İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Üstten bir dili reddediyoruz. Eşit vatandaşlık bizim temel hedefimizdir ama demokrasiyi bir Truva atı olarak kullanıp, ondan sonra demokrasi üzerinden bu ülkenin birliğine, beraberliğine, kardeşliğine, kalkınmasına, gelişmesine, bu ülkenin yüzyıllardır oluşturduğu medeniyet anlayışına saldıranlara da müsaade etmeyeceğiz. Bize hiç kimse demokrasinin tanımını öğretmesin.” dedi.
İçişleri Bakanı Soylu, Swissotel’de düzenlenen “Yerel Aktörlerin Katılımıyla Yerel Yatırım Planlama Kapasitesinin Güçlendirilmesi İçin Teknik Destek Projesi”nin kapanış toplantısına katıldı.
Bakan Soylu, 24 ay önce başlatılan, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye tarafından finanse edilen projenin katılımcılarına teşekkür ederek, başladığı konuşmasında, Türkiye’de Türk vatandaşlarının her birinin belleğine sirayet eden AB sürecinin önemine işaret etti.
Türkiye’nin bu süreçte ortaya koyduğu tavır ve attığı samimi adımların çok uzun zamandır Avrupa ve dünya ülkeleri tarafından takip edildiğini belirten Soylu, Türkiye’nin AB’ye başvurusuyla başlayan çalışmaların geçmişini anlattı.
“Samimiyetimiz, Türkiye’nin bu konuda ortaya attığı adımlar, dünya ve Avrupa tarafından da takip edilmektedir.” ifadelerini kullanan Soylu, bütün zorluklara karşı Türkiye’nin AB üyeliğinden vazgeçmediğini bildirdi.
Bakan Soylu şunları söyledi:
“Bu süreç, tarih ne kadar geçerse geçsin, Türkiye’ye hangi haksızlık yapılırsa yapılsın, bazı engellemelerle karşı karşıya kalınırsa kalınsın, çifte standartlarla muamele edilirse edilsin, Türkiye’nin bu iddiadan vazgeçmediğinin en önemli delilidir ve kanıtıdır. Türkiye’nin hem siyasi bir projesidir hem de gelecek ve vizyon projesidir AB. Bundan vazgeçmiş değiliz. Burada Türkiye’ye yapılan davranışları da görüyoruz ama 21. asırda hepimizin daha iyi tanımladığı küreselleşen ve küreselleştikçe de birbirine yakınlaşan ve global bir köy haline gelen bu dünyada içinde bulunduğumuz bu süreci tamamlamak temel hedeflerimizden bir tanesidir. Elbetteki bazı temel sıkıntılarla karşı karşıya kaldığımız açıktır.
Örneğin, sınır güvenliği konusunda daha düne kadar az hassasiyet gösteren ülkelerin, binlerce kilometre uzakta olsalar da bugün Türkiye’nin sınır güvenliği konusundaki hassasiyetini anlamış olmaları, aslında tüm Avrupa, Ortadoğu ve dünya fotoğrafının birbirine ne kadar yakın olduğunu artık kabul etmelerinden kaynaklanmaktadır. Eğer Suriye’deki her gün yaşadığımız ve hissettiğimiz olaylar meydana gelmemiş olsaydı, acaba Türkiye’nin sınır güvenliği Avrupa’yı ve diğer ülkeleri bu kadar ilgilendirecek miydi? Bu soruya her birimiz bir cevap aramak zorundayız. Türkiye’yi sadece Avrupa’yı koruyan bir sınır ülkesi olarak nitelendirenler acaba bugün dönüp, Türkiye’nin Ege kıyılarından Avrupa’ya ulaşmak isteyenler karşısında ‘ne olursunuz buna bir tedbir alın, bunu ortak bir projeyle yürütelim’ diye bir arayış içerisinde olacaklar mıydı?”
Her ülkenin kendi stratejisi ve politikası olduğunu vurgulayan Bakan Soylu, “Ama dünya öyle bir noktaya gelmiştir ki herkesin herkesi anladığı, bir tuşla dünyadaki tüm gerçeklere ulaşabildiğimiz bir anlayış içerisindeyiz.” diye konuştu.
21. yüzyılın en önemli kavramlarından birinin empati, diğerinin ise samimiyet olduğunu işaret eden Soylu, sözlerine şöyle devam etti:
“Etrafımızdaki coğrafyayla ilgili tanımlayabileceğimiz ve ihtiyacımız olan en önemli kavramlardan bir tanesi de samimiyet kavramıdır. Şu açıktır, Suriye meselesi ile ilgili Türkiye, tam da bu söylediğim kavramın göbeğine oturmuştur. 400 yıl aynı sancak altında birlikte yaşadığımız insanlara sırtını dönmeyen ve sorumluluğunu hissettiren bir Türkiye tablosu ortada net bir şekilde durmaktadır. Biz sınavımızdan başarıyla geçtik Allahımıza şükürler olsun.”
“Projede amaç salt kaynak aktarımı değil”
Soylu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev yaptığı dönemde de AB ile ortaklaşa gerçekleştirilen proje tanıtım veya açılış toplantılarına katıldığını hatırlatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:
“O projelerde de burada da aslında yapılmak istenen, salt bir maddi destek, bir kaynak aktarımı değildir. Buradaki asıl mesele, dünyayı daha güzel, daha yaşanabilir bir yer haline getirmek için medeniyetin biriktirdiği bilgiyi, akıl ve tecrübe birikimini dünyanın her yerine yayabilmektir. Dünyanın her köşesindeki gelişmişlik farklarını azaltmak, bir yerde yakalanmış olan refah ve mutluluğu dünyanın her tarafına yaymak, aslında geleceğimiz için, güvenliğimiz için atılmış en önemli adımlardan biridir. Bugün dünyada, Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler ve bunların yarattığı göç dalgası, insanların kaos ve güvensizlik ortamından refah ve ekonomik zenginlik ortamına doğru hareketi, dünyanın her tarafını eşit yaşam şartlarına kavuşturmanın önemini, bize bir kez daha göstermektedir.”
“Türkiye üç terör örgütüne yönelik sürek avı başlatmıştır”
Son dönemde yapılan her konuşmada, “Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiği” vurgusunun yapıldığını, bunun doğru olduğunu anlatan Soylu, şöyle konuştu:
“Türkiye bütün bu zorlukların da üstesinden geliyor. Fırat Kalkanı Operasyonu ile DAEŞ’le mücadele tam bir kararlılık içerisinde yürütülürken, içeride FETÖ’ye ait bütün inlere girilmekte, bütün uzantılarına ulaşılmakta ve hain terör örgütü bütün unsurlarıyla tasfiye edilmektedir. PKK ile mücadele, polisimiz, jandarmamız ve askerimizle kararlılıkla sürdürülmekte, 15 Temmuz sonrasında safralarından kurtulan güvenlik güçlerimiz, operasyonlarından daha da fazla verim almaktadır ve deyim yerindeyse Türkiye, bu üç terör örgütüne yönelik sürek avı başlatmıştır.
Ancak, asıl vurgulamak istediğim ve halkımıza vermek istediğim mesaj şudur: Türkiye, tek gündemi terör olan bir ülke değildir. Tek ajandası terör olan bir ülke de değildir. Türkiye, büyük ve güçlü bir ülkedir. Dolayısıyla bir yandan bu mücadeleleri sürdürürken, diğer yandan ekonomisini güçlendirmektedir, yatırımlarını sürdürmektedir, sosyal adalet, gelir dağılımı, büyüme hızı konularında adımlarını sürdürmektedir ve 2023 için belirlediği hedeflere doğru ilerlemektedir. Evet, ülkemizde sorun alanları vardır, bunların çözümü için çalışılmaktadır ama insanımızı tek gündeme mahkum ederek kendimizi, hedeflerimizi sınırlayamayız, moralimizi düşük tutamayız. Yaşanan olağan dışı süreçleri, söz gelimi 15 Temmuz’u, DAEŞ’i, PKK’yı, bunların eylemlerini 2023 hedeflerimizden sapma bahanesi olarak kullanamayız.”
“Avrupa sınavı geçemedi”
Herkesin omuz omuza vermek ve birbirinden istifade etmek zorunda olduğu bir asrın yaşandığını kaydeden Bakan Soylu, “Maalesef Avrupalı dostlarımız 15 Temmuz’da, Türkiye’de demokrasinin karşı karşıya kaldığı bu hain darbe girişiminde bizim Suriye konusunda verdiğimiz insanlık sınavında elde ettiğimiz başarının gölgesine bile girememişlerdir. Bunu biliyoruz.” dedi.
Türkiye’ye demokrasi nutku çekip, bu millete “Bunu biz biliriz, siz bilmezsiniz” diyenlere, Türk milletinin büyük bir erdem ve karakter abidesini 15 Temmuz’da dikerek, cevap verdiğini belirten Soylu, “Bu bizim için de büyük bir sorumluluktur.” ifadesini kullandı.
“En iyi kaymakamımızı Hani’ye, Sur’a vereceğiz”
Kaymakamlar kararnamesi için çalışmalarını sürdürdüklerini açıklayan Soylu, “En iyi kaymakamımızı Hani’ye, Sur’a, Mazı Dağı’na, Cizre’ye vereceğiz.” diye konuştu.
Bakan Soylu, terör örgütünün vatandaş ile devlet arasına, vatandaşla, vatandaş arasına girmesine izin vermeyeceklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üstten bir dili reddediyoruz. Eşit vatandaşlık bizim temel hedefimizdir ama demokrasiyi bir Truva atı olarak kullanıp, ondan sonra demokrasi üzerinden bu ülkenin birliğine, beraberliğine, kardeşliğine, kalkınmasına, gelişmesine, bu ülkenin yüzyıllardır oluşturduğu medeniyet anlayışına saldıranlara da müsaade etmeyeceğiz. Bize hiç kimse demokrasinin tanımını öğretmesin. Bu ülke demokrasiyi en çok hak eden ülkelerden bir tanesidir.
Terör örgütünün maşası olarak kamu kaynaklarını kah yerel yönetimlerde kah belediyelerde kah birtakım kamu kurullarında kullanmaya çalışanlara müsamahakar olmayacağımızı, sadece kendi anlayışımız ve kaynaklarımız açısından söylemiyoruz. Orada oy veren vatandaşın hakkını korumak, demokrasiyi müdafaa etmek, demokrasiye zehir akıtmaya çalışanlara karşı demokrasiyi masumane bir anlayış olarak korumak bizim temel hedeflerimizden bir tanesidir.”
Türkiye’deki yabancılara seslendi
Toplantıya katılan yabancı konuklar ve Türkiye’de yaşayan yabancılara seslenen Soylu, “Biz kendimizi anlatmak zorunda kalmamalıyız. Bizi en yakından kendileri tanıyorlar. Türkiye hakkındaki haksız infazlar, haksız ön yargılara karşı en çok seslerini çıkarmak zorunda olanlar sizlersiniz. Bu sizin sorumluluğunuzdur.” diye konuştu.
Elçiliklerini güvenlik gerekçesiyle kapatan ülkelere de seslenen Bakan Soylu, dost ülkelerin DAEŞ, PKK ve FETÖ’ye karşı mücadele eden Türkiye’yi yalnız bıraktığını vurguladı.
Soylu, elçiliklerini kapatan ülkelerin diplomatlarının Türkiye’de diledikleri yere, diledikleri şekilde ve güven içinde seyahat ettiklerine işaret ederek, “Ne olur yapmayın, bu ülkenin suyunu içiyorsunuz, bu ülkenin ekmeğini yiyorsunuz. Bu ülkedeki insanların dostlukları ile hemhal oluyor, karşı karşıya kalıyorsunuz. Bunlar yanlıştır.” ifadelerini kullandı.
AB Türkiye Delegasyonu Maslahatgüzarı Szombati
AB Türkiye Delegasyonu Maslahatgüzarı Bela Szombati de Türkiye’de yerel yatırım planlama kapasitesinin güçlendirilmesi ve projenin faydalarının devamı için ilgili kurumların projeye sahip çıkmayı sürdürmesi gerektiğini bildirdi.
“AB’nin amacı Türkiye ile diyaloğu güçlendirerek devam ettirmek.” diyen Szombati, Türkiye’deki tüm terör eylemlerini şiddetle kınadıklarını vurgulayarak, terörle mücadele sırasında tüm adımların, hukukun üstünlüğü ve temel haklar çerçevesinde atılmasının önemine işaret etti.
Proje kapanış törenine, aralarında Mardin Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün de bulunduğu proje ile ilgili illerin belediye başkanları ve valileri de katıldı.