Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, taşeron işçilerle ilgili yapılacak düzenlemeye ilişkin, “Çok yakın bir zamanda inşallah bunu Meclise getireceğiz ve kamudaki istihdamla bu arkadaşlarımızı buluşturacağız.” dedi.
Soylu, TBMM Genel Kurulunda görüşülen, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması ve uzaktan çalışma gibi esnek çalışma modelini öngören İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu’nda değişiklik yapan tasarının 2. bölümü üzerindeki görüşmelerde, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Tasarı alt komisyona ve komisyona geldiği zaman bütün düzenlemelerin işçi lehine yapılmış düzenlemeleri ihtiva ettiğini belirten Soylu, bütün kısıtlamaların da özellikle bir istismarı engellemeye yönelik yapılmış kısıtlamalar olduğunu ve bunların tamamen sendikaların talepleri üzerine oluştuğunu bildirdi. Soylu, DİSK’in tartışmaların içinde olduğunu fakat “Biz bu yasa tasarısını kabul etmiyoruz” diyerek kategorik olarak reddettiğini, bunların hiçbirisinin karanlıkta olan işler olmadığını kaydetti.
Bazı milletvekillerinin konuşmalarındaki maddi hatalardan tasarıyı okumadıklarının anlaşıldığını vurgulan Soylu, “Sayın Abdullah Gül’ün veto ettiği yasa tasarısı ile bunun arasında hiçbir ilişki söz konusu değildir. Orada ucu açık birtakım tanımlamalar söz konusuydu. Biz ucu açık tanımlamaların tamamını, nasıl olabileceğini hep birlikte kararlaştırarak ortaya koyduk. Hiçbir ucu açıklık söz konusu değildir.” ifadesini kullandı.
Bakan Soylu şöyle devam etti:
“Taşeronlara kadro verme konusunda seçimde bir sözümüz vardı. Bizim kamuda istihdam konusunda alt işverenlerde çalışanlar hususunda çalışmalarımızı tamamladık. Bir madde konusunda arkadaşlarımızla son müşavereleri yapıyoruz ama tamamen tamamladık. Çok yakın bir zamanda inşallah bunu Meclise getireceğiz ve kamudaki istihdamla bu arkadaşlarımızı buluşturacağız.”
Soylu, iktidara geldikleri günden itibaren çalışanların hayat standartlarını yükseltmek ve daha iyi çalışabilmelerini teşvik edebilmek için ellerinden gelen bütün gayreti ortaya koymaya çalıştıklarını bildirdi. Soylu, “Karayollarında şu ana kadar en son 3 bin 500 kişiyi kadroya aldık ve 9 bin 915 işçi Karayollarında kadroya alınmıştır. Bugün eğer yine alt işverenlerde çalışanlar varsa onlar da yeni özel statüde çalışanlar olarak nitelendirilecektir ve onlar da kamuda istihdam edileceklerdir.” dedi.
Öte yandan CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, kürsüye “Kiralık değil güvenceli işçi” yazılı dövizle çıkarak konuşma yaptı.