İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “15 Temmuz bize 21. asırda millet olma şuurunu yeniden verdi. Bir ülke için, toprak için, demokrasi için, insanlık için ve bu ülkeye hizmet edenler için neler yapılacağını tekrar ortaya koyan bir gündü.” dedi.
Bakan Soylu, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce düzenlenen “Fotoğraflarla 15 Temmuz Hain Darbe Girişimi” başlıklı fotoğraf sergisinin açılışını gerçekleştirdi.
Açılışın ardından sergiyi gezen Soylu’ya Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca tarafından 15 Temmuz darbe girişimi sırasında bombalanan TBMM’den bir taş parçasının bulunduğu plaket hediye edildi.
Soylu, sergideki fotoğrafların hikayelerini foto muhabirlerinden ve fotoğraflarda yer alan gaziler ile şehitlerin ailelerinden dinledi.
Törende değerlendirmelerde bulunan Soylu, millet olmanın kolay olmadığını belirterek, “15 Temmuz bize 21. asırda millet olma şuurunu yeniden verdi. Bir ülke için, toprak için, demokrasi için, insanlık için ve bu ülkeye hizmet edenler için neler yapılacağını tekrar ortaya koyan bir gündü. 15 Temmuz bir milletin imtihanıdır, sınavıdır. Aslında sadece bir milletin değil, aynı zamanda bir insanlık sınavıdır. Demokrasi için elbette bedel ödememiz gerekirdi. Biz demokrasi için bedel ödeye ödeye gelen bir milletiz.” dedi.
Bakan Soylu, Türk milletinin 15 Temmuz’da bir kahramanlık destanı yazdığını anımsatarak, bunu foto muhabirlerinin çektiği fotoğrafların ve darbe girişimine engel olanların anlatımlarının ortaya koyduğunu ifade etti.
Bazı kesimlerin, 15 Temmuz’un Türkiye’yi çelimsiz bırakacağını düşündüğünü aktaran Soylu, bu darbe girişimini dünyanın hiçbir ülkesine de reva görmediklerini bildirdi.
“Bu destan, milletimize güç verdi”
Soylu, 15 Temmuz darbe girişiminin hesabını sorduklarını ve sormaya devam edeceklerine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Bizi hedeflerimizden yoksun bırakmaya çalışan bir 15 Temmuz darbesinden bahsediyorum. Biz bugün hedeflerimize doğru yürüyoruz. Bu destan, milletimize güç verdi. Bu destan, gençlerimize güç verdi. Bu destan evlatlarını yetiştiren ve arkalarından okula gönderirken Ayetel Kürsi okuyan annelere güç verdi. Bu destan tarihimizin bize nakşettiği ve tarihimizin bize verdiği bu gücü geleceğe taşıma iradesi ve azmi verdi. Bu destan demokrasiye ne kadar sadakatimizi, bağlılığımızı ve irademizin demokrasiden yana olduğumuzu gösterdi. Bu destan 15 Temmuz’dan sonra büyük adımımıza millet olarak insanlık olarak yeniden büyük bir heyecanla başlatmamıza sebebiyet verdi. Artık gençlerimiz, artık öğretmenlerimiz, doktorlarımız, mühendislerimiz, camideki imamlarımız, siyasetçilerimiz, devlet adamlarımız, gazetecilerimiz, entelektüelimiz, çiftçimiz, işçimiz, memurumuz her biri, bu destanla bambaşka bir anlayışa kavuştu. Önümüzdeki yüzyıldan bugüne bakıldığında tarihimizin en önemli kırılma noktalarından birisinin 15 Temmuz’da olduğunu gelecek çok açık bir şekilde gösterecektir.”
Demokrasinin sadece panellerde, kitaplarda ve okullarda öğretilen bir şey olmadığını Türk milletinin 15 Temmuz’da gösterdiğine işaret eden Soylu, bunun Türk milletinin şanlı bir nişanesi olduğunu kaydetti.
Soylu, darbe girişiminin engellenmesinde büyük çaba gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile sokaklara çıkan vatandaşlara teşekkür etti.
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca ise Türk milletinin Cumhuriyeti kurarken bedel ödediğini ancak demokrasiyi bir türlü rayına oturtamadığını söyledi.
Türk milletinin, demokrasinin bedelini 15 Temmuz’da 249 şehitle ödediğine dikkati çeken Akarca, Türkiye Cumhuriyeti’nin bundan sonra dünyanın zirvesine doğru yükseleceğine olan inancını dile getirdi.
Törene, Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ve bazı devletlerin büyükelçileri de katıldı.