Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda 1,300 kişi FETÖ kapsamında soruşturuluyor; memura izin yasağının kalkması değerlendirilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, bakanlık çalışanlarından 1,300’ünün FETÖ (Fetullah Gülen Terör Örgütü) soruşturması kapsamında soruşturulduğunu belirterek; darbe girişimi sonrası memurlara getirilen izin yasağının kaldırılmasının da yakın zamanda yeniden değerlendirileceğini söyledi.
Soylu, hükümetin darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fetullah Gülen’i ABD’nin iade etmemesi halinde, Türkiye’nin İncirlik üssü dahil hiçbir konuda duygusal davranmayacağını belirtti.
Hükümeti devirmeye yönelik 15 Temmuz gecesi yapılan başarısız darbe girişiminde 246 kişi hayatını kaybetmiş, 2,000’e yakın kişi de yaralanmıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümet, darbe girişiminden ABD’de yaşayan Fetullah Gülen ve cemaatini sorumlu tutmuş, Gülen ise bu iddiayı reddetmişti.
Darbe girişimi sonrası hükümet 3 aylık OHAL ilan etmiş, kamuda Gülen cemaatiyle bağlantılı binlerce kişiyi görevden alma operasyonu başlatmıştı.
Reuters ile yaptığı söyleşide Soylu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yürütülen FETÖ soruşturması konusunda şu bilgiyi verdi:
“Kendi bakanlığımızda yaklaşık 1,300 kişi soruşturma kapsamındadır… Türkiye’deki bütün kurumlarımız gibi bakanlığımız da bu süreci hukuk kuralları içinde yürütmektedir.”
Soylu, memura izin yasağının ne zaman kalkacağıyla ilgili olarak da, “Bu izin yasağı bir tedbir ve temkindir. FETÖ
yapılanmasına yönelik bir tedbirdir. Yakın zamanda yeniden değerlendirilecek” dedi.
Hükümet OHAL kapsamında çıkardığı ilk kanun hükmünde kararname ile darbe girişimi soruşturması sürecinde memurlara izin yasağı getirmişti.
“Türkiye incirlik dahil hiçbir konuda duygusal davranmayacak”
ABD’nin Gülen’i Türkiye’ye iade etmemesi durumunda hükümetin alacağı tavır konusunda da Soylu, “Türkiye duygularıyla hareket eden bir ülke değil. Rasyonel bir ülkedir… Türkiye İncirlik üssü meselesi dahil bu tip meseleleri bu olaylar sonrası değerlendirebilecek bir duygusallık içinde değildir. Böyle bir duygusallıkla hareket etmez” diye konuştu.
Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesi gerektiğini savunan Ankara, ABD’nin Gülen’i iade etmemesi halinde ikili ilişkilerin etkileneceğini vurguluyor.
Dün Meclis’te kabul edilen Uluslararası İş Gücü Yasası’nda yer alan Turkuaz Kart düzenlemesi hakkında da Soylu şunları söyledi:
“Bu, büyük bir reformdur. Türkiye’ye gelmek isteyen nitelikli yabancı işgücü Turkuaz kartla birlikte, üç yıldan
sonra ailelerini de kapsayan bir korumayı elde edebilecek… Turkuaz kart alan nitelikli yabancı çalışanlara vatandaşlık vermek de bundan böyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın inisiyatifine geçmiştir.”
Yabancıların kayıt dışı çalışmalarının önlenmesi, yerli-yabancı işgücü dengesi kurularak, nitelikli yabancı işgücünden de yararlanılmasını öngören Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı dün gece Meclis’te kabul edilmişti.
“Kıdem tazminatı konusunda çalışmalar sürüyor”
Kıdem tazminatı ile ilgili yapılacak düzenlemeyi hükümetin yeniden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na gönderdiğini belirten Soylu, “Henüz çalışmayı STK’lara sunmadık. Çünkü hükümetimiz üzerinde biraz daha çalışmamızı tembih etti. Hükümetin üzerinde durduğu 4-5 nokta var. Karşılıklı tüm tarafların uzlaşması konusunda hükümetin bize bazı telkinleri oldu” diye konuştu.
Hükümetin birkaç yıldır üzerinde çalıştığı ve kıdem tazminatlarının işçi adına açılacak bireysel hesaplar üzerinden takip edilmesini öngören fon sistemi ile ilgili olarak işçi sendikaları geriye dönük hak kayıpları olacağı; işveren sendikaları ise işverene ilave yükler getireceği gerekçesiyle sistem değişikliğine itiraz ediyorlar.