Hiç bir meslek grubuna, kanunun dışında herhangi bir hak verilmiş değildir

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, çıkarılan bir yönetmelikle, “milletvekillerine tatilde de emeklilik hakkı getirildiği” iddiasıyla ilgili, “Bu yönetmelikte; milletvekilleri, TSK, emniyet, MİT dahil hiç bir meslek grubuna, kanunun dışında herhangi bir hak verilmiş değildir.” değerlendirmesini yaptı.

Soylu, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısının görüşmelerinde, bugün basında da yer alan, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı’nın, “Milletvekillerine tatilde bile yıpranma payı getirdiniz. Bu doğru değildir. Derhal geri çekilmelidir.” sözlerine yanıt verdi.

Çok önemli bir dönemden geçildiğini belirten Soylu, Meclisin bu dönemde; iktidar ve muhalefet milletvekilleriyle birlikte önemli bir demokrasi duruşu sergilediğini kaydetti.

Soylu, milletvekilleri, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), emniyet ve MİT mensuplarıyla alakalı fiili hizmet zammı konusunda, 2013 yılında çıkan kanundan yola çıkılarak, bugün bir gazetede, “milletvekilleri tatilde de emeklilik hakkı kazanacak” diye haber yayımlandığını söyledi.

Milletvekillerinin etkinliklerini ve itibarlarını bazen azaltmak bazen de çok kritik dönemlerde onları etkisizleştirmek için bu tip haberlerin ortaya konulduğunu belirten Soylu, şöyle konuştu:
“2008’de Sosyal Güvenlik Kanunu yenilendiğinde, fiili hizmet zammı tekrar gözden geçirildi. 10 Ocak 2013 tarihinde milletvekilleri, Türk Silahlı Kuvvetleri, emniyet ve MİT mensuplarına fiili hizmet zammı ortaya konuldu. Bu kanunda da milletvekillerimiz için yılda 90 günlük fiili hizmet zammı değerlendirildi.

2014 yılında bunun uygulanmasına yönelik genelge yayımlandı. Genelgedeki bir takım maddeleri yönetmeliğe koymak ve bu şekilde ortaya çıkabilecek eksiklikleri ortadan kaldırmak gerekiyordu. Şubat ve mart ayında hazırlık yapıldı, nisan ayında Resmi Gazete’de yayımlanmak için yönetmelik gönderildi. Bu yönetmelikte; milletvekilleri TSK, emniyet, MİT dahil hiç bir meslek grubuna, kanunun dışında herhangi bir hak verilmiş değildir. Böyle bir şey mümkün de değildir. Çünkü, kanunun vermediğini ne yönetmelik ne de genelge ortaya koyabilir.”

“Çin’den mimar ve mühendis gelecek endişesi”

Bakan Soylu, milletvekillerinde, “Bu kanun çıktığı andan itibaren, Çin dahil dünyadaki bütün mimarlar Türkiye’ye akın edecek.” endişesi olduğunu söyledi.

Büyük projeler dahil olmak üzere, 2015 yılında 117 mühendise ülkede çalışma izni verildiğini ifade eden Soylu, Kuzey Marmara Otoyolu projesinde yerli 372, yabancı 61 mühendis çalıştığını bildirdi.

Bakan Soylu, Gebze-İzmir Otoyolu projesinde ise 434 yerli, 46 yabancı mühendis çalıştığını kaydetti.

Uluslarar arası bir takım teknolojilerin Türkiye’ye aktarılmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Soylu, bu kanunu çıkardıkları andan itibaren Çin’den ve dünyanın diğer ülkelerinden akın akın mimar, mühendis gelmesinin söz konusu olmayacağını ifade etti.

Tasarının görüşmeleri devam ediyor.