1670 Şehit yakını, gazi ve gazi yakını kamuya atandı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Türkiye, bütün ihanetlere rağmen doğru bir rotada ilerlemektedir. Hiçbir şekilde oyuna gelmemek, Türkiye’yi zayıflatmak isteyenlere bekledikleri fırsatı vermemek zorundayız. Türkiye’nin son 14 yıldır yürümekte olduğu yol, 2023 yılına damgasını vuracak yeni, büyük Türkiye idealinin yoludur” dedi.

Başbakan Davutoğlu, bir otelde düzenlenen Şehit Yakınları ve Gaziler İş Kurası Töreni’nde yaptığı konuşmada, vatan topraklarının, şehit ve gazilerin mirası, kutlu bir emaneti olduğunu belirterek, şehitlerin emanet olarak bıraktığı en büyük değerleri “vatan, bağımsızlık, milletin hak ve hukukunu korumak” şeklinde sıraladı.

Şehitlerin anne, babaları, kardeşleri, eş ve çocuklarının da millete bıraktığı birer ortak emanet olduğunu anımsatan Davutoğlu, bugün toprağa verilen şehitler Mustafa Nohut, Nuri Yazanel ile Ahmet Kabukçu’ya Allah’tan rahmet diledi.

Başbakan Davutoğlu, “Bizim kültürümüzde emanet kavramı çok önemli bir yer tutar. Biz bu şuurla, aziz şehitlerimizin emanetleri olan sizleri mutlu etmek için çabalıyoruz. Diğer AK Parti hükümetleri gibi 64. Hükümet olarak da şehit yakınları, gazilerimiz ile onların yakınları için devletimizin imkanlarını azami düzeyde kullanmaktan sarfınazar etmedik” diye konuştu.

Son 14 yıl içinde şehit yakınları, gaziler ve onların yakınlarına yönelik çok önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini vurgulayan Başbakan Davutoğlu, şehit yakınları ve gazilerin birçok haktan yararlanma kapsamını genişlettiklerini belirtti.

Şehit yakınları ve gaziler ile onların yakınlarının istihdamı konusuna yoğunluk verildiğini anlatan Davutoğlu, hak sahiplerinin atamalarını, son iki yılda hızla gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Davutoğlu, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında 2014’te yapılan bir düzenlemeyle, terör mağduru engellilere ve terör sebebiyle hayatını kaybeden sivil vatandaşların yakınlarına, bu kapsamda istihdam imkanı getirdiklerini aktardı.

– AK Parti hükümetleri döneminde 24 bin 396 kişi atandı

2014’ten itibaren atama işlemlerini merkezi yerleştirme sistemiyle yaptıklarını anlatan Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“En son 15 Temmuz’da, 853 kişinin atamasını gerçekleştirmiştik. Bugün ise merkezi yerleştirme sistemiyle hak sahibi bin 670 vatandaşımızın daha atamasını yapacağız. Hak sahipleri arasında şehit yakınları, gazi ve vazife malulü yakınları, sivil terör mağdurları ile Soma’daki maden kazasında hayatını kaybedenlerin yakınları da var. Böylece, sadece son 2 yılda devlet çatısı adı altında aldıklarımızın sayısı 14 bin 209’a ulaşıyor. Atamaların başladığı 1996’dan bugüne toplam 30 bin 711 kişi atanmış. Bu sayı içinde 2002’den bugüne AK Parti hükümetleri döneminde atananların toplam sayısı 24 bin 396’dır. Yani bugün devlet kadrolarında bu kapsamda çalışan vatandaşlarımızın yüzde 80’inini biz atadık.

Sakın yanlış anlamayın, biz bu atamaları, devletin sizlere bir lütfu olarak değil, milletçe başta şehitlerimizin aziz hatırası olmak üzere, sizlere ödenmesi gereken bir borç olarak görüyoruz. Devlet olarak milletimizin vicdanına ve sizlere yönelik minnet hislerine tercüman olmaya çalışıyoruz.”

2011 yılında Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığının kurulduğunu, kanunlara tanımlanan şehitlik ve gazilik statüsünün kapsamının da genişletildiğini bildiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, şehit yakınlarına, gazilere ve terör mağduru vatandaşlara ödenen ücretlerin, günün şartlarına uygun halde yeniden düzenlendiğini anımsatarak, şehit yakınları ve gazilere yönelik çalışmalar konusunda da detaylı bilgi verdi.

“Seçimden önce söylediğini, seçimden sonra unutanlardan değiliz”

Türkiye Cumhuriyeti’nin aydınlık bir geleceğe doğru adım adım ilerlediğini vurgulayan Davutoğlu, 1 Kasım seçimlerinde vatandaşların teveccühüne mazhar olan siyasi kadronun da Cumhuriyeti 2023 vizyonuna taşımakta kararlı ve bu konuda da ehil olduğunu kaydetti.

Seçimden önce söylediğini, seçimden sonra unutanlardan olmadıklarını ifade eden Başbakan Davutoğlu, eylem planlarındaki taahhütlerinin takvimini de hemen açıkladıklarını, sorunları çözmek, toplumun huzur ve sükununu sağlamak üzere kolları sıvadıklarını aktardı.

“Milletin devlete, devletin gücüne ve adaletine inandığı, güvendiği bir Türkiye’nin inşası için çalışılıyor” diyen Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Ayrımcılığın olmadığı, demokrasi ve adaletle yoğrulmuş insan haklarını esas alan bir Türkiye hayali için yeniden yola çıktık. İstikrarlı, eskisinden daha da fazla üreten, ürettiğini daha da adil paylaşan bir Türkiye için yola çıktık.”

– “Türkiye, bütün ihanetlere rağmen doğru bir rotada ilerlemektedir”

Türkiye-AB Zirvesine ilişkin de bilgi aktaran Davutoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Zirvedeki pozitif hava, hemen pratik gelişmelere de yansıdı. 17 numaralı ekonomik ve parasal politikalar başlıklı fasıl, görüşmelere açıldı. İnşallah bugün akşam geç vakitlerde tekrar Brüksel’e gideceğim ve yarın yeni bir Türkiye-AB kısmi zirvesi için oradaki liderlerle bir araya geleceğiz. Bu ülkenin refahı, mutluluğu ve sizlerin, genç nesillerin geleceğe güzel bir şekilde hazırlanabilmesi için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. 64. Hükümetimiz Allah’ın izni ile içeride ve dışarıda bunun gibi daha pek çok başarıya, gelişmeye imza atacaktır. Türkiye, bütün ihanetlere rağmen doğru bir rotada ilerlemektedir. Hiçbir şekilde oyuna gelmemek, Türkiye’yi zayıflatmak isteyenlere bekledikleri fırsatı vermemek zorundayız. Türkiye’nin son 14 yıldır yürümekte olduğu yol, 2023 yılına damgasını vuracak yeni, büyük Türkiye idealinin yoludur.”

Törenin açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, programdan önce Diyarbakır’da şehit edilen polis memuru Ahmet Kabukçu’nun cenaze törenine katıldıklarını belirterek, törende bir kez daha milletin vakur haline ve ayakta dururken gösterdiği güce şahit olduklarını anlattı.

Düzenlenen programla medeniyetin bahşettiği bütün değerlerin gereğini tekrar ispatını ortaya koymaya çalıştıklarını ifade eden Soylu, “58. hükümetten bugüne kadar, biz ülkemizin zenginliği, özgürlüğü, ayakta kalabilmesi ve yarınlara güçlü gidebilmesinin mücadelesini ortaya koymaya çalışıyoruz. Bir taraftan hükümetimiz büyük bir gayret, büyük bir mücadele ortaya koyuyor ve dünyanın en büyük 10 devleti olma hedefine doğru ilerliyor. Bir taraftan da aziz milletimiz bu coğrafya üzerinde oynanan oyunlara devletimizle birlikte göğüs germeye çalışıyor. Sosyal hukuk devletinin gereğini yerine getirmek için büyük bir çaba sarf etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Soylu, sabah düzenlenen programla bin 950 engelli vatandaşın kamuda istihdamının sağladığını da anımsatarak, engellilerin istihdamının AK Parti hükümetlerinin ortaya koyduğu politikaların en önemli tezahürlerinden biri olduğuna dikkati çekti.

Programa katılan engelli vatandaşların mutluluğunun gözlerinden okunduğunu ifade eden Soylu, “Uygulanan politikalar sayesinde devletimizin kendilerini kucaklamasından dolayı bu vatandaşlarımızın şükran ve minneti var. Burada da bin 670 şehit yakını, gazi ve gazi yakını ile elim kazalarda kaybettiklerimizin yakınlarıyla birlikte yeni bir başlangıcın içerindeyiz” dedi.