Bu yılın ilk 7 ayı itibarıyla 472 bin 151 kişi işe yerleştirildi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, sanayi alanında mesleki eğitim kurslarında günlük 20 lira olarak verilen desteğin yüzde 50 artırılarak 30 liraya yükseltildiğini bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında “Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği” protokolü imzalandı.

Bakanlıkta gerçekleştirilen protokol töreninde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu, 15 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişiminde Türkiye’nin ciddi bir demokrasi ve varoluş sınavına tabi tutulduğunu, milletin üstün feraseti ve cesaretiyle bu sınavda büyük bir başarı kazanıldığını kaydetti.

Türkiye’de hiçbir şeyin 15 Temmuz öncesi ile aynı olmadığına dikkati çeken Soylu, “Birlik ve beraberliğimiz aynı değildir, daha da güçlenmiştir. Kamu bürokrasisi, ordumuz aynı değildir. Hainler temizlenmiş, daha da güçlenmiş, saflar daha da sıkılaştırılmıştır. Siyasetimiz aynı değildir, bütün partilerimiz bu demokrasi ve insanlık dışı girişime verdikleri ortak tepkiyle birbirleriyle aynı milli duygularla bir araya gelmiş, diyalog kanalları çok daha güçlenmiş, pekişmiştir.” dedi.

Ekonominin de aynı olmadığına ve büyük bir teste tabi tutulduğuna işaret eden Soylu, şöyle devam etti:
“Milletimizin güveni ve desteği ile bu hadiseden yara almak şöyle dursun, ekonomimizin kendine olan öz güveni daha da artmıştır. Büyük olaylarda ekonominin kırılganlığının öne çıktığı bir vakadır. Çok şükür ki ülkemizin her ferdi, sanki profesyonel bir ekonomist gibi davranmış, ülkede likidite krizine yol açacak bir panik hareketi şöyle dursun, bilakis dövizden çıkıp Türk lirasına geçerek ve mevduatlarını bankalarda bırakarak piyasada ciddi bir likidite rahatlığı ve harekat imkanı sağlamıştır. Bu hareket halkımızın hem ekonomimize hem devletine duyduğu güvenin bir göstergesidir. Biz bu sağlam güvenin üzerine inanıyorum ki çok şeyler bina edebiliriz.”

“Bu yılın ilk 7 ayı itibarıyla 472 bin 151 kişi işe yerleştirildi”

Soylu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım öncülüğünde 65. Hükümet Programı ile başlayan iş dünyasına yönelik destekleri arttırma ve yatırım ortamının iyileştirilmesi anlayışının diyaloğu arttırdığını kaydetti.

Soylu, bugün imzalanan protokolle iş gücü piyasasını geliştirme, daha çok insanın evine ekmek götürmesi adına çok önemli bir işbirliği yapıldığını belirterek, İŞKUR’un son dönemde sağladığı hizmetler hakkında şu bilgileri paylaştı:
“2015 yılında 850 bin olan hedefini aşarak 880 bin 194 kişinin işe yerleştirilmesini sağlayan İŞKUR, bu yılın ilk 7 ayı itibarıyla 472 bin 151 kişinin işe yerleştirilmesini gerçekleştirmiştir. Yine 2015 yılı için 330 bin olan mesleki eğitim kursu, işbaşı eğitimi ve girişimcilik eğitimi hedefi, yıl sonu itibarıyla 370 bin 385 olarak gerçekleştirilmiştir. Bu yılın ilk 7 ayı itibarıyla ulaştığımız rakam ise 318 bin 613 kişidir.
İş ve meslek danışmanlığı hedefimiz de 2015 yılı için 3 milyondur. 2015’te ulaştığımız rakam 3 milyon 378 bin 949’dur. Bu yılın ilk 7 ayı içinde ulaştığımız iş ve meslek danışmanlığı hizmeti rakamı ise bir milyon 690 bin 584 kişi olmuştur. 2003’ten bugüne kadar ‘amiral gemisi’ olarak nitelendirdiğimiz İŞKUR’un, özel sektörde işe yerleştirdiği kişi sayısı 3 milyon 825 bin 684 kişidir. Bütün bu rakamlar istihdam piyasamıza getirdiğimiz yeni yaklaşımın kazanımlarını açıkça göstermektedir.”

Soylu, ilgili mesleklerde mesleki yeterlilik belgelerinin ortaya konulmasının Türkiye’nin iş gücü piyasası ve ekonomik hayatı açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

AK Parti döneminde iş sağlığı ve güvenliği konusunda devrim niteliğinde adımlar atıldığını ve birçok ülkenin Türkiye’nin bu alandaki çabasını takdirle izlediğini belirten Soylu, mesleki eğitim, işbaşı eğitim, girişimcilik kursları gibi uygulamaların tamamının çalışma hayatının hedefleri konusundaki en önemli unsurlar olduğunu dile getirdi.

İş gücü ile işi buluşturmak önemli

İstihdam piyasasının kırılganlığı çok yüksek olan bir yapıya sahip olduğunu, sektörel daralmalardan, krizlerden fazlaca etkilendiğini belirten Soylu, bu kırılganlığın panzehirinin, iş gücünün niteliğini arttırmak ve bunu yaparken de iş gücü piyasasının ihtiyaçlarını dikkate almak olduğunu kaydetti.

Soylu, “Kaynakçı açığı olan piyasaya eğer biz sürekli mühendis yetiştirip verirsek açığı kapatamayız. Verimliliğimizi çok iyi bir noktaya getiremeyiz, iş gücü ile işi buluşturma noktasında maalesef bir başarısızlık ortaya koyarız. İş gücü arz ve talebi arasındaki bu iletişimi sağlamak, doğru talepleri doğru arzlarla buluşturmak iş gücü piyasasının dayanıklılığını, kapsayıcılığını arttırmak açısından büyük önem arz etmektedir.” dedi.

Bu anlamda protokolün çok önemli olduğuna değinen Soylu, TOBB eliyle işverenlerin beklentilerini alacak, bu beklentilere uygun kurslar, eğitimler, aktif ve pasif iş gücü programları belirleyecek ve piyasa talebine uygun bir iş gücü arzı oluşturmaya çalışacaklarını aktardı.

“Çalışma grupları oluşturulacak”

Soylu, protokol kapsamında yapılacak uygulamalar hakkında şunları kaydetti:
“Gerek eğitimlerin düzenlenmesi, gerekse bunların maliyetinin karşılanması, işbaşı eğitim programları yoluyla çalışan ve işverene destek olunması noktasında İŞKUR, işverenlerin iş gücü taleplerinin toplanarak İŞKUR’a iletilmesi, tanıtım çalışmalarının yapılması, işveren danışmanlığı sağlanması için odalar ve borsalar nezdinde İŞKUR hizmet noktalarının kurulmasını sağlamak, kurs ve eğitim programları için İŞKUR ile işverenin koordinasyonunu sağlamak gibi konularda da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizle çalışmalarını ortaya koyacaklardır.

İşbaşı eğitimine İŞKUR olarak 50 liralık günlük destek veriyoruz ve bugün itibarıyla söylüyorum işbaşı eğitim programımızda işbaşı eğitim kursuna gidenlerin sayısı 205 bin olmuştur. Bu Türkiye için ve bugün için çok önemli ve rekor bir sayıdır. Bu aslında istikametimizde ve hedeflerimizde doğru bir şekilde yürüdüğümüzün de en önemli delili ve göstergesidir.”

Özellikle sanayi alanında Türkiye’nin iş gücü açığını kapatılmasının önemine vurgu yapan Soylu, “Sanayi alanında mesleki eğitim kurslarında günlük 20 lira olarak verdiğimiz desteği yüzde 50 arttırımla 30 liraya çıkartıyoruz. Bu daha ilk adımdır. Bu piyasanın bu niteliği ve verimliliği kazanabilmesi için elimizden gelen bütün gayreti ortaya koyacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum.” dedi.

Soylu, protokole ilişkin bir kurul oluşturulacağını da belirterek, “Protokolün amaçlarına ulaşabilmesi ve etkin yürütülmesini sağlamak için İŞKUR ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin katılımıyla Ankara’da bir danışma kurulu oluşturulacak. Bu kurul, ayda bir kez toplanacaktır. Yine illerde de İŞKUR il müdürlükleriyle, odaların ve borsaların yöneticilerinden ve ilgili personellerinden oluşan çalışma grupları tesis edilecektir. Bu sayede protokolün fiili ayağı da oluşturulmuş olacaktır. Üç yıllık olarak düşündüğümüz bu çalışma, üç yılın sonunda tarafların aksi bir beyanı olmadığı takdirde kendiliğinden yenilenmiş olarak devam edecektir.” şeklinde konuştu.

“Kendinizi sürekli geliştirin”

Soylu, iş ve meslek danışmanlarına hitaben de, “Güleryüzünüz, dünyayı takibiniz, insanlarla ilişkiniz, işinizi takibiniz ve işgücüyle işvereni buluşturmakta ortaya koyacağınız kabiliyet belki de bu devletin yaptığı en önemli işler olarak ortada durmaktadır. Yaptığımız bütün teşvikler istihdamı arttırmak, ekonomiyi büyütmek içindir. Bütün bunların nihai noktası, sizin iş gücü ile işvereni bir araya getirmenizle bir noktaya taşınmaktadır. Onun için iş ve meslek danışmanlarımız, sürekli kendinizi geliştirin.” ifadelerini kullandı.

Tankların üzerine çıkan insanların bu ülkede demokrasiyi dünyada altın kemer ile buluşturduğunu ifade eden Soylu, dünyanın, demokrasinin altın kemerinin bugün Türkiye olduğunu söyledi.

Bakan Soylu, şunları kaydetti:
“Yapmamız gereken bir altın kemer daha takmaktır. İş gücü piyasamızın niteliğini, kapsayıcılığını, verimliğini, etkinliğini bütün dünyada parmakla gösterilebilir bir hale getirmektir. Bunun da elçileri sizlersiniz. Sizden çok şey bekliyoruz. Önümüzde eylül, ekim, kasım ve aralık var. Hem iş gücü piyasasına hem işveren piyasasına büyük moral vermenizi istiyoruz ve aralık sonu geldiğinde Türkiye’nin geçmiş yıllara baktığımızda bütün bu olayların bizatihi inadına Türkiye’ye çok daha iyi bir noktaya taşıyabilecek anlayışı ortaya koymanızı istiyoruz. Çünkü hepimizin, gelecek nesillerin, işverenlerin, iş bekleyen vatandaşlarımızın buna ihtiyacı var. Dört ay dişinizi, tırnağınızı sıkıp aralık ayının sonuna kadar tüm rakamlarımızı ve hedeflerimizi en iyi noktaya ulaştırabilecek gayreti sizden bekliyorum.”

Protokol

Konuşmaların ardından protokol imzalandı. İş arayanların istihdamını ve işverenlerin ihtiyaç duydukları nitelikli iş gücünün temin edilmesini amaçlayan protokole göre, şirketler tüm istihdam ve eğitim taleplerini üye oldukları oda ve borsalara bildirecek.
Oda ve borsalar da kendilerine gelen talepleri İŞKUR il müdürlüklerine iletecek. Bu kapsamda İŞKUR ise istihdam ve eğitim taleplerini karşılayacak ve programlar uygulayacak. Programlar sonucunda hem çalışanlar hem de işverenler teşvik ve desteklerden yararlanacak.

Mesleki eğitim ve istihdam seferberliği ile mesleki eğitim kurslarına katılan işsizlere günlük zaruri giderlerinin ödenmesinin yanı sıra, iş kazası, meslek hastalığı ile ilgili genel sağlık sigortası primleri de yatırılacak.

Ayrıca mesleki eğitim alan birini işe alan işverenin işveren sigorta primi 54 ay süre ile İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. İşverene çalışan sayısının yüzde 30’u kadar katılımcı talep etme hakkı sağlanacak.