Geçmişin mirası geleceğe ışık tutmalı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, 275 kilogramlık top mermisini taşımasıyla bilinen Seyit Onbaşı’nın anıldığı törende konuştu.

Soylu, Balıkesir’in Havran ilçesine bağlı Kocaseyit köyünde, Çanakkale Zaferi’nin kazanılmasında büyük rol alan ve savaşta 275 kilogramlık top mermisini taşımasıyla bilinen Seyit Onbaşı’nın anıldığı törende yaptığı konuşmada, toplumların tarihinde çok önemli ve anlamlı günler olduğunu söyledi.

Bu anlamlı günlerin ülkelerin ve toplumların kaderini yeniden yazdığını vurgulayan Soylu, şöyle konuştu:

”Yine toplumların tarihinde birer abide haline gelmiş insanlar vardır. Bazen hükümdar, mucit, ideolog ve bazen de sıradan bir köylü çocuğu… Sadece doğru zamanda, doğru şeyi, doğru anlamı gerçekleştirdiği için zamanın akımını değiştirirler. İşte 18 Mart da bizim için böyle bir anlamlı gündür. Tarihimiz açısından bir kırılma anıdır. Önemli bir dönüm noktasıdır. Şu an doğduğu topraklarda bulunduğumuz Seyit Onbaşı da 18 Mart’ta tarihi yeniden yazarak abideleşmiş insanlardan biridir.”

Soylu, Çanakkale’de yazılan destanın anlamını, bu mücadelenin sembollerinden biri haline gelmiş Seyit Onbaşı’yı ve diğer isimsiz kahramanları anmak üzere Kocaseyit köyünde toplandıklarını belirterek, şöyle dedi:

”Geçmişin mirası, geleceğe ışık tutmalı. ‘Bu memlekete ilmi, bilimi getirelim. Bu memleketi bütün dünyada rekabet edebilen zengin, bağımsız, özgür, zengin bir ülke yapalım’ diye bu büyük kahramanlık destanlarına imza attık. Şimdi Seyit Onbaşı’nın kaldırdığı o top, aslında bizim 21. yüzyılda kaldıracağımız bilim, kalkınma topudur.”

Törene, Havran Kaymakamı Yasin Öztürk, Belediye Başkanı Hasan Lofçalıoğlu, Garnizon Komutan Vekili Albay Oray Arslan, İlçe Emniyet Müdürü Taner Doğangüzel, AK Parti İlçe Başkanı Emin Ersoy, daire amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Bu arada, Havran Müftüsü Ahmet Anılmaz, tören öncesinde Seyit Onbaşı’nın mezarında dua okudu, mehter takımı gösteri sundu.

Koca Seyit kimdir?

Koca Seyit (Seyit Çabuk), 1889 yılı eylül ayında Havran ilçesi Çamlık (Manastır) köyünde doğdu. 1909’un nisan ayı başlarında askere alınan Çabuk, 1912 yılında Balkan Savaşları’na katıldı. Savaş bittiğinde terhis edilmedi ve topçu eri olarak Çanakkale cephesinde görev aldı.

Çanakkale Savaşları’nda Mecidiye bataryasında Atatürk’ün topçu askeri olan Seyit Onbaşı’nın (1889-1939) adını tarihe yazdıran olay şöyle anlatılır:

”1915 Çanakkale Deniz Savaşı sırasında Rumeli Mecidiye Tabyası’nda ayakta kalabilen tek top vardı, onun da mermi kaldıran vinci bozulmuştu. Seyit Onbaşı, 276 kilogramlık mermiyi tek başına kaldırıp Niğdeli asker arkadaşıyla birlikte topa sürerek ateşledi, bu kahramanlığıyla İngilizlerin en büyük ve batırılamaz dedikleri ‘Ocean’ savaş gemisine büyük yara aldırdı.”

Koca Seyit’in adı, Çanakkale Savaşları’nda gösterdiği kahramanlıklardan dolayı, doğduğu köye verildi.