İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçen yıl kazalarda yoldan kaynaklanan kusurların oranının binde 8, araçlardan kaynaklanan kusur oranının binde 5 olduğunu belirterek, “Yani insan dışı kusurların toplamı yüzde 1,3. Trafikte yeni hedefimiz, trafikteki insanı, insanımızın trafikteki davranışını değiştirmektir.” dedi.
Soylu, “Sürücülere Yönelik Güvenli Sürüş Kuralları Eğitimi” programında yaptığı konuşmada, 2002’den beri trafik konusunda atılan adımları anlattı.
Geçen yıl kazalarda yoldan kaynaklanan kusurların oranının binde 8, araçlardan kaynaklanan kusur oranının binde 5 olduğuna işaret edenSoylu, “Yani insan dışı kusurların toplamı yüzde 1,3. Geri kalanın tamamı ister sürücü, ister yolcu, ister yaya olsun bir şekilde insanla ilgili. Yüzde 90 insana yaslanan bu tablonun bize anlattığı, insanımızın trafikteki davranışının, alışkanlıklarının doğru olmadığını ve bunları değiştirmek için çalışmamız gerektiğidir. Yani trafikte yeni hedefimiz, trafikteki insanı, insanımızın trafikteki davranışını değiştirmektir.” diye konuştu.
Bakanlığın trafik güvenliğini sağlamak için hazırladığı politika belgesinin olumlu sonuçları olduğunu vurgulayanSoylu, geçen yıl bir önceki yıla göre, motorlu araç sayısı yüzde 5,4 artarak 22 milyon 218 bin 945’e ulaşmasına rağmen ölümlü ve yaralanmalı kaza sayısının yüzde 1,5 azalarak 182 bin 424 olarak kayıtlara geçtiğini bildirdi.
“Yüz bin araca düşen ölü sayısı yüzde 52”
Tek bir kazada çok sayıda kişinin hayatını kaybedebildiğini ve bu nedenle ölü sayısı üzerinden yapılan analizin gerçeği yansıtmayabileceğini aktaran Bakan Soylu, “Ülkemize baktığımız zaman yüz bin araca düşen ölü sayısında 2008 yılını 100 olarak kabul edersek 2017 sonunda ulaştığımız rakam 52’dir. Yani yarı yarıya bir azalış söz konusudur. Yüz bin nüfus başına düşen ölü sayısı ise 2008’deki yüz rakamından 2017 sonu itibarıyla 74’e gerilemiştir.” bilgisini verdi.
Soylu, geçen yıl sonu itibarıyla ölümlü-yaralanmalı trafik kazalarında sürücü kusurlarının oranının yüzde 89.9, yayaların kusur oranının ise yüzde 8,5 olduğunu ifade etti.
Geçen yıl bir önceki yıla göre trafik kontrollerinde de yüzde 27,4 oranında artış sağlandığına dikkati çekenSoylu, sürücülerdeki yakalanma riski duygusunun arttırdıkça kayıpların azalacağının görüldüğünü belirtti.
Soylu, Eskişehir’de yaklaşık 110 dönüm arazi üzerine kurulacak eğitim tesisinde, tespit edilen ya da gönüllü olan sürücülerin eğitime alınacaklarını anlattı.
Ticari yolcu taşımacılığına ilişkin güzergah üzerinde ve araçların içerisinde denetimleri artırdıklarını dile getiren Soylu, gelecek hafta otobüs şirketlerinin sahipleriyle bir toplantı daha yapacaklarını bildirdi.
Çorum’dan başlatılmak üzere kaza kara noktalarında trafik kontrol noktaları kurulacağını aktaran Soylu, polislerin özellikle gece ve sabahın erken saatlerinde araç sürücüleriyle yüz yüze denetim yapacaklarını ifade etti.
Süleyman Soylu, şehirlerarası otobüslerinde sivil trafik polisleriyle geçen yıl 3 bin 628, bu yılın ilk 3 ayında ise 2 bin 836 denetim yapıldığını söyledi.
Otobüs kazalarında 12,4’lük düşüş
Tüm otobüs denetimlerinde yüzde 63 artış gerçekleştirdiklerini, bunun sayesinde 2017’de bir önceki yıla göre, otobüs kazalarında yüzde 12,4 düşüş elde ettiklerini belirten Bakan Soylu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Ayrıca otobüs kazalarının yoğun olduğu gece 2 sabah 8 arası yaptığımız bu denetimler sayesinde bu periyottaki kaza sayısında yüzde 3,5, yine bu periyottaki can kayıplarında ise yüzde 11,1 oranında azalma elde ettik. Bütün bu rakamlar açıkça gösteriyor ki trafikte insan unsuruna odaklanırsanız ve yine insan unsuruyla yüz yüze denetimi artırırsanız kazaları önleme anlamında daha başarılı olabiliyorsunuz.”
Sürücüleri yüz yüze denetlemeyi artırmayı hedeflediklerini anlatanSoylu, araç tescil ve sicil işlemlerinin noterlere devredilmesiyle asli görevlerine dönecek 13 bin polisten 3 bininin, teşkilata alınacak 10 bin polisten 2 bininin trafik birimlerinde görevlendirileceğini anlattı.
Personelin kullanması için yaklaşık 300 motosiklet alınacağını dile getirenSoylu, trafik polislerinin görünürlüğünü artırmak için kıyafetlerinde değişikliğe gidileceğini ifade etti.
Dün 7 bin 500 pasaport, 3 bin 500 ehliyet verildi
Soylu, Emniyet Genel Müdürlüğünce yapılan pasaport ve sürücü belgesi işlemlerinin, 2 Nisan’da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne devredildiğini anımsatarak “Salı günü yüzde 95’in üzerine başarıyla yaklaşık 7 bin 500 pasaport, 3 bin 500 ehliyet, 50 bin civarında da kimlik kartı nüfus idarelerinden verildi.” dedi.
Bu işlemler için 92 kurumdan sistem üzerinden bilgi alındığına dikkati çekenSoylu, mayıs ayı sonuna kadar ehliyet için sağlık raporu isteneceğini daha sonra vatandaşların ehliyet ve pasaport alırken herhangi bir evrak getirmesine gerek olmayacağının altını çizdi.
Soylu, pasaport işlemlerinde TÜBİTAK’ın hazırladığı yerli yazılımın kullanılmaya başlandığını, Emniyet Genel Müdürlüğünce hazırlanan yeni güvenlik modelinin sınır kapılarında test edilerek uygulamaya konulduğunu söyledi.
“Ucuz söylemlere vatandaşımızın canını takas etmeyiz”
Maket trafik ekipleri uygulaması hakkında CHP’li bir milletvekilinin eleştirilerini hatırlatan Soylu, eleştirilere yönelik, “İyi bir şey yapıyorsunuz, bundan kamu adına bir fayda umuyorsunuz ve o faydayı elde ediyorsunuz ama birileri, karakter suikasti uğruna o kamusal faydayı, suizanlarla yok etmeye çalışıyor. O beğenmedikleri maket trafik ekip aracı uygulamasıyla maketlerin konulduğu bölgelerdeki kazalarda azalış yüzde 17,5. 431 maket yerleştirdik. Bu yüzde 17,5’in yüzde 1’inde bile bir aile yaşamını yitirebilirdi. Hiç kimse kusura bakmasın ama böyle ucuz söylemlere vatandaşımızın canını takas etmeyiz.” değerlendirmesinde bulundu.
“Yapılanların yeterli görülmesi diye bir şey söz konusu değildir. Sıfır can kaybına ulaşana kadar bu mücadelemiz sürecektir.” diyen Soylu, Türkiye’nin trafikte yaşadığı can kayıplarının terörden fazla olduğunu vurgulayarak, beceriksizlikten değil, ihmalden dolayı kazaların olduğunu dile getirdi.
“Trafikte dikkat, tercih değil zorunluluk”
Soylu, İçişleri Bakanlığı olarak terör, trafik, uyuşturucu sorunlarıyla yoğun mücadele ettiklerini kaydederek, “İnşallah hepsinde sıfır kayıp hedefimize bir şekilde ulaşacağız. Türk insanının bu potansiyeli mevcuttur, devletimizin bu kapasitesi mevcuttur. Trafik noktasında söylüyorum, insan davranışlarını değiştirmek elbette ki kolay değildir. Ama unutmayalım ki trafikte dikkat, artık bir tercih değil zorunluluktur, mecburiyettir.” ifadelerini kullandı.
Emniyet Genel Müdürlüğünce hazırlanan, kaza görüntülerinin yer aldığı trafik güvenliğine ilişkin kamu spotları izletildiği programa, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Muhterem İnce, Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Can Akın Çağlar, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, radyo ve televizyon programcısı Kadir Çöpdemir ve Türkiye Ampute Milli Takımı oyuncusu Fatih Şentürk ile ticari taksi, özel halk otobüsü ve minibüs şoförleri de katıldı.