İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU: 10 BİN MAHALLE BEKÇİSİ GELİYOR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Karadeniz’e sızan bir terör grubu vardı. Çok uzun zamandan beri emniyet, jandarma, güvenlik görevlilerimiz bunun peşindeydi. Özellikle Giresun Güce’de ikisini kıstırdılar etkisiz hale getirdiler. Karadeniz’de bu iş zordur. Çünkü biz Amanoslar’ın, Hatay’ın, Karadeniz’in örtü ve ormanlık yapısını dikkate almak zorundayız.” dedi. 

Türkiye genelinde görev yapan özel güvenlik görevlilerince sunulan hizmetin kalitesinin artırılması amacıyla 2 Ocak-15 Mayıs arasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü’nce eğitim verilen 3 bin özel güvenlik görevlisine sertifikaları törenle verildi. 

Sertifika töreninde konuşan Soylu, Türkiye’nin, 2000’lere ulaştığında, tamamlayamadığı değişim nedeniyle, terör, ekonomi ve sistemin darbe üretmesi gibi sorunlarının kronikleştiğini belirterek, ülkenin bu üç sorunu itibarıyla önemli gelişmeler kaydettiğini, ekonominin kırılganlığının büyük ölçüde azaldığını, terörün, etkili bir mücadele sonucunda bitme noktasına geldiğini kaydetti.
Soylu, siyasi anlamda istikrarı kalıcı hale getirme, sistemi darbe üretir yapıdan çıkartma üzerine kurgulanmış Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi gibi büyük bir adım atıldığını dile getirerek, İçişleri Bakanlığı’nın da özellikle 15 Temmuz’dan sonra önemli bir değişim süreci yaşadığını, kolluk gücü açısından polis, jandarma, sahil güvenlik ve güvenlik korucularının olduğu bir yapı oluşturulduğunu anlattı. 

Özellikle 15 Temmuz’dan sonra içleri acıtan terör hadiseleriyle karşılaştıklarını ifade eden Soylu, yaşanan hadiseleri analiz edip tedbirleri aldıklarını, dönüşümü kesintiye uğratmadıklarını, özellikle tehlikeyi, oluşmadan yerinde engellemeye dönük adımlar attıklarını söyledi.

Soylu, dün Trabzon’da mitingler yaptığını anımsatarak, Giresun’da 2 bölücü terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirilmesine ilişkin şöyle konuştu:

“Karadeniz’e sızan bir terör grubu vardı. Çok uzun zamandan beri emniyet, jandarma, güvenlik görevlilerimiz bunun peşindeydi. Özellikle Giresun Güce’de ikisini kıstırdılar, etkisiz hale getirdiler. Karadeniz’de bu iş zordur. Çünkü biz Amanoslar’ın, Hatay’ın, Karadeniz’in örtü ve ormanlık yapısını dikkate almak zorundayız. Gerek Amanoslar’da gerekse Karadeniz’de teröristle karşılaştığınız andan itibaren yaklaşık bir iki metreden sonra görüntüyü kaybediyorsunuz. Sık ve gür ormanda kendilerini kaybettiriyorlar. Amanoslar’da 1992’den itibaren yılbaşından bugüne kadar 40’ın üzerine başlarında bulunan teröristler dahi etkisiz hale getirildi. Biz oraya insansız hava aracı uçurmaya başladık. Fotokapanlar kurduk, teknolojimizi ortaya koyduk. İnsansız hava araçları ve insanlı keşif uçaklarıyla beraber sahayı yukarıdan sıkıştırdık. Böylece hareket kabiliyetlerini mümkün olduğunca azalttık. Bu tedbirlerle birlikte orada da bu büyük başarı elde edilmiş oldu. Bu operasyonlar da tüm istihbarat birimlerimiz sonuca ulaşabilmek için uyumu ortaya koyup adım atıyorlar.”

“33 bin polis aldık” 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, personel ve teknik kapasiteyi arttırmaya önem verdiklerini, yeni mezun olan 2 bin 500 polisin 750’sini Trafik Daire Başkanlığı’na tahsis ettiklerini bildirdi. 
Temmuz ayının başında 13 bin polisin daha mezun olacağını ifade eden Soylu, bunların bütün illere dağılacağını, bunların da yaklaşık 2 bin 250 kişinin trafik polisi olarak ayrılacağını aktardı. Soylu, 10 bin polis için daha ilan yapıldığını, yaklaşık 5 bin korucu alımının da seçmelerinin yapıldığını belirtti. 
Soylu, 1 Eylül 2016’dan bugüne kadar 33 bin 316 polis, 42 bin 174 uzman jandarma aldıklarını, özellikle şehir güvenliğini yerelde tesis etmeye yönelik bir adım olarak, çarşı ve mahalle bekçisi alımlarına ağırlık verdiklerini anlattı.

“10 bin mahalle bekçisi geliyor”

Soylu, 2016’dan bugüne kadar 8 bin 182 yeni bekçinin göreve başladığına işaret ederek, “Halen de bin 267 evrakın işlemleri sürüyor, onlar da bugün, yarın başlarlar. Önümüzdeki süreçte de 7 bin çarşı ve mahalle bekçisi alımı için gerekli planlamalar yapıldı. Şimdi de 81 ilimizin merkezlerine mahalle bekçilerini gönderiyoruz. Bundan sonra 10 bin kişi daha mahalle bekçisi alınacak.” diye konuştu. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul’da ise 2 bin 201 bekçiyi göreve başlattıklarını, 477’sinin işlemlerinin sürdüğünü kaydederek, “Yeni bir alım daha yaparak İstanbul’da bekçi sayısını şimdilik 3 bine getirmeyi planlıyoruz. Yine İstanbul’da polis sayısını 36 bin 685’ten 38 bin 603’e, jandarma sayısını da 4 bin 394’ten, 6 bin 414’e yükselttik. Özellikle verim aldığımız bir konu da motosikletli ekiplerimiz. Burada da 2016’da bin 213 motosikletimiz vardı, 504 tane daha aldık, 488 tane daha alarak yüzde 82’lik bir artış sağlamış olacağız.” ifadelerini kullandı. 

Törende konuşan Soylu, şehir güvenliği noktasında önemli bir konunun da teknolojik altyapı olduğunu ifade ederek, özellikle kent güvenliği yönetim sistemini, hem sayı hem de entegrasyon noktasında güçlendirdiklerini, ülke genelinde Kent Güvenliği Yönetim Sistemi (KGYS) nokta sayısının, yüzde 19,5 oranında arttırıldığını söyledi.

Haziran sonu itibarıyla Türkiye genelinde KGYS’nin kurulumunun tamamlanacağını dile getiren Soylu, doğu ve güneydoğudaki 22 ilde de kurulumun tamamlandığını kaydetti.

Soylu, KGYS’nin batıdaki değil de doğu ve güneydoğudaki illerde kurulumuna ağırlık verdiklerini vurgulayarak, “Özellikle sınırlarımızdan geçişler, Hatay’ı bu bu kategoriye aldık. Doğu ve güneydoğuda hem uyuşturucu geçişi, hem terörist geçişi, hem de düzensiz göçmen yani yasa dışı göçmen geçişi, doğu sınırlarımızdan bu tarafa aktığı için ilk tedbirlerimizi orada tam tekabül edebilecek şekilde almaya çalıştık. Proje bittiğinde 76 bin 114 kamera haziran sonunda aktif hale gelmiş olacak. İstanbul’daki kamera sayısını da yüzde 12 oranında arttırdık. Bin 720 noktada 6 bin 880 kameramız var. Yine bu sistemle entegre olan plaka tanıma sisteminde 2016’dan itibaren nokta sayısı yüzde 35 arttı.” diye konuştu.

Bu yıl sonu itibarıyla yüzde 150 artışla nokta sayısını bin 625’e çıkaracaklarını dile getiren Soylu, İstanbul’da plaka tanıma sistemi nokta sayısını da yüzde 57, kamera sayısını da aynı oranda arttırıp 160’a çıkardıklarını, 45 nokta için de planlama yapıldığını anlattı.

“19 bin metruk bina yıkıldı”

İçişleri Bakanı Soylu, ülke genelinde trafik denetimlerinin de yüzde 27 oranında arttırıldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Son 16 yılda Türkiye’de araç sayısı yüzde 141, sürücü sayısı yüzde 88 artmasına rağmen ölümlü kaza ve ölü sayılarında yüzde 15,2 azalış oldu. İstanbul’da 2016-2017 arasında ölümlü kaza sayısında ise yüzde 1,7 azalış elde ettik. Şehirlerin güvenliği açısından önemli bir mesele olan organize suçlarla mücadelede, geçen yılın ilk 5 ayına kıyasla operasyon sayısında yüzde 113, tutuklu sayısında ise yüzde 345 artış elde ettik. Aynı şekilde asayişte, özellikle İstanbul’da yankesicilikte yüzde 30,2 dolandırıcılıkta yüzde 6,8 oto hırsızlığında yüzde 32 azalma elde ettik. Uyuşturucuyla mücadele kapsamında Türkiye genelinde yaklaşık 60 bin metruk bina belirledik. Yılbaşından bugüne kadar 19 bin 686 metruk binayı yıktık. Bin 909 tanesi için de yıkım kararı aldık. Uyuşturucuda operasyon sayımızı 2017-2018 arasında yüzde 36, tutuklu sayımızı yüzde 181,6 oranında arttırdık. Sadece eroin yakalamasında 2016-2017 arasında yüzde 217, ectasyde yüzde 127 artış sağladık.”

Vatandaşlardan uyuşturucu konusunda ciddi şikayetler geldiğini belirten Soylu, Avrupa’dan gelen kimyasal ve ucuz uyuşturucunun Türkiye’ye ve buradan Orta Doğu’ya gönderildiğini anlattı.

“Özel güvenlik koruması alın” 

Bakan Soylu, kadına karşı şiddeti önlemek için geliştirilen Kadın Acil Destek İhbar Sistemi (KADES) uygulamasıyla henüz başlangıç aşamasında olmasına rağmen 36 kadının tehlikeden kurtarıldığını söyledi.

Özel güvenlik konusunun şehir güvenliğinin artık ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Soylu, şöyle konuştu:

“Türkiye’de, güvenlik sertifikası olan kişi sayısı 1 milyon 629 bin 531’dir. Halihazırda aktif olarak çalışan özel güvenlikçi sayımız ise 308 bin 275. Bin 449 şirket, 258 alarm izleme merkezi, 454 eğitim merkezi var. Bu arkadaşlarımızda toplam 52 bin 954 kayıtlı silah bulunuyor. Burada bir şeyi söyleyeceğim. Valilerimiz, emniyet müdürlerimiz bu işten çok şikayetçi. Ben de şikayetçiyim. Özellikle imkanı olup da polis koruması isteyenlere sesleniyorum; artık özel güvenlik görevlilerimiz 24 saat silahlarını yanında taşıyabiliyor. Allah rızası için… Polis sayımızı zaten sürekli artırmak zorundayız. Polis koruması alacağınıza özel güvenlikle kendi korumanızı 24 saat sağlayacak imkanı oluşturduk.”

Soylu, özel güvenlikçilerin bilgilerini sürekli güncellemek için yeni eğitimler verildiğine işaret ederek, isteyen özel güvenlikçilere özel harekat eğitim dahil olmak üzere her türlü eğitimin verileceğini anlattı.

Ülke genelinde başlatılan özel güvenlik görevlileri eğitim programı kapsamında, toplamda 265 bin 667 görevliye eğitim verildiğini belirten Soylu, havaalanlarını denetleme sayısını da artırdıklarını söyledi.

Bakan Soylu, sertifika alan özel güvenlikçilere de şu önerilerde bulundu:

“İnsan hayatına doğrudan temas eden bir iş yapıyorsak, ister doktor, ister polis, ister jandarma, ister özel güvenlik olalım, işimizi tam yapmak zorundayız. Hiçbir noktasında ihmal gösteremeyiz. Size, ‘Bu kapıdan girenlerin üstü aranacak’ şeklinde bir görev verilmişse, bundan hiç kimse için sarfınazar etmeyin. Hiçbir terörist, terörist gibi görünerek yanınıza gelmez. Düzgün, masum gibi görünerek oradan geçmek isteyecektir. Üşenmeyin, korkmayın. Sizin göreviniz; o çantayı, elbette ki usulünce, insanları gücendirmeden aramak ve dikkat göstermektir. Hukuki bakımdan elbette ki polis veya jandarma değilsiniz. Ama suç ve suçluyla mücadelede, terörle mücadelede artık sizler de bu ülkenin sorumluluk almış evlatlarısınız. Sizler de bizim kahramanlarımızsınız. Bu ülkenin her evladından olduğu gibi sizlerden de beklentimiz yüksektir. 15 Temmuz gecesi Çalışma Bakanlığındayken orada bir tane tabancası ve yüreğiyle makam katını bekleyen, görev yerini terk etmeyen, terk etmeyi düşünmeyen arkadaşlarımızı unutmuş değilim. Bizler aynı tarafta, aynı çatı altında görev yapan insanlarız.”