İçişleri Bakanı Soylu, Bakanlığına bağlı kurumların sorumluluk ve görev alanlarına ilişkin komisyona bilgi verdi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Aranan araçların, çalıntı araçların, ikiz plakalı araçların tespitini anlamak maksadıyla benzin istasyonlarında her benzin alan aracın sistemin içerisine dahil edilmesini hemen polisin ve jandarmanın alarm sistemine iletebilmesini sağlayacağız.” dedi.

Bakan Soylu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığı ve bağlı kurumların bütçesine ilişkin sunumunda, adalet ve merhameti, hukukun üstünlüğünü, insan haklarına saygı ve şeffaflığı, hesap verilebilirliği, etik değerlere bağlılığı, katılımcılığı, hızlı, kaliteli hizmeti, özgürlük ve güvenlik dengesinin sağlanmasını temel ilkeler olarak belirlediklerini ifade etti.

Bakanlığına bağlı kurumların sorumluluk ve görev alanlarına ilişkin bilgi veren Soylu, Türkiye’nin yüzölçüm olarak yüzde 91’inin Jandarma, yüzde 9’unun ise polis sorumluluk alanında bulunduğunu kaydetti.

Toplam nüfusun yüzde 79’unun polis, yüzde 21’inin jandarma bölgesinde yaşadığını vurgulayan Bakan Soylu, 8 bin 484 kilometre uzunluğundaki kıyı şeridi ile 378 bin kilometrekarelik deniz sorumluluk alanındaki güvenliğin ise sahil güvenlik tarafından sağlandığını belirtti.

Güvenlik hizmetlerinin Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı vasıtasıyla yürütüldüğünü anımsatan Soylu, Emniyet Genel Müdürlüğünde 265 bin 391, Jandarma Genel Komutanlığında 139 bin 721, Sahil Güvenlik Komutanlığında ise 5 bin 7 personelin görev yaptığını bildirdi.

İçişleri Bakanı Soylu, ayrıca 47 bin 426’sı güvenlik korucusu, 18 bin 388’i gönüllü güvenlik korucusu olmak üzere, 65 bin 814 korucunun görevi başında olduğuna da işaret ederek, iç güvenliğin yeniden yapılandırıldığını vurguladı.

Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığının 25 Temmuz 2016 tarihinde 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile İçişleri Bakanlığına bağlandığını kaydeden Soylu, polis, jandarma ve sahil güvenlik komutanlıklarına personel alımlarının devam ettiğini anlattı.

117 “Drone” ve insansız hava aracı alındı

Soylu, iç güvenlik birimlerinin her türlü bina, araç, gereç ve diğer ihtiyaçlarının anında karşılanmasına özel önem verdiklerini ifade ederek, emniyet teşkilatına AK Parti hükümetleri döneminde 38 bin 795’i standart, 3 bin 50’si zırhlı olmak üzere 41 bin 845 adet taşıt alındığını açıkladı.

İçişleri Bakanı Soylu, polisin daha etkin ve başarılı olması için yıl sonuna kadar 231’i zırhlı olmak üzere, 2 bin 684 taşıtın daha alınacağını belirtti.

Soylu, 2015’te 29 adet mikro İHA (drone), 2016 yılında da farklı sınıflarda 117 “drone” ve insansız hava aracı alındığını aktararak, 2017 yılında güvenlik birimlerinin ihtiyaçları doğrultusunda silahlı insansız hava aracı ve insanlı keşif uçağı ile “drone” gibi hava unsunlarının tedarik çalışmalarının süreceğini bildirdi.

Jandarma Genel Komutanlığına 2016’da 87 adet Kirpi alındığını, 100 adet daha alınmasıyla ilgili işlemlerin devam ettiğini bildiren Bakan Soylu, 38 zırhlı komuta kontrol aracının bu yıl alındığını 116 adedinin de alınması için çalışmaların sürdüğünü aktardı.

Soylu, 30 adet genel maksat helikopteri alımına yönelik projenin 2025 yılında tamamlanmasının öngörüldüğünü vurguladı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı teşkilatını güçlendirmeye yönelik çalışmaların sürdüğünü ifade eden Soylu, 2016 ‘da 25 tonluk 1 adet sahil güvenlik botunun teslim alındığını belirtti.

Güvenlikte son teknoloji

Suçla mücadeleye önemli katkı sağlayan ve MOBESE olarak da bilinen Kent Güvenlik ve Yönetim Sistemi’nden (KGYS) azami ölçüde yararlanıldığını belirten ve bu konuda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Soylu, 81 il merkezi ve 319 ilçede sistemin kurulumunun tamamlandığını, 46 ilçe de ise çalışmaların sürdüğünü aktardı. Soylu, 2005 yılından bu yana KGYS kurulumları için genel bütçeden 630 milyon 374 bin lira harcandığını açıkladı.

JEMUS ve SAHMUS

“Bakanlık olarak iç güvenlikte milli teknolojileri kullanmaya büyük önem veriyoruz.” diyen Soylu, 2002 yılında kullanılmaya başlanan Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi’nin (JEMUS) geliştirilerek, dünya standartlarına uygun hale getirildiğini, Sahil Güvenlik Emniyeti Muhabere Sistemi (SAHMUS) sayesinde anlık gemi takip imkanı sağlandığını anlattı.

Soylu, SAHMUS, JEMUS ve Emniyet Muhabere sistemlerinin birbirleriyle entegre haline getirileceğini bildirdi.

Aranan araçların tespitine yönelik çalışmalar

Aranan araçların bulunması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ortak bir proje yapıldığını aktaran İçişleri Bakanı Soylu, şunları söyledi:

“Aranan araçların, çalıntı araçların, ikiz plakalı araçların tespitini anlamak maksadıyla benzin istasyonlarında her benzin alan aracın sistemin içerisine dahil edilmesini, bu araçların bir yerden bir yere nakli çalıntı araçların benzin alması sebebiyle oluşabilecek süreçleri de hemen polisin ve jandarmanın alarm sistemine iletebilmesini sağlayacağız. Bu sistemleri 2017 ve 2018’de tamamladığımız andan itibaren bu güvenlik anlayışını en üst noktada sergileyeceğimizi ifade etmek istiyorum.”

İçişleri Bakanı Soylu, 6 il ve 13 ilçede toplam 19 HTS sistemi kurulumunun tamamlandığını belirterek, yeni sisteme entegrasyon açısından revizyon çalışmalarının ve 40 il merkezi 82 ilçede ise elektronik denetleme sitemi kurulum çalışmalarının sürdüğüne işaret etti.

ÇOGEP Projesi

Dezavantajlı toplum kesimlerine mensup 12-25 yaş arası çocuk ve gençlerin sosyal gelişimlerinin sağlanması amacıyla 6 bakanlık, TOBB ve Türkiye Belediyeler Birliği arasında 2012 yılında imzalanan protokolle ülke genelinde 5 yıllığına 120 milyon lira bütçeyle Çocuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı’nın (ÇOGEP ) başlatıldığını anımsatan Soylu, “Projeler için Kalkınma Bakanlığı tarafından 106.8 milyon lira bütçe tahsis edilmiş, bugüne kadar 87 milyon lira kullanılmıştır. 2017 yılından itibaren yıllık 15 milyon lira bütçeyle 5 yıl süreyle yürütülmek üzere Kalkınma Bakanlığına yeni proje teklifinde bulunulmuş ve proje Orta Vadeli Yatırım Programına alınmış, yeni protokol metni için çalışmalar hala devam etmektedir.” dedi.

Güvenli okul güvenli eğitim

Okul ve çevrelerinde meydana gelen olayların önlenmesi için yürütlen çalışmalar hakkında da bilgi veren Soylu, şöyle devam etti:

“Okul çevrelerine hakim olacak şekilde kamera sistemi konulması, bu görüntülerin ilçe milli eğitim müdürlükleri içerisinde özel güvenlik tarafından aralıksız olarak izlenmesi ve meydana gelen veya gelebilecek olayların ivedilike polisle paylaşılması husunda gerekli çalışmalar Milli Eğitim Bakanlığımızla birlikte yürütülmektedir. Bu çerçevede geliştirilen güvenli okul, güvenli eğitim projesi kapsamında alınan güvenlik tedbirlerinde birinci öncelikli 762, ikinci öncelikli 941, üçüncü öncelikli 5 bin 25 olmak üzere toplam 6 bin 728 okul tespiti yapılmış ve 17 bin 490 okulda 13 bin 491 polis irtibat görevlisi, bin 145 müdahale ekibi ve 4 bin 837 okul giriş çıkışlarında sabit ekip görevlendirilmesi yapılmıştır.”

Aile İçi Şiddet ile Mücadele Projesi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yürütülen Aile İçi Şiddet ile Mücadele Projesi kapsamında, 500 eğitimci personel yetiştirildiğini ve personelin hizmet içi eğitimlerine başlandığını ifade eden Soylu, şiddet mağduru kadınların daha etkin korunması amacıyla, Ankara ve İzmir’de “elektronik kelepçe” uygulamasına devam edildiğini bildirdi.

Soylu, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nda yapılan değişiklikle müşteki, mağdur ve tanık ifadelerinin, ikametgah ya da iş yerlerinde alınmasına imkan sağlandığını, 357 bin vatandaşın söz konusu hizmetten faydalandığını belirtti.

Kiralık araçlarla işlenen suçların önlenmesi ve faillerin kısa sürede tespit edilerek yakalanması amacıyla, Kimlik Bildirme Kanunu’nda 27 Mart 2015 tarihinde yapılan değişiklikle, araç kiralama hizmetlerinde kimlik bildirim işlemlerinin düzenli olarak yapılması için “Kiralık Araç Bildirim Sistemi Projesi”nin hayata geçirildiğini anımsatan Soylu, aranan 4 bin 108 kişinin bu sistem sayesinde yakalandığını kaydetti.

Trafik istatistikleri

Bakan Soylu, 2011-2020 yılları arasında trafik kazalarında meydana gelen ölümleri yüzde 50 oranında azaltmayı hedefleyen “Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı”nın 31 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girdiğini anımsatarak, şöyle konuştu:

“Hükümetimizin yol ve trafik güvenliği konusunda yaptığı çok yönlü çalışmalar neticesinde ülke genelinde, 2015 yılında 2010 yılına göre ölümlü kaza sayısında yüzde 2.8, ölü sayısında yüzde 5.3 azalma meydana gelmiştir. 2016 yılının ilk 10 ayında ise 2015 yılının ilk 10 ayına göre, ölümlü kaza sayısında yüzde 5.4, ölüm sayısında yüzde 6.5 azalma meydana gelmiştir. Son 10 yılda nüfus yüzde 7.9, yol ağı yüzde 4.5, bölünmüş yol yüzde 280, sürücü sayısı yüzde 56.2, araç sayısı yüzde 63.5, kaza sayısı yüzde 90.4 artarken ölümlü kaza sayısı yüzde 14.5, ölü sayısı yüzde 17.3 azalmıştır.”

Araç tescil işlemlerinin noterlere devri konusunda çalışmaların sürdüğünü belirten Soylu, “Araç tescil işlemlerini artık kendi trafik şubelerimizde değil, noterlerde yapmak için bir çalışma başlattık. Bu güvenlik kuvvetlerinin daha etkin ve verimli kullanılması amacıyla tesis edecek bir gelişmedir.” dedi.

Mevcut araç tescil belge maliyetinin, 81.50 lirası tescil belgesi, 108.50 lirası trafik belgesi, 36.50 lirası noter işlem ücreti olmak üzere, toplam 226.50 lira olduğunu anlatan Soylu, araç tescil işlemlerinin noterlere devri ve bu maliyetin daha aşağıya indirilmesi için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Soylu, özellikle trafik tescil belgesi ücretini noterlerde aldırmamayı düşündüklerini açıkladı.

Terörle mücadele

Bakan Soylu, Türkiye’nin milli güvenliğine tehdit teşkil eden terör örgütleri ile mücadelesinin tarihinin hiçbir döneminde olmadığı kadar yoğunlukta devam ettiğini, aynı merkezden yönetildiği değerlendirilen FETÖ, PKK/PYD, DEAŞ ve sol terör örgütlerinin şiddet içerikli eylemleriyle karşı karşıya kaldığını belirterek, “Ülkemiz için tehdit oluşturan tüm terörist unsurlarla proaktif bir şekilde mücadele edilmektedir. Terör örgütlerinin yeni militan devşirmelerini engelleyecek, mali kaynaklarının kurutulmasını sağlayacak güvenlik tedbirlerinin yanı sıra vatandaşlarımızın devlete olan güven ve bağlılıklarını güçlendirecek sosyal ve ekonomik politikalar uygulanmaktadır.” diye konuştu.

Sınırlara duvar inşası

Süleyman Soylu, 911 kilometre uzunluğundaki Suriye sınırında güvenliğin sağlanması amacıyla duvar ve güvenli yol yapımı çalışmasının devam ettiğine dikkati çekerek, yapımı planlanan 90 kilometre modüler beton duvardan 77 kilometresinin, planlanan 55 kilometre kafes telden 40 kilometresinin tamamlandığını, 310 kilometrelik yolda aydınlatma sistemlerinin kurulduğunu ifade etti.

Soylu, bunlar için ayrılan ödeneğin 128 milyon 162 bin lira olduğunu belirterek, 2017’de Ağrı ve Iğdır’a kurulacak sınır fiziki güvenlik sistemi için 72 milyon 460 bin lira, sınır aydınlatma bakım onarım gideri için 26 milyon 326 bin lira ayrıldığını kaydetti.

76 kilometrelik Şırnak-Van ve Siirt bağlantı yolunun 11 kilometresinin tamamlandığını, Çukurca-Dağlıca yolunda 75 kilometrelik yol yapımı çalışmasının planlandığını vurgulayan Bakan Soylu, bunun 9,5 kilometresinin yapıldığını, ikinci ve üçüncü kısımlarının yapılması için gerekli güvenlik tedbirlerinin alındığını aktardı.

Duvar ve güvenlik yollarıyla iç güvenlik açısından Cumhuriyet tarihinin en önemli tedbirlerinden birini gerçekleştirdiklerini vurgulayan Bakan Soylu, şöyle devam etti:

“Ağrı-Van hattında İran sınırından sızmalara karşı 42 kilometrelik duvar ve güvenlik yolunun yapılması, Iğdır ili İran sınır hattında kaçakçılık ve terörist unsurların geçişlerini engellemeye yönelik olarak 28 kilometrelik beton duvar ve fiziki emniyet sistemi oluşturulması çalışmalarına hız verilmiştir. 2006 yılında başlatılan proje kapsamında 29 ilimizde 240 proje programa alınmıştır. Planlanan 2 bin 607 kilometre yolun bin 976 kilometresi tamamlanmıştır. Bugüne kadar 957 milyon 79 bin 12 lira ödenek tahsis edilmiştir. 2016 yılı ödeneği 113 milyon 774 bin liradır. 2017 yılı ödeneği Bütçe Kanun Tasarısı’nda 145 milyon 234 bin lira öngörülmüştür.”