşturucunun piyasa değeri yaklaşık 4 milyar, FETÖ’ye yönelik Narkoterör operasyonlarında yakalanan uyuşturucunun piyasa değeri ise yaklaşık 75 milyon liradır.”
Uyuşturucu imal ve ticaretini bir insanlık suçu, kullanımını ise bir hastalık olarak gördüklerini ifade eden Bakan Süleyman Soylu, “Dünya Uyuşturucu Raporlarında, Avrupa genelinde gerçekleştirilen eroin yakalamalarının dünya genelindeki yakalamaların yüzde 38’ini teşkil ettiği ve Türkiye’nin eroin yakalamalarında Avrupa’da ilk sırada yer aldığı ifade edilmiştir. 2016 Raporu’nda ise 2014 yılında Türkiye’nin yaklaşık 13 ton ile küresel eroin yakalamalarının yüzde 16’sını tek başına gerçekleştirdiğine yer verilmiştir.” diye konuştu.
Soylu, 2016 Avrupa Uyuşturucu Raporu’na göre Türkiye’nin Avrupa genelinde yakalanan 6 milyon 155 bin 434 uyuşturucu hapın yaklaşık yüzde 60’ına denk gelen 3 milyon 600 bin 831’ini tek başına ele geçirmesinin Türkiye’nin mücadelede kararlılığını gösterdiğini anlattı.
Organize suçlarla mücadele
Kolluk güçlerinin organize suç örgütleriyle mücadelesine değinen Bakan Soylu, bu yılın 9 ayında polis bölgesinde 142 operasyonda 4 bin 772 kişi hakkında işlem gerçekleştirildiğini, 81 silah ile 27 çek ve senetin ele geçtiğini, jandarma bölgesinde ise 75 operasyonda 868 kişi hakkında işlem yapıldığını açıkladı.
Soylu, bu yıl 93 milyon 551 bin 7 adet kaçak sigara, 664 bin 363 adet kaçak alkollü içki ve 2 milyon 850 bin 906 litre kaçak akaryakıt ele geçtiğini, 13 operasyonda 36 insan tacirinin yakalandığını, bin 562 operasyonda 58 bin 857 tarihi eserin ele geçtiğini bildirdi.
Günübirlik kiralanan evlere ilişkin düzenlemeler hakkında da bilgi veren Soylu, bu evlerin Kimlik Bildirme Kanunu kapsamına alındığını belirtti.
Soylu, özel güvenlik hizmetinin etkin şekilde yürütülmesi amacıyla 388 güvenlik şirketi ve 493 eğitim kurumunun denetlendiğini, FETÖ kapsamında 11 şirketin kapatıldığını 3 şirkete kayyum atandığını bin 363 kişinin özel güvenlik sektöründe çalışma izninin iptal edildiğini bildirdi.
“Cezalandırılan personel yok”
Bakan Soylu, İçişleri Bakanlığı bünyesinde, güvenlik personeliyle ilgili şikayetlerin daha etkin soruşturulması ve izlenmesi için bağımsız bir kolluk gözetim komisyonu kurulduğunu anımsattı.
Soylu, “Ülkemiz 2002 yılından itibaren işkenceye karşı sıfır tolerans politikasını benimsemiş ve bu politikayı istisnasız bir şekilde uygulama kararlılığını her platformda vurgulamıştır. Bu bağlamda, işkence suçunun cezası artırılmış, bu suçtan dolayı zamanaşımının işlemeyeceği hükme bağlanmıştır. Kolluk görevlilerine yoğun olarak insan hakları eğitimi verilmiş, başlangıç eğitimleri ve hizmet içi eğitimlere müfredatta yer verilmiştir. İşkenceden dolayı devletçe ödenen tazminatların sorumlu personele rücu edeceği hükmü getirilmiştir. 2015 ve 2016 yıllarında işkence ve eziyet suçlarıyla ilgili adli ve disiplin yönünden kusurlu bulunarak cezalandırılan personel bulunmamaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.
KÖYDES’e 9 milyar ödenek
Türkiye’de 51 il özel idaresi, bin 397 belediye ve 18 bin 334 köy bulunduğunu ifade eden Soylu, köylerin, temel alt yapı ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 2005 yılında uygulamaya konulan KÖYDES Projesi için bugüne kadar toplam 9 milyar 441 milyon lira ödenek kullanıldığını, bu yıl 391 milyon 699 bin lira ödenek tahsis edilmişken, KÖYDES Projesi’nin önümüzdeki yıl ödeneğinin iki katından fazla artırılarak, 840 milyon liraya çıkarıldığını aktardı.
Soylu, “Proje kapsamında, 202 bin 381 kilometre yol, 43 bin kilometre yol onarımı, bin 341 adet köprü ve 37 bin 50 menfez yapılmış,18 milyon 954 bin 951 metrekare parke taşı döşenmiştir. 4 bin 409 içme suyu tesisi yapılmış, 50 bin 919 köy ve bağlısının içme suyu tesisleri yenilenmiş olup, bu hizmetlerden 15 milyon 544 bin 277 vatandaşımız yararlanmıştır. 13 adet gölet, 624 adet sulama tesisi ve 16 adet hayvan içme suyu göleti tamamlanarak 62 bin 643 hektar tarımsal alana sulama hizmeti götürülmüş ve 69 bin 469 çiftçi ailesinin bu hizmetlerden yararlanması sağlanmıştır. Tamamlanan 150 adet fosseptik tesisi ve 16 adet arıtma tesisiyle 50 bin 80 vatandaşımıza hizmet götürülmüştür.” diye konuştu.
Bakan Soylu, muhtarların talepleri takip etmek ve sonuçlandırmak için Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından “Muhtar Bilgi Sistemi” adında bir web sitesi oluşturulduğunu, Mahalli idareler Genel Müdürlüğünde Muhtarlar Daire Başkanlığı’nın kurulduğunu kaydetti.
Nüfus ve vatandaşlık hizmetleri
Kimlik kartına ilişkin yasal düzenlemenin 27 Ocak’ta yürürlüğe girdiğini anımsatan Soylu, yeni kimlik kartı başvurularının alınmasına Kırıkkale’den başlandığını, proje kapsamında, Ekim ayı itibarıyla Trabzon, Rize, Artvin, Erzurum ve Erzincan’da başvuruların alınmasına başlandığını ifade etti.
Bakan Soylu, bu ayın sonunda ise Adıyaman, Aksaray, Burdur, Uşak ve Yalova’da yeni kimlikler için başvuruların başlayacağını, gelecek yılın başından itibaren tüm illerde başvuruların alanmasına başlanacağını ve 3 yıl içinde tüm vatandaşlara yeni kimliklerin verileceğini belirtti.
Soylu, adres ve nüfus kayıt örneğinin e-Devlet kapısı üzerinden alınmasına imkan sağlanması için yönetmelik değişikliği hazırlandığını da bildirdi.
Süleyman Soylu, elektronik olarak okunabilir, çipli yeni tip pasaportların verilmeye başlandığı Haziran 2010 tarihinden bugüne 15 milyon 380 bin 791 pasaport hazırlandığını, vatandaşların hizmete daha kolay ulaşabilmesi için 504 yurt içi, 186 yurt dışı olmak üzere, toplam 690 pasaport müracaat merkezinden hizmet verildiği bilgisini paylaştı.
Pasaport ve Sürücü Belgelerinin, Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğünce verilmesinin kanun hükmünde kararnameyle hükme bağlandığını ifade eden Soylu, böylece bir yandan ülke genelinde hizmetlere erişimin kolaylaşacağını, diğer yandan bu alanda çalışan 5 bin 200 emniyet teşkilatı personelinin asli görevlerine döneceğini açıkladı.
Soylu, yeni tip sürücü belgelerinin verilmesine 1 Ocak’tan itibaren başlandığını, kasım itibarıyla 2 milyon 142 bin 930 yeni sürücü belgesi verildiğini kaydetti.
“160 bin göçmen yakalandı”
İçişleri Bakanı Soylu, 2010-2014 yılları arasında ortalama 50 bin düzensiz göçmen yakalanırken, 2015 yılında yaklaşık üç katı bir artışla 146 bin 485 düzensiz göçmenin yakalandığını, bu yıl ise yakalanan düzensiz göçmen sayısının 160 bin 86’ya ulaştığını aktardı.
Süleyman Soylu, Sahil Güvenlik Komutanlığınca 590 olayda 12 bin 66 insanın hayatının kurtarıldığını, 37 bin 151 geminin kontrol edildiğini, 10 bin 113 kişi ve gemiye çeşitli kusurlarından dolayı adli ve idari yasal işlem uygulandığını bildirdi.
Aylara göre yakalanan yasa dışı göçmen sayısını veren Soylu, 20 Mart 2016 sonrası Yunan adalarına günlük geçiş ortalamasının bin 869’dan 155’e düştüğünü, birebir kabul sistemi kapsamında, Yunan adalarından Türkiye’ye dönen her bir Suriyeli karşılığında başka bir Suriyelinin AB ülkelerine yerleştirildiğini, bugüne kadar 721 Suriyelinin geri alındığını, buna karşılık, Almanya, Fransa, İsveç ve Hollanda’nın da aralarında olduğu 13 AB ülkesine 2 bin 330 Suriyeli gönderildiğine işaret etti.
Geri kabul merkezlerine ilişkin de bilgi veren Soylu, mevcut 19 merkezin toplam kapasitesinin 6 bin 810 olduğunu, bu yıl hizmete giren 1 yeni merkezin kapasitesinin 250, 2017’de hizmete girecek 12 yeni merkezin kapasitesinin de 10 bin 70 olacağını, böylece toplam kapasitenin 17 bin 130’a çıkarılmasının hedeflendiğini bildirdi.
E-ikamet uygulamasının kısa sürede yabancılar tarafından büyük ilgi gördüğünü aktaran Soylu, geçen yıl 370 bin 309 yabancıya, bu yıl ise 357 bin 972 yabancıya ikamet izninin bu sistem aracılığıyla verildiğini belirtti.
Soylu, Ukrayna’nın çatışma bölgelerinde yaşayan Ahıska Türklerinden 677 ailenin Türkiye’de iskanına karar verildiğini, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen çalışmalarla 466 ailenin Erzincan ve Bitlis’te iskan edildiğini, 211 ailenin iskan işlemlerinin sürdüğünü aktardı.
Bakan Soylu, “2005-2015 yılları arasında ülkemize koruma bulmak amacıyla gelen 216 bin 351 yabancı, 2016 yılında ise 46 bin 337 yabancı, uluslararası koruma başvurusu yapmıştır. Son yıllarda, başta Suriye olmak üzere, komşu ülkelerde meydana gelen karışıklıklardan dolayı çok sayıda yabancı, ülkemize kitlesel olarak göç etmiştir. 2014 yılında çıkarılan Geçici Koruma Yönetmeliği kapsamında bulunan biometrik kayıtlı Suriyeli sayısı 2 milyon 750 bin 45’tir. Kayıtları yapılan Suriyelilerin 254 bin 881’i 10 ilde bulunan 24 barınma merkezinde barındırılmaktadır.” diye konuştu.
Yeni Hükümet Konaklarının yapılması konusunda yoğun bir gayret içinde bulunduklarını aktaran Soylu, 2009-2015 arasında 11’i il merkezinde olmak üzere, toplam 116 adet hükümet konağının tamamlandığını kaydetti.
Süleyman Soylu, 2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısında bakanlığının 2017 yılı bütçesinin 2016 yılına göre yüzde 13 artışla, 39 milyar 764 milyon 606 bin lira olarak öngörüldüğünü bildirdi.
Bakan Soylu, Jandarma Genel Komutanlığının 2017 ödeneklerinin 9 milyar 374 milyon 739 bin, Emniyet Genel Müdürülüğü bütçesinin 23 milyar 537 milyon 881 bin lira ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçesinin 649 milyon 761 bin lira olarak planlandığı bilgisini paylaştı.