İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU: ARAÇ SAYISINDAKİ ARTIŞA RAĞMEN KAZALAR AZALDI

İçişleri Bakanı Soylu, “Bir yılda otoyollardaki araç sayısı yüzde 25 artmasına rağmen kazalar yüzde 7 azalmıştır. Demek ki tedbir bizim açımızdan çok önemli ve vazgeçilmezdir.” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kırıkkale Polis Meslek Yüksekokulunda düzenlenen Temel Trafik ve Kaza İnceleme Eğitimi Sertifika Töreni’nde yaptığı konuşmada, özel bir sahada uzmanlaşmak üzere bu kurumda eğitim alan genç polislerden çok önemli hizmetler beklendiğini söyledi.

Soylu, Türkiye’nin dünyada çok özellikli bir konumda bulunduğunu, terörle, uyuşturucuyla mücadele ettiklerini ve bu meselelerin büyük oranda coğrafi konum ve birtakım dış saiklerle ilgili olduğunu ifade etti.

Trafik güvenliği meselesinin ise dış bağlantısı, coğrafyayla, güncel siyasetle, dış politikayla ilgisi bulunmadığını vurgulayan Soylu, şöyle devam etti:

“Tamamen bizimle, bizim yanlışlarımızla, bizim alışkanlıklarımızla, bizim yaptıklarımızla ve bizim yapmadıklarımızla ilgili bir konudur. Bu öyle bir mesele ki terörde teröristi yani suçluyu ararsınız, asayişte hırsızı ve dolandırıcıyı yani suçluyu ararsınız. Uyuşturucuda üreteni, satıcıyı, torbacıyı yani suçluyu ararsınız ama trafikte suçluyu değil, trafikte ihmali, hatayı görmezden gelmeyi, önemsememeyi aramak zorundasınız. Ötekilerin adı suçtur, buradaki kaza. Kusur, kabahat ve kazaları önlemeye, insanların davranışlarını değiştirmeye ve onları ikna etmeye, onları ikaz etmeye çalışırsınız.”

Yüz yüze yazılan cezalar arttı

Plakaya yazılan ceza oranını azaltıp yüz yüze ceza oranını bununla dengelemeye çalıştıklarını anlatan Soylu, “Bu tedbiri aldığımızda arkadan yazılan ceza oranı yüzde 75, yüz yüze yazılan ceza oranı yüzde 25’di. Şimdi bunu 50’ye 50 yani yarı yarıya getirme noktasında bir iradeye kadar ilerlemiş durumdayız. Bu noktadan hareketle tuzak radar uygulamasını kaldırdık. Yine algılanan yakalanma riski duygusu için bir adım daha attık. Maket trafik uygulamasını gerçekleştirdik.” ifadelerini kullandı.

Araç sayısı arttı, kazalar azaldı

Trafikteki en önemli meselelerden birinin emniyet kemeri, diğerinin de sürat ve hızın düşürülmesi olduğunu vurgulayan Soylu, “Biz bu uygulamayı gerçekleştirmeye başlayınca özellikle ‘Otoyollarda araç sayısında bir düşme olur mu?’ diye endişe duyduk ama tam tersi oldu. 1 Temmuz 2017 ile 1 Temmuz 2018 arasında otoyollarda araç sayısı yüzde 25 arttı. Bu da çok önemli. Bir yılda otoyollardaki araç sayısı yüzde 25 artmasına rağmen kazalar yüzde 7, ölümler de yüzde 6 oranında azalmıştır. Demek ki tedbir bizim açımızdan çok önemli ve vazgeçilmezdir.” dedi.

Soylu, tuzak radar uygulamasının kaldırılmasının vatandaşla kendileri arasındaki güveni tesis etmeye yönelik bir adım olduğunu vurgulayarak, bunda da başarı sağladıklarını, genel anlayışlarının vatandaşı uyarmak, kaza yapma riskini azaltmak olduğunu söyledi.

Trafik birimlerine, polis okullarından mezun olan 3 bin personelin doğrudan atamasını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Soylu, “Allah nasip ederse yıl sonuna kadar mezun edeceğimiz arkadaşlarımızla birlikte bu rakamı 5 bine çıkaracağız.” diye konştu.

“Eskişehir’de bir trafik okulu açacağız”

Bakan Süleyman Soylu, trafik konusunda polislerin uzmanlaşması için eğitimler verdiklerini aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sadece eğitimleri burada tutmayacağız, inşallah Eskişehir’de bir trafik okulu, trafik pisti, sürücü eğitim alanı oluşturacağız. Bir taraftan Türkiye’de en çok kaza yapan, kazaya karışan sürücülerimizi orada eğitime alacağız, bir taraftan da buna meyilli olan sürücülerimizi eğitimlere almış olacağız. Aynı zamanda burada cari görevlerini yapan trafik polislerimizin de sürdürülebilir eğitimini mümkün olduğu ölçülerde ortaya koymaya çalışacağız. Halen 6 bin 242 personel ve bin 167 ekiple yürütülen bölge trafik denetlemelerine bin 750 personelle oluşturacağımız 292 ekip ilave ediyoruz. Böylece daha önce yaklaşık 20 kilometreye bir trafik ekibi düşerken bu mesafeyi 15 kilometreye çekmiş olacağız. Şehir içi trafik denetleme hizmetlerinde de nüfus ortalamasına vurduğumuz zaman daha önce 23 bin kişiye bir trafik ekibi düşüyorken bu sayıyı 19 bin kişiye bir ekip noktasına getiriyoruz. Bunu uluslararası standartlara, 15 bine, daha alt rakamlara çekebilmek için de planlamalarımızı hep birlikte gerçekleştiriyoruz.”

Maket trafik araçları

Soylu, maket trafik araçlarının üzerine daha fazla eğileceklerini belirtti. Maket trafik araçlarının yerlerini dönem dönem değiştireceklerini, yenilenmelerini sağlayacaklarını, bu konudaki uyarı mekanizmalarını sürekli güncelleyeceklerini söyleyen Soylu, şöyle devam etti:

“Türkiye genelinde kazaların en yoğun olduğu 20 adet kaza kara noktaları belirlemiştik. Oralarda önlemler aldık. Yaşanan can kayıplarında azalışlar elde ettik. Karayollarında sahaya yönelik baskıyı, görünürlüğü, denetimi arttırdığımızda bu işten bir netice aldığımız açıkça görülmektedir. Ramazan Bayramı münasebetiyle kaza kara noktalarında bir tek kazamız olmadı. Demek ki işin üzerine düşülünce, tedbir alınınca buradan sonuç elde etmek mümkündür.”

Soylu, bir başka politikalarının da trafikteki insan davranışlarını değiştirmek olduğunu, yıllardır eğitimle trafik kazalarını azaltmaya çalıştıklarını dile getirdi. Bunu yaparken sürücülere neyi yapmamalarını anlatmaya çalıştıklarını söylediklerini aktaran Soylu, alışkanlıkları oturmuş, özellikle belirli bir davranış kalıbını yanlış da olsa öğrenmiş insanları denetim ve cezalarla dönüştürmeye çalıştıklarını ifade etti.

‘Makas atmalar  ve yanlamalara ciddi cezalar gelecek’

Hedeflerinin ve arzularının trafikte sıfır can kaybı olduğuna işaret eden Bakan Soylu, şunları söyledi:

“Kamuoyunun dikkatini çekmek istediğim 4 ana başlık var. Birincisi aşırı sürat, ikincisi emniyet kemeri, üçüncüsü cep telefonu, dördüncüsü de trafikteki sorumsuz davranışlar. Yani bilinen adıyla makas atmalar veya yanlama dediğimiz trafiği tehlikeye sokan davranışlar. Teknoloji geliştikçe arabalarımız kuvvetlendi, hemen hemen her araç 150 kilometrenin üzerine rahat çıkabiliyor ama fiziki kurallar değişmiyor. Artık motor sesinin cazibesine kapılmaktan vazgeçmek lazım. Emniyet kemeri meselesi artık bizim için vazgeçilmez bir unsurdur. Onun için topyekun bir kampanya başlatıyoruz. Arkadaşlarım hazırlıkları yapıyor. İki temel mesele var. Birincisi özellikle emniyet kemeri, ikincisi hızın düşürülmesi. Diğer makas atmalar ve yaralamalarla ilgili inşallah ekim ayında Meclis açıldığında Türkiye’de bu konudaki kanunlarda değişiklik olacak, ciddi cezalar gelecek. Korsan taşımayla ilgili önemli yaptırımlar ortaya konulacağını burada size tekrar ifade etmek isterim. Ama en önemli eğitimdir, farkındalık oluşturmaktır. Bu meseleye herkesi ortak etmektir. Biz terörle uğraşıyoruz, şehit cenazeleri kaldırıyoruz. Dört tarafımız terör örgütü ile çevrili. PKK, DEAŞ, DHKP-C, FETÖ, birçok terör örgütü. Bizim yılda teröre verdiğimiz şehit, trafikte verdiğimiz can kaybının neredeyse kırkta biridir, elli de biridir, yetmişte biridir.”