AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, “Başkanlık sistemiyle ilgili 81 ilde konferanslar düzenledik ve bu toplantılara yaklaşık 150 bin kişi katıldı” dedi.
AK Parti, başkanlık sistemiyle ilgili halkı bilgilendirme çalışmaları kapsamında 81 ilde düzenlediği konferanslara 150 binin üzerinde kişi katıldı. Parti, aralarında ABD, Almanya, Rusya ve İngiltere’nin de bulunduğu 10 ülkenin yürütme sistemlerini mercek altına alan bir de kitap hazırladı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, yaptığı açıklamada, AK Parti’nin, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonuna önerdiği başkanlık sistemiyle ilgili halkı bilgilendirmek amacıyla hem parti içi hem de parti dışına yönelik çeşitli çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.
AK Parti Ar-Ge Başkanlığı olarak, başkanlık sistemiyle ilgili çeşitli yayınlar hazırladıklarını, bunun yanı sıra 81 ilde konferanslar düzenlediklerini anlatan Soylu, “Bu çalışmalarımızda, başkanlık sisteminin niçin Türkiye ile örtüştüğünü, parlamenter sistemin Türkiye’ye yüklediği maliyetileri veya Türkiye’nin hızını nasıl zayıflattığı konusundaki örneklemeleri anlatmaya çalıştık. Başkanlık sisteminin işleyişini ve bizim önermelerimizin nasıl olduğunu ortaya koymaya çalıştık” dedi.
Soylu, yürütme sistemleriyle ilgili ihtisas yapan akademisyen ve uzmanlar tarafından verilen konferanslara, 81 ilden yaklaşık 150 bin kişinin katıldığını belirterek, şöyle devam etti:
“Başkanlık sistemi konferanslarında, Türkiye’de önümüzdeki anayasal süreç içerisinde hangi hükümet sisteminin daha avantajlı olduğunu esas itibarıyla ülke gündemine getirdik. Başkanlık sisteminin, Türkiye’nin hem demokrasisini geliştireceğini hem Türkiye’de yerelleşmeye katılımı ve müzakereyi en üst noktaya taşıyabileceğini hem de şeffalık, hızlı karar alabilme yeteneği açısından ülkemizi iyi bir noktaya taşıyabileceği konusundaki iddiamız üzerinden bu çalışmaları yaptık.”
Temel görevlerinin, topluma birtakım modelleri önermek ve anlatmak olduğunu vurgulayan Soylu, “Özellikle Taksim olaylarından önce yaptığımız araştırmalarda başkanlık sistemiyle, parlamenter sistem arasında toplumsal kabul açısından önemli bir yakınlaşma olduğunu görüyorduk. Bunu takip etmek ve bu konularda toplumsal refleksi, toplumsal kabulü ölçmek bizim en temel görevlerimizden biri tanesidir ve bunu da yapacağız. O aradaki makas çok azdı. Parlamenter sistemle başkanlık sistem arasındaki makas çok azdı. Bunu zannediyorum anlattıkça, kamuoyuyla paylaştıkça başkanlık sistmi daha çok kabul görecektir” dedi.
Farklı yürütme sistemleri bir kitapta toplandı
Yaklaşık 1,5 ayda tamamlanan bu konferansların yanı sıra yine yürütme sistemiyle ilgili dünyadan uygulamaların da mercek altına alındığını anlatan Soylu, bu kapsamda 10 ülkeden yürütme sistemlerinin bilimsel ve objektif bir şekilde analiz edilerek bir kitapta toplandığını bildirdi.
Soylu, parlamenter sisteme örnek olarak İngiltere, İspanya ve Belçika’nın, federal sistem olarak Almanya, yarı başkanlık sistemi olarak Fransa, yine yarı başkanlık sistem içerisinde başkancı parlamenter sistem olarak tanımlanabilecek yürütme sistemi olan Rusya ve Güney Afrika ile başkanlık sistemiyle yönetilen ABD ve Şili örneğinin ele alındığını anlattı.
Kitapta, ele alınan ülkelerin yürütme sistemlerinin ayrı ayrı karşılaştırılabilecek yöntemle ortaya konulduğuna dikkati çeken Soylu, “Yani bütün bunları, kendi içerisindeki her biri nasıl sistem oluşturuyor ve kitap içerisinde bunların karşılaştırmasını da yapabilecek şekilde ortaya koyuyoruz. Her bir sistemi, her bir hükümet sistemini akademisyen hocalarımız analiz etti. Buradaki bütün sistemin fonksiyonlarını, faydalarını, sakıncalarını ortaya koyan çok objektif bir çalışma gerçekleştirdiler” diye konuştu.
Kitapta, bu ülkelerini hükümet sistemlerine geçiş dönemiyle ilgili kısa tarihçelerine de yer verildiğini ve bu yönetim sistemlerine geçişe sevk nedenleriyle ilgili analizlerin yer aldığını kaydeden Soylu, “Bütün sistemleri objektif biçimde kendi içerisinde ortaya koyan bir çalışma oldu” dedi.