İç güvenlik düzenlemeleri içeren kanun teklifi, TBMM İçişleri Komisyonunda
TBMM İçişleri Komisyonunda, iç güvenlik alanında düzenlemeler içeren, Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlandı.
Komisyon, AK Parti İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu başkanlığında toplandı.
Komisyon Başkanı Soylu, söz konusu kanun teklifiyle 17 kanun ve 1 kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılmasının öngörüldüğünü söyledi.
Soylu, kanun teklifi ile en az 3 yıl kaymakamlık yapmış olanlardan bazı görevlere atananların, bu görevlerdeki hizmet sürelerinin mülki idare amirliği hizmet sınıfında geçmiş sayılmasına ilişkin hükmün, atanılan görevler yönünden kapsamının genişletildiğini belirtti.
Anayasa Mahkemesi iptal kararları doğrultusunda mülkiye müfettişlerinin kimler tarafından atanacağı, teftiş, denetim, inceleme, araştırma ve soruşturma görevlerinin mülkiye müfettişlerince yerine getirileceği ve mülkiye müfettişlerinin yetkilerinin düzenlendiğinin bilgisini veren Soylu, söz konusu kanun teklifiyle il valiliği yapmış olanların genel müdürlüğe atanmaları halinde, hak kayıplarını engellemek amacıyla valilik maaşını almaya devam etmesinin sağlanacağını belirtti.
Teklifle, Emniyet Teşkilat Kanunu’nda yapılan değişiklikle polis bakım ve yardım sandığında yeninden düzenlemeler yapıldığını ifade eden Soylu, ateşli silah parçalarının kanun kapsamına alınması ve ateşli silahlara yönelik cezaların artırılmasına yönelik düzenlemeyle ateşli silah parçalarının kanun kapsamına alındığını söyledi. Soylu, şöyle konuştu:
“Ateşli silah parçaları madde kapsamına alınarak satışı ve bulundurulması suç sayılmakta ve kurusıkı silahların gerçek silah haline getirilmesi suçu için daha yüksek ceza getirilmektedir. Meclis’te kabul görürse, ruhsatsız silah taşıyan, satın alan ve bulunduranlara verilen hapis cezaları alt sınırı 1 yıldan 2 yıla, 3 yıl olan üst sınırı da 4 yıla çıkarılmış olacak. Ruhsatsız silah taşıyan, satın alan ve bulunduranlar ise 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacaktır.”
Teklifle başta usulsüz çakarlı araçlara ilişkin yaptırımları ağırlaştırmak üzere Kara Yolları Trafik Kanu’nunda değişiklik öngürüldüğünü belirten Soylu, “Araçlarda çakar olarak adlandırılan usulsüz ışıklı ve sesli uyarı sistemi kullanılması halinde uygulanacak yaptırımlar ağırlaştırılmaktadır. 2019 yılında buradan çıkmış bu kanun daha ağır cezalarla donatılmaktadır. Yetkisiz çakar ve tepe lambası kullananlara yönelik cihazların kullanımına ilişkin hükmü ihlal edenlere ceza 6 bin 439 liradan 96 bin liraya çıkmış olacak. Ayrıca, sürücü belgeleri 30 gün süreyle geri alınacak ve araçları aynı süreyle trafikten men edilecek.” ifadelerini kullandı.
Başkan Soylu, teklifle Türkiye Noterler Birliğince tutulan araç sicil ve tescil sistemi veri tabanında yer alan bilgilerin, Jandarma Genel Komutanlığı ile anlık olarak paylaşılmasının da sağlandığını söyledi.
Teklifle Dernekler Kanunu’nda Anayasa Mahkemesi iptal kararı doğrultusunda dernek lokalleriyle ilgili değişikliğin öngürüldüğünü belirten Soylu, “Bu kapsamda Kanun’a lokal tanımı eklenmekte, dernek lokallerinin açılması, işletilmesi, denetimi, kapatılması ile kayıtlarının tutulması ve işlemlerin elektronik ortamda yapılması ile ilgili hükümler getirilmektedir.” dedi.
Başkan Soylu, teklifle yapılacak düzenlemelerin hayırlı ve uğurlu olması temennisinde bulundu.