AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, dün akşam katıldığı bir televizyon programında son günlerdeki “kız-erkek öğrenci evi” polemiği ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Bugün TV’de gündeme dair konuların konuşulduğu “Merkez Siyaset” programına Ankara’dan katılan Soylu, konuya ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine Türkiye’de siyasi partilerin önceki dönemlerde kendi asli eğilimlerini zaman zaman görmezden gelmek zorunda bırakıldığına işaret etti. “Her siyasi partinin karakteri vardır. AK Parti’nin karakteri de muhafazakâr ve toplumsal değerler üzerinedir. AK Parti kurulduğu günden itibaren Türkiye’de sadece ekonomik anlamda, sadece kalkınmışlık anlamında bir süreci ortaya koyan bir siyasi parti değil. İnsanımızın değerlerine, milletimizin tarihimizin medeniyetine ve Türkiye’nin geleceğine yönelik hayalleri ve idealleri olan, bu konuda geçmişte yaşanılan sıkıntıları da kendi içerisinde gören bir siyasi partidir.” Diyen Süleyman Soylu, şöyle devam etti:
Biz de bu ülkede yaşıyoruz, bizim de evlatlarımız var. Düşünmemiz gereken nokta şu: “Bir siyasi partinin genel başkanı ve bir ülkenin başbakanı, kendisine gelen birçok konuyu analiz ederken, anne-baba duygusundan yoksun bir şekilde meselelere sadece bir meta, bir madde gibi bakmalı mı, yoksa bugün içinde yaşadığımız toplumda her birimizin kendi evlatlarımızın üzerine titrediği gibi mi bakmalı?” Ben ülkemin başbakanının siyaset yapsam da yapmasam da, özellikle benim güvenliğim konusunda, ülkemin insanının güvenliği konusunda, elbette ki demokrasi ve özgürlüğü de bununla birlikte pekiştirerek bakmasını en çok arzu edenlerden bir tanesiyim. Ancak şunu da açık yüreklilikle söyleyeyim, bu hikâyeleri hiç duymadık mı? Yani üniversitedeki kızlarımızın birtakım sinsi tuzaklarla bazı çetelerin eline düştüğünü ve onların açık bir şekilde kullanıldığını, istismar edildiğini duymadık mı? Bir taraftan maddi sıkıntı yüzünden, bazen bir bunalım yüzünden, bazen ailevi ilişkiler yüzünden insanların karşı karşıya kaldığı, genç kızlarımızın, üniversitedeki öğrencilerimizin karşı karşıya kaldığı, bırakın kızlarımızı, erkek öğrencilerimizin bir şekilde uyuşturucu bataklığının içerisine girdiğini hiç duymadık mı?
Anayasanın bu konuda devleti yönetenlere açıkça bir görev ve sorumluluk yüklendiğinin altını çizen Soylu;
“Anayasanın 58.maddesi çok açık ve net. Burada açıkça söylüyor ve diyor ki eğer insanlar, gençlerimiz alkol, uyuşturucu ve kötü alışkanlıklarla karşı karşıya kalırlarsa devlet bunları onlardan uzak tutmaya, hem mecburdur hem de temel görevidir ve sorumluluğudur. Bugün devlet bunu yapmak durumundadır.” dedi.
Devletin bu konudaki ilgisinin bir hayat tarzı kısıtlaması olarak algılanmaması gerektiğinin altını çizen Süleyman Soylu, sözlerine şöyle devam etti:
”Bu ne hayat tarzına bir müdahaledir, ne de bir şekilde yaşam tarzıyla ilgili bir özgürlük kısıtlaması ile ilgili bir iddianın adıdır. Allahınızı severseniz, hepimiz evlat babasıyız, hepimiz evlat annesiyiz, Türkiye’de 81 ilde üniversiteler var ve Türkiye’nin her tarafında yurtlar var. Bugüne kadar bu yurtların erkek-kız olarak ayrılmasının ne sakıncasını, ne sıkıntısını gördük? Genç insanların elbette ki birtakım hasletleri, birtakım istekleri, birtakım arzuları olabilir. Bunları bizim büyükler olarak, bu ülkeyi yönetenler olarak bir şekilde kontrol etmeye yönelik bakışımızda, bu tip kızlı erkekli yurtların ayrılmasında ne tür bir sakınca olabilir?
Toplumun değişik kesimlerinden bu konuyla ilgili şikâyetlere maruz kalındığına vurgu yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu,
“biz geleneklerimize, göreneklerimize, ananelerimize bağlıyız. Elbette ki kızlar erkeklerle istedikleri gibi gezip tozabilirler, bunu “kampüste birbirleriyle karşılaşmasınlar” diye bir iddianın içine koyan herhangi bir kimse yok. Ama duyduklarımız var, ihbarlar var, birtakım şikâyetler sözkonusu ve anneler babalar bu konularda kendilerini bağrıyanık hale getiren meselelerini elbette ki siyasetçilerle paylaşıyorlar. Sadece iktidar partisi siyasetçileriyle paylaşmıyorlar, muhalefet partisi siyasetçileriyle de paylaşıyorlar.” dedi.