Avrupa 16 Nisan’ı dert ettiği kadar ölümden kaçan milyonlarca mülteciyi dert edinmemiştir
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Avrupa, 16 Nisan referandumunu dert ettiği kadar ölümden kaçan milyonlarca mülteciyi, onlara insanlık adına sığınan milyonlarca mülteciyi dert edinmemiştir.” dedi.
Soylu, Gölbaşı Vali Galip Demirel Vilayetler Evi’nde düzenlenen Göç İdaresi Genel Müdürlüğü İstişare Toplantısında 81 ilden gelen il göç idaresi müdürleriyle bir araya geldi.
Toplantının başında Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün kuruluşundan bu yana yaptığı çalışmalar infografik sunumla gösterildi.
Soylu, toplantıda yaptığı konuşmada, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün, Suriye’de ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler neticesinde artan göç olaylarına ilişkin politikaları yürütmek üzere Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ile 11 Nisan 2013’te kurulduğunu anımsattı.
Türk milletinin göç meselesine yüz yıllardır alışkın olduğunu ve insanlığa karşı görevini eksiksiz bir şekilde yerine getirdiğini vurgulayan Soylu, Batı medeniyetinin göç meselesinde hiç iyi sınav vermediğini, taahhüt ettiklerini yerine getirebilmekten aciz olduğunu ifade etti.
Soylu, konuşmasında şunları ifade etti:
“Türkiye, günlük ortalama 8 bin kişi olan düzensiz göçmen geçişlerini 18 Mart mutabakatı ve Geri Kabul Anlaşmasıyla beraber günlük 46 kişiye kadar düşürmüştür. Avrupa’nın davranışlarına ve bu meseleye yaklaşma biçimine aklım yetmiyor. Günde 9 bin 800’e kadar düzensiz göçün geçişi bizim sınırlarımızdan Avrupa’ya ve ülkelerine kadar yükseldi. Türkiye her zamanki büyük devlet olma aklını ve sorumluluğunu yerine getirebilme aklını ortaya koydu. Günde ortalama 10 bin geçişin olduğunu düşündüğümüz zaman yılın 365 gününü bu geçişin aslında bütün Avrupa’daki siyasetçileri yerinden edebileceğini, devleti yönetenleri yerinden edebileceğini herhalde hepimiz anlıyoruzdur. 3 ay dayanamazlar. Engelleyemeyecekleri ve teslim olacakları tek mesele, bu yüzyılda göç meselesidir. Ödleri patlıyor. Korkuyorlar. Bu konuda Türkiye’ye hiçbir yüzyılda olmadığı kadar muhtaçlar. Onların sorumsuz siyasetçilerine bakmadan, onların sorumsuzluk içeren açıklamalarına bakmada, İslam düşmanlığı, Türk düşmanlığı içeren açıklamalarına bakmadan elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.”
Yurtlarına dönen Suriyeliler
Bugün Türkiye’de yaklaşık 3 milyon 69 bin 963 Suriyeli, 207 bin Iraklı, 133 bin Afgan, Kafkaslardan, Orta Asya’dan gelenler de dahil olmak üzere yaklaşık 4 milyon göçmen bulunduğunu kaydeden Bakan Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Göçmen krizinin başladığı günden itibaren sınır kamplarımızdan yaklaşık 200 bin, Türkiye’nin içerisinden gönüllü bir şekilde 250 bin ve bunun içerisinde de suça karışmış olması münasebetiyle bizim gönderdiğimiz 23 bin 215 yani toplam 450 bin Suriyeli kendi köylerine, kendi barınma merkezlerine, kendi ovalarına ve yurtlarına bu büyük milletin ortaya koymuş olduğu ev sahipliğiyle, misafirperverlikle ve insanlıkla kavuşmuş oldu. Bugün Azez’de oluşturduğumuz durum, Cerablus’ta oluşturduğumuz durum, El Bab’ta oluşturacağımız durumlarla birlikte bu sayı kat be kat artarak devam edecektir. Türkiye özellikle bu konularda hiçbir şekilde kendisini sorumluluktan ve üzerine düşen görevlerden ari bırakmamaktadır, elinden geleni yapıyor. Ancak nedendir bilinmez Avrupa, 16 Nisan referandumunu dert ettiği kadar ölümden kaçan milyonlarca mülteciyi, onlara insanlık adına sığınan milyonlarca mülteciyi dert edinmemiştir.”
Soylu, Türkiye’nin terör ve göç konularındaki birikiminin bu yüzyıl ve gelecek yüzyıllarda en önemli avantajı olacağını belirterek, Türkiye’nin göç ve mülteci politikasının açık kapı, geri göndermeme ilkesi ve gelen kişilerin temel ve acil ihtiyaçlarının karşılanması ilkelerine dayandığını anlattı.
Suriyelilerin son dönemde bazı asayiş olaylarına karıştıklarına ilişkin gündemdeki iddiaları değerlendiren Soylu, 2014-2017 yıllarında Suriyelilerin karıştıkları olayların yüzde 1,32 oranında ve bunun emniyet ile jandarmanın güvenlik istatistikleriyle karşılaştırıldığında 3 kat düşük olduğuna dikkati çekerek, söz konusu meselelerin bazı kesimlerce çarpıtıldığını ifade etti.
Soylu, Türkiye’nin yürüttüğü çalışmalarla etrafındaki coğrafyada insanlıkla bir gelecek inşa ettiğini vurgulayarak, göç konusundaki mevzuat eksikliklerinin giderildiğini ve gerekli çalışmaların yapıldığını anlattı.
Son Kanun Hükmünde Kararnamelerle göçmen kaçakçılarına ilişkin caydırıcı kararların alındığına işaret eden Soylu, Türkiye’yi düzensiz göçün merkezi haline getirmeye çalışan anlayışla da büyük bir mücadele içerisinde olunduğunu kaydetti.
Soylu, 2005-2014 yılları arasında yakalanan düzensiz göçmen sayısının ortalama 50 bin seviyelerinde, 2014’ten itibaren 2016 için 174 bin 466, bu yılın ilk 6 ayında ise 62 bin 360 olduğunu söyledi.
Türkiye’de bulunan 3 milyon 69 bin 963 Suriyeliden 245 bin 401’inin barınma merkezlerinde diğerlerinin ise bu merkezlerin dışında yaşadığını anlatan Soylu, 8 bin 500 kişilik geri gönderme merkezlerinin kapasitesini önce 15 bin daha sonra da 20 bine çıkarma konusunda yatırımların devam ettiğinden bahsetti.
İl müdürlerini Suriyeliler konusunda uyardı
Soylu, son günlerde Suriyelilerle Türk vatandaşlar arasında bilinçli olarak köpürtülmeye çalışılan gerginliğe ve fitne çalışmalarına karşı son derece dikkatli olmaları yönünde göç idaresi il müdürlerine uyarılarda bulundu.